maanantaina, huhtikuuta 07, 2014

Miksi me olemme Afganistanissa?

Amerikkalaissotilaita Afganistanissa


Vaimoni kysyi kahvipöydässä - ”Vieläkö lehdet laittavat toimittajiaan Afganistaniin?” - en osannut täyttä vastausta antaa, vaan totesin, että lienevät omalla vastuulla olevia freelance-toimittajia/ kuvaajia – hyvällä korvauksella.

Vaimoni lukee kirjaa ”Ja vuoret kaikuivat” -Khaled Hosseini 1], joka on tullut tunnetuksi afganistanilaiseksi kirjailijaksi teoksista ”Leijapoika” ja ”Tuhat loistavaa aurinkoa” ---

Edelleen vaimoni sanoi, että kirja tempaisee mukaansa … siksi intensiivistä sisältöä se tarjoaa vaikeissa oloissa elävistä ihmisistä, joilla on laaja sydän ja väkevä historia.Noista aatoksista tuli mieleen – englantilaiset, venäläiset ja amerikkalaiset – kaikki ovat koettaneet järjestyksenpitoa vieraalla maalla – olla opettamassa omaa kulttuuria, tapoja ja menetelmiä. Mikään ei ole kantanut hedelmää. Kaikki vieraiden yritykset ovat leijailleet tiehensä, loistavan auringon alla – vuorien kaikuessa omaa, alueelle tyypillistä historiaa – lännen saamatta mitään vastakaikua.

Herääkin kysymys miksi esimerkiksi me suomalaiset lännenmiehet olemme Afganistanissa? Miksi amerikkalaiset menivät sinne ja tappoivat 9/11 kaksoistornien varjolla *] suuret joukot syyttömiä ihmisiä – ihmisiä vaikeista oloista, joille läntisen maailman kulutus on vain kaiku jostain maallisesta, mitä Allah ei siunaa – eikä Taleban 2] tunnusta.


Afganistan on lännenmiehen haastattelun pohjalta geopoliittinen keskipiste

väylä moniin kulttuureihin, mutta merkittävimpänä ominaisuutena lännenmies totesi miljardien raaka-ainevarat, jotka odottavat löytäjäänsä.


Elektroniikan maailma tarvitsee harvinaisia maametalleja,

tänään niistä 90 prosenttia tuottaa Kiina – ja Kiina haluaa rajoittaa tältä osin vientiään 3]. Lännenmies tietää, että Afganistanissa on myös tätä harvinaista elektroniikan himoitsemaa maametallia! Tätäkö länsi himoitsee?

Tosiasia on se, että kiinalaiset eivät ”puuttumattomuuspolitiikkansa” vuoksi ole Afganistanissa, eikä siellä tarvitse olla muitakaan – vieraita, kutsumattomina. Annetaan afgaanien olla omissa oloissaan ja harjoittaa tapojensa mukaista elämää, uskoa ja elämästä vapautumista. Meillä ei yksinkertaisesti ole sinne asiaa – ilman heidän omaa vapaaehtoista pyyntöä.


Kaupankäynti on ideaalisimmillaan aina kahden kauppa – tasa-arvoisista lähteistä!

Mikäli Afganistan haluaa myöhemmin myydä meille laillisesti jotain- esimerkiksi noita harvinaisia maametalleja, niin ratkaiskoot markkinat ja maksamme niistä markkinahinnan. Emme mene sinne itse harjoittamaan kaivostoimintaa, kuten on ollut kehitysmaissa tapana. Antaa afgaanien kaivella itse, ja olkaamme ostajia, jos niin haluamme tehdä.


Afganistan on ”puolipakosta” suuri oopiumin tuottaja

kun muutoin ei leipää tienata. Huumeiden osalta lännenmies voi olla ehdoton – pysykööt unikot Afaganistanissa ja säädettäkööt meille itsellemme riittävän vakavat sanktiot ja rangaistukset, ettei nuorisiomme huumaa itseään yhteiskunnastamme pois.

JK
Suomi voi sotilasliitoista vapaana maana, idän ja lännen vedenjakajalla sijaitsevana valtiona olla puolueeton näissä ”afganistan-jutuissa” ja pysyä niistä erossa, ellei erityisesti esimerkiksi Afganistanista enemmistö meitä pyydä välittäjiksi rauhaa tehtäessä – tämä voisi olla laajemminkin meidän rooli Naton ulkopuolisena valtiona. Venäjä ja Putinkin arvostaa juuri kansalaistemme vakaata enemmistömielipidettä natottomuudesta. Voisimme saada maailmalla hyväksytyn rauhanvälittäjän roolin.

VIITTEET
2] Taleban ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Taliban – [wiki]

*] Amerikkalaiset kertoivat Afganistanissa tapetun nimenomaan al-Qaidan **] terroristeja, jotka olivat kaksoistornien tuhon takana – mitään täyttä näyttöä tälle ei ole – muistamme myös presidentti Bush nuoremman suoranaiset valheet Irakin joukkotuhoaseista – täytyi saada jokin tekosyy aloittaa sota ja oman aseteollisuuden työllistäminen – Irakissa ja Afganistanissa on eräiden arvioiden mukaan tapaettu kaikkinensa kaksoistornien jälkeen satojatuhansia himisiä – ja emme voi olla likikään varmoja, että esimerkiksi Irakissa saavutetaan edesmenneen yksinvaltiaan – Saddam Husseinin aikaista järjestystä ja turvallisuutta. Afganistan tulee jäämään historiansa kahleisiin, ja jälleen vieraat vetäytyvät – saamatta mitään kestävää aikaiseksi. Meidän olisi vihdoin muistettava, maailma jatkuu meidän lännenmiesten rajojenkin jälkeen – eikä meidän reviiri ole koko maapallo.


PS.
pääseeköhän ylläolevilla linkeillä ja asiasanoilla Yhdysvaltojen NSA -listoille?


Ilkka Luoma

AL US Vf - 113/626 IL BL - BLOG 33567
---05042014---

doc.: afganistan_taleban_05042014.doc – OpenOffice Writer

548| 5017

3 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

HS: Taleban surmasi kuusi Nato-sotilasta Afganistanissa

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1450673554733 -

…. ... Herää kysymys, miksi USA on edelleen Afganistanissa - pidempään jo kuin aikanaan Vietnamissa. Onko lännenmies epäonnistunut Afganistanissa, kuten Irakissa ja Libyassa.

Ilkka Luoma kirjoitti...

... Amerikkalaiset ovat niin innostuneet Afganistanista, että siellä on sodittu jo pidempään kuin Vietnamissa.

~ http://yle.fi/uutiset/kun_toivo_on_kuollut_ja_pelossa_ei_jaksa_elaa__nelja_kymmenesta_haluaa_afganistanista_muualle/8870134 -

.

Ilkka Luoma kirjoitti...

Suomi on tosiaan Afganistanin (sisällissodan)sodan osapuoli, ollen osa US-johteisen NATOn sotakonetta, jo vuosia - näin maalailivat entinen Puolustusvoimiemme komentaja, kenraali Gustav Hägglund ja Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Charly Salonius-Pasternak.

US hyökkäsi rajusti Afganistaniin jo 2001 ja sota edelleen jatkuu. Afganistanissa on ennenkin sodittu, venäläiset menivät maahan "kutsuttuina" 1970-luvun loppupuolella, taistelemaan Afganistanin hallinnon vastaisia Mujahideen-taistelijoita vastaan.

Neuvostoliitto vetäytyi jo 1980-luvun loppupuolella. Tuolloin USA tuki asein Mujahideen-kapinallistaisteijoita. Nykyinen Taliban-liike, jota vastaan nyt US taistelee, on noiden mujahideenien seuraajia. Amerikkalaisilla on näin ollut ja on kaksoisrooli, kuten Irakin ja Iranin välisessä sodassa, jossa Yhdysvallat tuki varmuuden vuoksi molempia sodan osapuolia.
.

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005793390.html?share=6b21624e7c44d1c76b287e95cda4b9ce -


.