lauantaina, helmikuuta 08, 2014

Ihmisten velvollisuuksia ympäristön oikeuksille

Näin talviolympialaisten alla on muodikasta puhua ihmisoikeuksista 1], kun pitopaikkakin on Venäjällä Sotshissa. On ikäänkuin itsestään selvää, että meidän läntinen media tarttuu aiheeseen, kun Irakin ja Afganistanin osalta on natolasit estäneet täysin avoimen ihmisoikeuskeskustelun.



Meillä Suomessakin puolisokea huutomedia laittaa venäläiset tikunnokkaan

viimeeksi YLE Aamu-TV sotshi-avajaisaamuna yritti kaikin keinoin saada ulkoministeri Erkki Tuomiojaa sanomaan edes muutaman sanan, että tietenkin Venäjä on paha, ja siellä rikotaan ihmisoikeuksia alvariinsa. Tuomioja on niin paljon maailmaa nähnyt 2], että tietää ihmisoikeusrikkomuksia tapahtuvan kaikkialla maailmassa.



Itsekäs ihminen,

joka muodostaa maapallollisen eliömassan so. biomassan määrästä katoavan pienen osan – on nostanut aiheestakin omaan tikunnokkaan 'ihmisoikeudet'. Rehdinpää, kokonaisvaltaisempaa ja oikeudenmukaisempaa olisi puhua niin ihmisoikeuksista kuin myös samaan hengenvetoon eliöympäristön oikeuksista.

Ympäristön oikeudet merkitsevät hiilielämällisen 3] ja biomassallisen ympäristön huomiotsemista kokonaisvaltaisesti elollisena luontona, jonka monikirjo eli biodiversiteetti on mahdollistanut meidän pienen ihmispopulaationkin kehittymisen elollisten joukkoon.

Olemme jo oppineet tekemään ympäristövaikutusten arviointeja 4] [YVA], voisimme oppia tekemään myös ihmisvaikutusten arviointeja [IVA!], jolloin näkemyksemme olostamme, vain yhtenä osapalasena elämää ylläpitävässä järjestelmässä – asettuisi oikeaan suhteeseen maapallollisessa kokonaiselosysteemissä.



Voisimmeko osata avata myös toisen silmämme,

sen silmän joka havaitsisi oikeudet ja velvollisuudet haitta-asteellisena ja ylläpidollisena tasapainona. ”Minkä sotket, sen ennallistat” -mentaliteetilla. Voisimme aloittaa ryhdistäytymisen lopettamalla syömisen kehitysmaatoverin riisikupilta.

Onko niin vaikeaa herätä ylläpitämään sitä ,joka meidät loppuviimeeksi elättää ja antaa mahdollisudet lisääntyä – eikö kannattaisi lopettaa oksan sahaaminen, jolla istuu. Elämän lanka on siksi ohut, että sahaamisemme on jo saattanut ylittää ennallistumiseen mahdollistavat rajat!

Nyt päällimmäisenä on takertua yksipuolisesti eräiden ihmisoikeustilanteisiin ja jättää kokonaisuus tajuamatta ja ymmärtämättä. Missä mättää, kun toinen silmä ei tahdo millään aueta? Sen verran löytyy nyt kehua maalliselle johdollemme ja peräti pääministerillekin, joka kertoi, että nyt ei ole aika ruotia venäläisten sisäisiä asioita – nyt on aika kannustaa omia urheilijoita menestymään *]


VIITTEET
1] Ihmisoikeudet – ajassa ja nyt ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27340-demokratia-ja-ihmisoikeudet-ajassa-ja-nyt -
2] Puheenjohtajaksi! ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1018466 -
3] Ymmärtämätön kasvuhokema ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153143-ymmartamaton-kasvuhokema -
3] Vain hiilielämä! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/11/on-vain-hiilielama-meille-biomassaisille.html -
4] YVA ~ http://www.ymparisto.fi/YVA -
*] Kannustetaan omia Sotshissa! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158216-jyrki-katainen-haluaa-kannustaa-omiaan-shotsissa -

EXTRA
Tuevaisuutemme lasikuutioissa” ~ http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/153242-tulevaisuutemme-lasikuutioissa - [fiction]


Milloin aloitamme menestymisen luontoharmoniassa, missä on oikeus myös ympäristöllämme – eikä vain ihmisillä.


Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.fi
https://www.facebook.com/first.ilkka


AL US IL Vf BLOG 30600
---07022014---

doc.: ihmisvaikutusarviointi_07022014.doc – OpenOffice Writer

351 | 3567

Ei kommentteja: