keskiviikkona, huhtikuuta 16, 2014

Suomessakin itä-länsi vastakkainasettelua, jota UPI-FIIA vahvistaa?


https://www.fiia.fi/tapahtuma/upi-60-juhlavuoden-avausseminaari - 

Kansi "Tällä hetkellä on nähtävissä useita kehityskulkuja, jotka saattavat heijastua Suomeen merkittävällä tavalla ja joista meidän on ensiarvoisen tärkeää pystyä tuottamaan analysoitua tietoa päätöksenteon tueksi ja julkisen keskustelun taustoittamiseksi" -lisätty 01062021!

***·         Teksti - Ilkka Luoma (16. huhtikuu 2014, 07:58)  ·         Lue blogia [US Puheenvuoro]

UPI-FIIA 1] on eduskunnan valvoma ja ylläpitämä Ulkopolitiikan instituutti, jossa palkollisina pitäisi olla alan huippuosaajia ja laaja-alaisia näköalatutkijoita katsekyvyllä niin itään kuin länteen. Suomihan on tunnetusti niin länttä kuin itääkin.

Suomalaiset aiemmat poliitikot osasivat luovia erinomaisesti suurvalta Neuvostoliiton kanssa – osasimme yksin operoida torjuntavoiton Talvisodasta ja Jatkosotaan taas jouduimme ajopuuna, jonka peräsintä pitivät ”oikean laidan kokoomuslaiset piirit - suursuomineen”.


Voidaan myös todeta, että presidentti Urho Kekkosen oivaltava ja itsevaltakeskeinen peli Moskovan Kremlin kanssa loi osaltansa meille ainutlaatuisesti nykyisen vaurautemme perusbetonin – idänkauppaa eivät vaivanneet ali- tai ylijäämät; pääsimme myös eroon 'ei aina niin kurantista' tavarastakin, joka ei olisi länteen kelvannut.

Nyt UPI-FIIA tutkija Mika Aaltola kirjoittaa vähintäänkin omalaatuisesti (omia) näkymiään ”Kamppailu Suomesta” jutussaan ~http://www.politiikasta.fi/artikkeli/kamppailu-suomesta -. Näyttää voimakkaasti siltä, että Aaltola vuodattaa amerikkalaistyyppistä laajentumishalukkuutta ja harjoittaa puolisokeutta idän suuntaan.

Tulee mieleen takavuosilta silloisen dosentti Markku Ruotsilan kirjoitus - ”suomalaisten USA-antipatioista” ~http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/usa-vihastuttaa-ja-ihastuttaa.html [arvio 2006]


Mikä ajaa Aaltolan projisoimaan Venäjän meille taloudellisen manipulaattorin asemaan,

kun muistissamme on USA:n kieltämät teknologiakaupat muinoiseen Neuvostoliittoon (tästä aiheesta on seikkaperäinen seloste pienellä harmituksen esityksellä vuorineuvos Tauno Matomäeltä – Rauma-Repolan oivasta mahdollisuudesta avata aivan uusi vientiala huipputeknologiana, jonka USA meiltä kielsi)

Ihmetyttää teennäinen, ja miltei väkisin keksityltä selosteelta tuntuva Venäjän kauppamanipulaattorin asema, jolla Putin haluaisi nyrkkiotetta maastamme. Miksi Aaltola haluaa unohtaa kaiken sen taloudellisen hyödyn niin Venäjältä *] kuin samankaltaisena Ruotsista tai Saksasta – miten nämä taloudelliset hyödyt eroavat toisistaan – miten Venäjän antama (alijäämäinen) kauppamme olisi arvottomampaa kuin kauppa esimerkiksi länsimaiden kanssa – venäläisten energiatoimitukset ovat olleet aina käytännössä kohdallaan.
*] Venäjän kauppa muistuttaa kaikkia niitä liiketoiminnan käsikirjojen ihanteita - raaka-aineiden ja energian tuontina kuin korkeateknologioiden (korkeajalosteiden) vientinä – näkökulmastamme tarkasteltuna. Meille jää jalostusarvo, tosin olemme vaipumassa uudelleen puoliraaka-aineiden viejäksi, esimerkiksi selluloosabuumin vuoksi.


Kannustaisin Aaltolaa perehtymään slaavilaiseen 2] ja venäläiseen historiaan 3]

… ja Venäjän syntyyn sekä kauppapolitiikkaan Venäjältä katsottuna – myös itään ja sen kehitystä, josta välkkyy talouden kaavamahdollisuus - ”Kiina + Venäjä > USA + EU” - ajatuksella 4] - ”Maailma on muuttuvainen, Eskoseni”.

Aaltola maalaa myös kummallisesti meidän riippuvuutta ja siitä muodostuvaa uhkaa idän energiasta – taitaa ainoana virtana mistä päin tahansa – Venäjän kaasun olleen täysin katkeamaton virta maahamme – ilmeisesti siitäkin halutaan maalata vaikeuksien optio teollisuutemme energiankäytölle.

Loviisan ydinvoimalakin on toiminut ongelmitta kymmeniä vuosia – sen sijaan lännen toimittamaa Olkiluoto III:sta saanemme odottaa ”kymmeniä vuosia” - sen valmistumista, kaikkien vaikeuksien jälkeen.


Tekisi mieli kysyä, mistä Aaltola on saanut sivulauseellisen antipatiansa Venäjää kohtaan 

… ilman mitään perusteltua argumenttia tosiasioista, jotka olisivat meille ongelmia (aiheuttaneet - nykyaikana) tai vahinkoa tuottaneet. Ehkä Aaltola hätäpäissään keksii Venäjän presidentin, Vladimir Putinin joitain aikoja sitten määräämät puutullit 5], kun emme enää saaneet alihintaan raakapuuta metsäteollisuudellemme …

Miksi muutoinkin lännenmiesten on niin vaikea ymmärtää slaavilaista/ venäläistä ajatuksenkulkua, vaikkapa tässä Ukraina casessa ~http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163481-miksi-lannenmies-ei-ymmarra-venalaista-ajatuksenjuoksua -?

Herää edelleen kysymys, miltä mandaatilta olemme saaneet tärkeään kansalaisten maksamaan Ulkopolitiikan instituuttiin noin 'yksisilmäisen oloisia tutkijoita, joilla ainoa silmä sinertää lännen pakokaasuista'? [fil.]

Olisiko kansalaisillamme oikeus saada objektiivisempaa tietoa ulkosuhteistamme sen mukaisesti, miten todelliset ulkovaltasuhteet toimivat ja tuottavat meille menestystä tai menetyksiä?

Mistä syntyy ohjelmajohtaja Mika Aaltolan lännenmiesmäinen asioiden käsittelytapa? Onko se johdantoa vielä kypsymättömästä tutkijaosaamisesta, vai keskeneräisistä resursseista, kun tieto-taitoa olisi pitänyt riittää niin itään kuin länteen? Ei ole korrektia purkaa omia subjektiivisia tuntoja näin oleelliselta ”oppituolilta”.
Klassinen esimerkki läntisen uutisoinnin, maailmamanipuloinnin ja suoranaisten valheiden verkon levittäminen esittäytyy hyvin YLE - Ulkolinjan dokumentista ~http://areena.yle.fi/tv/2173406 - jäljellä katseluaikaa 150414 lukien 24 päivää.

VIITTEET ja LISÄKIRJOITUKSET

2] Ei aivan ytimessä, mutta Ukrainassa ~http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159300-ukrainalainen-aktiivivahemmisto – [US_P/IL]
3] Meillä ja venäläisyydellä on myös historian juuret ~http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/venjn-ja-suomen-yhteinen-historia-ja.html – [2006/BLOG/IL]
4] Johdettu kaavasta USA + EU > Kiina? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/onko-eu-usa-kiina.html  [2013/BLOG/IL]

EXTRA

Unohdettu tosiasia – kaksi maailmanhistorian verisimmän, julmimman ja tuhoavimman sodan käynyttä (1941 - 1945) maata voisivat olla yllättäen eurooppalaisen rauhan takuumiehiä~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164676-saksa-ja-venaja-euroopparauhan-takuumiehet  [US_P/IL]


Tarvitseeko maailma USA:n rinnalle vastinvoiman tasapainon ylläpitämiseksi? ~ - x -

Ukrainassa käydään veljesyhteenottomaista reviirikamppailua – keskenään, vain apujoukkoja huudetaan avuksi, tosin venäjänkieliset haluavat asemansa varmemmaksi … ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165729-ukrainassa-kaydaan-reviiritaisteluja  [US_P/IL]

Suurvaltojen lihaspullistelu, tunnehegemonia ja kansallismielisyys ~http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/11/vladimir-putinin-venliset-ja-george-w.html – [2007/BLOG/IL]

Mika Aaltola ~ http://www.fiia.fi/fi/expert/49/mika_aaltola/ - huomaamme Mikan erikoistuneen Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikkaan!


JK

Arvattavasti kaikki tämä Mika Aaltolan, miltei yksipuolinen ja osin täysiin faktoihin perustumaton kirjoittelu ei edes tavoite laajoja kansanjoukkoja, jotka muutoinkin ovat esimerkiksi natokannoissaan viestineet vanhan viisauden - ”puhu sinä, minä pidän hevosta” -mentaliteetilla.

Kansakunta voi sen sijaan mahdollisesti kysyä, pitääkö verovaroista maksaa näin yksipuolisten tutkimusten ja selosteiden teko ja ylläpito – ja mitä hyötyä se tuo arkikansalaisille, jotka lopulta ”ne kuuluisat ruumiit pesevät”!

TUTKIMUSVINKKI 

Mika Aaltolalle voitaisiin järjestää selvitysprojekti, miksi EU’ lla ei ole itsellistä, omavaltaista ja EU - johteista, jäsenistönsä päätösvallan alla olevaa puolustusjärjestelyä – joilla oikeasti tavoiteltaisiin laajaa ”Eurooppa rauhaa” - järjestelmänä, jossa Venäjä olisi täysivaltainen jäsen! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165675-eu-ilman-omaa-eurooppapuolustusta  [US_P/IL]


Ilkka Luoma

AL | US | Vf | BL| BLOG 34297
-          15042014 -
HUOM!
Tämä kirjoitus on poikkeuksellinen henkilökuvankin tavoittelu informaation annon vaikeudesta, puolueellisuudesta, liian vähistä pohjatiedoista ja osittaisesta päättelykyvyttömyydestä olla näkemättä kaikin osin vaikutteita, joilla olisi merkitystä analyysin tekoon. Miksi kirjoitus sattui Mika Aaltolaan, johtui pitkälti siitä, että hän on merkittävässä kommentaattorin asemassa arvostetusta instituutista. Meneillään oleva Ukrainan mediapeli on ulottanut lonkeronsa jo riippumattomiin tutkimuslaitoksiin. Tässä tapauksessa merkittävyyttä lisää UPI - FIIA: n Suomen eduskuntajohteisuus, jolloin kansalaiset, joille tietoa pitäisi laaja-alaisesti luoda – ovat laitoksen maksumiehinä.

doc.: upi_fiia_aaltola_14042014.doc – OpenOffice Writer
757 | 891 | 7717

Katselukerrat: 213

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008015057.html -

...