lauantaina, helmikuuta 13, 2016

Venäjä loi Suomelle itsenäisyyden


  • Venäjän ydin, josta Stalin johti maansa aikoinaan voittoon, joka luo edelleen voimaa maailman suurimmalle raaka-ainelähteelle *]
    Venäjän ydin, josta Josif Stalin johti maansa aikoinaan voittoon, joka luo edelleen voimaa maailman suurimmalle raaka-ainelähteelle *]
Puhutaan paljon suomalaisten ruotsalaisuuskytkennöistä (länsimaalainen ajattelu ja talousoppi) - usein unohdamme Suomen kytkökset itään - oppineet ovat jo pidempään olleet vakuuttavasti sitä mieltä, että Suomi on itää sekä länttä - ja tässä piilee meidän rikkaus. Se taas miksi olemme itsenäisiä, johtui tsaarien ruotsalaisuuden etäännyttämispolitiikasta, kommunistien vallankumouksesta ja Leninin allekirjoituksesta Suomen itsenäisyydeksi - nämä kolme tekijää loivat meille edellytykset kansallisuushengen nousulle ja itsenäisyydelle.
...
[U] Sunnuntai Hesari uhrasi melkoisen sivumäärän Venäjästä. Presidentinvaalit lähestyvät, joista voi kehkeytyä ongelma, muutos ja/tai sitten vain Vladimir Putin astuu uudelleen presidentin saappaisiin, jotka olivat lainassa uskollisella Dimitri Medvedjevillä. Venäjä on yllättäen eurooppalaisen rauhan takuumies - yhdessä Saksan kanssa, joka haluaa huomenna johtamaansa Euroopan puolustusliittoon myös Venäjän. Saksa ja Neuvostoliitto kävivät 1941-1945 maailmanhistorian suurimman, verisimmän ja raaimman sodan.
Putinilla on Euroopalle vaihtoehto - se on maailman talousveturiksi kohonnut myöskin huomisen sotilaallinen suurvalta Kiina. Nyt viimeistään pitäisi niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa ymmärtää Venäjän arvo.
...

[Vuosi sitten kirjoitimme] Venäjä puhuttaa eniten sellaisia, joilla on vähiten todellista tietoa suuresta kauppakumppanistamme ja energiamme tuottajasta. Venäläinen raha kelpaa Itä-Suomeen mainiosti. Suomalaiset eivät pelkää Venäjää – ehkä vähän epäluuloa on havaittavissa. Olemme muodikkaasti brändänneet itsemme erinomaisesti tähän Venäjän kylkeen, sen erikoisosaajaksi...
...
[15102005] Presidenttimme lohkaisi jälleen mielenkiintoisen väittämän suomalaisten pelosta Venäjää kohtaan. Edellinen presidenttimme väittämä oli erillissota 1941-1944, joka lohkaistiin Keski-Euroopan johtajille. Suomalainen sanasto on rikasta ja pelko, epäluuloisuus ja varauksellisuus ovat kaikki eri sanoja. Suomalainen voisi olla epäluuloinen ja varauksellinen, mutta pelko on ehdottoman väärä sana.

Suomella on erityisen värikäs ja monipuolinen historia itäisen naapurimme kanssa. Venäjä "vapautti" Suomen Ruotsista. Näin päättyi ruotsalaisten suurvalta-aika sotineen, koska hakkapeliitat eivät olleet enää käytettävissä. Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden vaikeiden autonomia-aikojen päätteeksi ja yleisen vallankumouksen kiinnittäessä venäläisten huomion kotimaahansa.

Suomelle suurruhtinaskunta-aika oli voimaakkaan kehityksen aikakautta!
Tosiasiassa suurruhtinaskunta-aikakausi oli meille suomalaisille voimakkaan kehityksen kulta-aikaa. Kun Suomi ”vapautettiin” Ruotsista – olimme Euroopan köyhimpiä alueita – kun Suomi sai itsenäisyytensä 1917 – olimme jo Euroopan keskikastia!

KUVATEKSTI *]
Hyvin tyypillinen kuva Moskovasta. Tässä kaupungissa kävi Suomen rauhan ajan suurmies presidentti Urho Kekkonen kymmeniä kertoja junailemassa asioita maamme ja hänen itsensä hyväksi ja eduksi. Kuva otettu hotelli Rossijan aamiaishuoneesta, 13. kerroksesta. Kuvan utuisuus johtuu siitä, että se on otettu läpi likaisten ikkunalasien. Kuvattu 24. toukokuuta 2005, klo 9:07. DSC_5805.JPG. 1/250s, f10, 105mm. Photo by Ilu 2005.

Suomalainen ei pelkää Venäjää, jäänteenä voi olla epäluuloa
Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim luotsasi Suomen takuumiehenä maamme kuiville Saksan avustamana 1944. Presidentti Urho Kekkonen operoi tavallansa Neuvostoliiton kanssa ja nosti mm. bilateraalisella kaupalla idänkauppamme selvään ykkösasemaan ja yhdeksi osalliseksi maamme vaurauden nousuun 60- ja 70-luvuilla.

Kekkonen toi bilateriakaupalla hyvinvointirahaa Suomeen junavaunulasteittain!
Kekkonen oli historiamme toinen takuumies Neuvostoliiton suuntaan. Kekkonen oli työväenliikkeen tulotason nousun paras edusmies neuvotellessaan milloin saunailloissa ja milloin metsänuotioilla Neuvostoliiton johtomiesten kanssa ja useasti reippain ranneheilautuksin milloin jomman kumman maan kansanlaulujen innoittamana.

Nykyinen Venäjä bigboss Putinin aikana on jälleen nostanut maidemme välisen kaupan uusiin ennätyslukemiin. Venäjä on joustava kumppani tavallansa ja meidän tulee muistaa sen vaurauden kasvu; he ovat meiltä ostajia ja myyjä on länsimaalaisessa markkinataloudessa ja kilpailutilanteessa "nöyrä" varman maksajan maineessa olevaa ostajaa kohtaan. Vanhat Neuvostoliiton velatkin tulevat ennakkoon jo maksuun, ja menetämme hyvät korkotulot ko. veloista.

Suomalainen tietää kuinka Venäjän kanssa tullaan toimeen – yli 70 vuotta rauhaa!

Suomi tai suomalainen ei ole pelännyt Venäjän tsaareja eikä Leninin uutta Neuvostoliittoa. Stalin sai pientä värettä housunpunttiin kiihkeinä vuosina 1939-40 ja 1944. Ehkä Presidentti Paasikiven ja Kekkosen aikana junamatkailu Moskovaan oli kukoistuksessaan, mutta nyt Putinin aikana kysymys on meille suuresta mahdollisuudesta eikä pelosta.

Kauppa se on se, joka kannattaa!
Kauppamiehemme liikkuvat Venäjällä jatkuvasti ja on olemassa keskinäistä luottamusta. Ei Venäjä muutu, Venäjä on edelleen kasvava suurvalta atomiaseensa ja verrattomien raaka-ainevarojensa vuoksi.

On turhaa puhua äidillisesti pelosta; olisi tarpeellisempaa olla edesauttamassa kaupallisia pyrkimyksiä. Venäläiset arvostavat kahdenkeskisiä suhteita presidenttien välillä. Seuraavissa vaaleissa suomalaiset pääsevät päättämään, kuinka hyvin kaupallisuutta tuetaan. Kuinka hyvin Sauli Niinistö voisi tulla toimeen Vladimir Putinin, Hu Jintao´n ja Saksan kanslerin kanssa?


Ilkka Luoma

Ei kommentteja: