sunnuntaina, syyskuuta 25, 2005

Hintaralli palautti kännyoperaattorit "nahkurin orsille"

Hintaralli palautti kännyoperaattorit "nahkurin orsille"

Tämä tarina on tarkotuksella ylikritisoitu, farssitettu sekä ystävällisesti pistelty hyväntahtoisuutta ja tsemppihenkeä toivottaen -kirjoittajan vilpitön huomautus

Numeronsiirto ja amerikkalainen verkostomarkkinointikonsepti ACN vuonna 2002 aloittivat rumban, joka lähestyy päätepistettä. Operaattorit markkinariehuivat itsensä kuralle ja nyt on ripitysviikot käynnissä; henkilöstöä ulos ja palvelua alas sekä väkisin tulee pelikenttään muutoksia omistajavaihdoksien myötä. Elisa (ent. HPY) jakoi osakkeitaan reippaasti saadakseen halpahintapeluri Saunalahden pönkittämään asiakasmassaansa. Maakuntamiesten (ent. paikallispuhelinyhdistykset) haja-aluetyylisesti omistama ja reuhtomalla erisuuntiin johtamisella "elämä kallis, DNA halpa" menee halvalla uudelle omistajalle, koska maakuntamiesten markkinarallikokeilu nielaisi liian suuren osan heidän huolella varjelemistaan kassavaroista. Seikkailu oli opettava ja koulutusmielessä mielenkiintoinen.

2001 DNA tuli rytinällä markkinoille; tulos on nyt käsissä: lähes ennakoitua tappiota joka vuosi. Mitta tuli täyteen ja ei olisi ihme, että jokin iso rahapussi nappaa 700.000 häilyvää ja siirtoherkkää asiakasta. Mitä tälle mobiili GSM roolipelille sitten pitää tehdä, kun nurkan takana väijyy peikko kaikkia minuuttilaskutukseen tottuneita puheajan myyjiä?Paljon puhuttu WIMAX/WIFI/HOTSPOT, WLAN operointi vie paljon puhutussa 4G konseptissa puhelut skypetys aikakauteen ja KOKO bittivirran kaiken nielevään nettimaailmaan. Netissä maksamme pääsääntöisesti vain kiinteätä kk-maksua, jossa on myös alkanut hinta-alas markkinarumba; ainakin ruuhka-alueilla.

Suomalaiset ja ruotsalaiset markkinarypistelivät itsensä kuralle ja tuotekehitykseen ei sitten kassavaroja enään riittänytkään. Surullisen kuuluisa ilma-ajan ostosopulijouksu laihdutti yhteiskuntaamme miljardeilla, kun mobiilitinasotilaspelimiehet rynnivät Euroopan huutokauppajuhliin lihottamaan mm. Saksan ahdingossa olevaa valtiota. Kokeilu oli sekin, kaikkea ei voi ennustaa. Jälkipeleissä Suomi menetti Soneransa ruotsalaisille, tukholman pojat vieläpä yliheitivät amerikkalaisen jalkapalloilijan hiekkadyyneille. Näinköhän tuo myynnin tsemppihenkeä aina korostanut Koponen vielä koputtelee Suomen markkinoita revanssihenkisesti?

Nytpä voitaisiin ottaa verkot, runkoyhteydet ja linkit sekä lähettimet kuin keskukset yhteiskunnan huolenpitoon ja teknillisten yliopistojen tuotekehitykseen yhdessä muutamien maineikkaiden ulkomaalaisten kumppanuusyliopistojen kanssa. Nykyiset operaattorit laihdutustensa ja sisäsyntyisen kurinpalautuksen jälkeen ryhtykööt palvelun tarjoajiksi näihin kansallistettuihin verkkoihin. Itse tiedonsiirtoverkot ja keskukset tulee "betonoida" turvaan itse yhteiskunnalle ja operaattorit kilpailevat ja tuotekehittävät itse palvelut verkkoihin.Puhelinyhtiöiden markkinaviikot ovat pikkuhiljaa ohi, oppirahat maksamattomina ja business hukassa. "Elämä kallis, dna halvalla tuhdin lompakon haltuun"

Vaihtoviikot ovat perinteellisellä GSM-politiikalla nyt elämänsä ehtoollispuolella.

Ei kommentteja: