keskiviikkona, syyskuuta 28, 2005

Fortumin suuret optiot puhuttavat kuten myös palkanalennukset

Fortumin suuret optiot puhuttavat kuten myös palkanalennukset

Valtion omistaman Fortumin ylimmälle - ja välijohdolle on kasautumassa jättiläismäiset bonustulot; satoja miljoonia euroja. AamuTV:ssä jopa uutisoitiin, että Fortumin ykkösmies tulisi tienaamaan 100 kertaisesti presidenttimme vuosipalkan. Samaan aikaan kansalaiskeskustelujen arvioinneissa on palkkojen tasolaskun mahdollisesti tuottamat hyödyt työttömyydelle ja yhteiskuntamme kilpailukyvylle maailmankaupassa sekä kansainvälisessä työn uudelleen jaossa.

Sopimusyhteiskunnassa pyhä asia on sovituttujen asioiden pitäminen. Vahvasti julkisuuteen, ja ansiostakin, on pulpahtanut Fortumin optiorahat. Tarkastelussa on myös se, miksi optiot tulevat laukeamaan sadoiksi miljooniksi euroiksi johtajiston lompakoihin, tosin noin 50-60% verotuksella. Öljy- ja kaasuyhtiöt ovat mm. kansainvälisten syiden vuoksi eri pörsseissä kasvu-uralla. Samoin sähkörintamalla vallitsee energian kirjoittamattomat lait; öljyn kallistuessa sähkö kallistuu, Tosin Suomessa on yksi Euroopan halvimmista sähköistä.

Kun valtio ei voi pyörtää päätöstä Fortumin laukeavasta optiojättipotista, jää jäljelle yksi mahdollisuus: vapaaehtoinen luopuminen. Fortumin johtajisto voi yksimielisellä päätöksellä esittää luopumisensa näistä satojen miljoonien tuloista, uskoisin valtion suostuvat kohteliaaseen pyyntöön jättää optiot käyttämättä, tai vastineeksi valtio esittää optioiden maksua esim. 10:s osana.

Tämä vapaaehtoinen luopuminen nostaisi tavallisen kansalaisen uskon johtajistoon, jolloin laajat kansalaispiirit voisivat tosissaan aloittaa pohtimisen palkkatasoremontista alaspäin ja sen vaikutuksesta työllisyyteen ja kansainväliseen kilpailukykyyn. Samalla vapaaehtoisuus nostaisi yhteishenkeä Suomi-laivaamme ja tämä Fortumin johtajiston ilmoitus luopumisesta starttaisi uuden uskottavuuden aikakauden.

Suomi tarvitsee kipeästi työnsä kilpailukykyä; avaimet ovat nyt oivasti Fortumin johdon käsissä; he voisivat tehdä itseoikeutetusti myös ehdotuksen mihin säästyneet optiorahat käytettäisiin hyödyntämänn koko yhteiskuntaamme. Toivottavasti ajatukset konkretisoituvat luopumiseksi ja kansalaisluottamuksen kasvamiseksi.

Ei kommentteja: