torstaina, helmikuuta 06, 2014

Tarjotaanko saamelaisille itsenäisyyttä?

Alkuperäkansat 1] on ihmisten itsensä keksimä nimitys ihmisryhmistä, joilla arvellaan olevan ”muita pidempi” sekoittumaton geeniperimä – voimme vain arvailla miten menisi ”suomenniemellämme” tai Australiassa, jos 'alkuperävalkoiset' olisivat jättäneet tulematta niin niemellemme kuin Australiaan. Aboriginaalit Australiassa tapettiin - ensialkuun – englantilaisten toimesta miltei sukupuuttoon.

Saamelaiset 2] ovat Euroopan ainoa aluperäkansa baskien lisäksi. Baskit 3] Espanjan pohjoisosassa haaveilevat itsenäisyydestä – kuten skotit Englannissa; skotteja kiltteineen ei lueta alkuperäkansoihin. Saamelaiset luetaan ja muodostavatkin ehyen pohjoiskalottialueen – Suomen ohella Ruotsissa, Norjassa ja Venäjän Kuolanniemimaalla.6.2. - tänään on Saamelaisten kansallispäivä

Tänään edelleen valtiomme omistelee ja hallitsee saamelaisten ikiaikaisia poronhoitoalueita; itseasiassa saamelaisilla olisi oikeudenkin edessä, jos täyttä oikeudenmukaisuutta harjoitettaisiin, omistusoikeudet maihinsa, jopa edellytykset itsenäisyyteen – Saamenmaahan, joka olisi koko Pohjois-kalottialueen kokoinen.


Valkoinen maahantunkeutuja ei itsenäisyyttä saamelaisille myönnä,

eivätkä saamelaiset sitä tällä hetkellä vaadi, vain vapaata ja rajatonta kulkukuoikuetta ikiaikaisille mailleen. Saamelaisille on kolme tärkeää asiaa – poronhoitoon liittyvä poroerotus 4] ja hillan eli lakan kypsyminen, niin ja tietenkin lohen nousu 5]. Veli-Soikee ja Naima-Aslakki tietävät nämä ja silloin käy erämaahan kutsu.

Juhlikaamme Lapin alkuperäihmisten juhlapäivää – Saamelaisten päivää!

VIITTEET
1] Alkuperäkansa ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkuper%C3%A4iskansa -
2] Saamelaiset ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Saamelaiset -
3] Baskit ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Baskit -
4] Poroerotus ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Poroerotus -
5] Ikiaikainen … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/02/etel-tarvitsee-shk-ja-lohet-vapaita.html -


EXTRA
Ikiaikainen geeniperimä tukee reviiripuolustusta – alkuperäkansat olisivat geeniperimänsä myötä etuoikeutettuja reviiripuolustajia pidempijaksoisen ”puhdasrotuisuutensa” vuoksi ---
~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/103988-reviiripuolustus-ikiaikainen-geeniperim%C3%A4 -

Lapin joista sähköä ja estettä lohen ikiaikaiselle nousulle! ---
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/02/etel-tarvitsee-shk-ja-lohet-vapaita.html -

Tanssii susien kansaa … ”
~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16887-tanssii-susien-kanssa-ja-ilman -Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.fiAL US Vf IL - BLOG 30521
---06022014---

doc.: saamelaiset_06022014.doc – OpenOffice Writer

240 | 2592

3 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Vihermeppi Sirpa Pietikäinen (Kok.) haluaa saamelaisille lisää olemisen turvaa!

~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/saamelaisten-oikeudet-tarvitsevat-vahvempaa-turvaa -

Ilkka Luoma kirjoitti...

Mielipide | Kolumni

Suomalaiset tietävät liian vähän saamelaisista
Suomen nykyinen saamelaispolitiikka rajoittaa järjestelmällisesti saamelaisten perinteisten elinkeinojen, kuten poronhoidon ja kalastuksen, harjoittamista.

Tanja Aitamurto
Julkaistu: 5.2. 2:00 , Päivitetty: 5.2. 7:38

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005989337.html -

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS: Ylä-Lapin metsät tulisi jättää puuntuotannon ulkopuolelle

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006096810.html -

Ilkka Luoma 8.5.2019 - 17:58:

Aihe ja Ylä-Lappi kaikkinensa on paljon muutakin kuin "vain metsät" - oikeastaan myös tuntureiden ylängöt, porojen laidun maineen. Lappi on saamelaisten maa. Tunnetusti, mutta tunnustamatta Helsingin ilmapiiristä - se olisi oikeastaan Saamenmaa. Itsenäinen valtio yli rajojen - ulottuen niin Ruotsin, Norjan kuin Venäjänkin puolelle - ikuisine vapaine kulku- ja nautintaoikeuksineen.

On olemassa vankat todisteet saamelaisten oikeuksista. On tiedossa, että maaomistukset eivät ole menneet kaikkien säädöksien, oikeuksien kuin ylimaallisten lakienkaan mukaisesti. Saamelaiset asustivat tiettävästi ensin koko Suomenniemeä, jos näin sanontana sallitaan - voisihan se olla Saamenniemikin, tai Venäjänniemi - millainen onkin Savonlinnassa, jossa venäläiset ja ruotsalaiset ottivat toisistaan mittaa.

Metsä on Suomen kulta. Metsä Lapissa on hidaskasvuista ja tiukasti tiheäsyistä. Tuon metsän puu on luonnon omaa ja siksi se saisi jäädäkin - luontaisine kiertoineen, lahoineen ja pistiäisineen. Porojen ja saamelaisten maa, jossa puuaineksen kuutiotilavuus ei ole suuri, mutta merkitys biosfäärillisesti iso - kuten suojaksi elämän monimuotoisuudelle, jota biodiversiteetiksi kutsutaan. Lappi voisi olla suuri luonnonsuojelualue ja tarkoin valittu ulkomaan vieraiden rauhoittumisalue - ilman sotkujälkeä luontoon, jossa mönkijän kesäjälki pysyy vuosikausia, siksi hidasta kasvu siellä on.

Ihmisten liiketoimien kasvu pitää säätää tuohon Lapin luontoon sopivaksi - nyt se on ryöstäytymässä käsistä. Lapin metsille voidaan laskea hiilinieluarvo, jonka saamelaiset saisivat myydä ulos sillä hinnalla millä saavat. Saamelaisten oma ympäristöjälki lienee kovin pieni, kun Ladatkin on jo paalitettu romuttamoille. Poro käyskentelee ja Aslak huristelee moottorikelkalla, jonka rovaniemeläiset saavat kohta kulkemaan sähköllä, jota Lapin joista riittää saamelaisille yllin kyllin. Etelä joutaa maksamaan markkinahinnan kekkossähköstä ja jättää puunhakkuut etelämmäksi.

.