maanantaina, heinäkuuta 28, 2014

800. Amerikkalainen pölymyrsky uusiutuu?

Amerikkalainen pölymyrsky 1930 -luvulla



Toivo paremmasta, enemmästä ja hiukan helpommasta kiihdytti 1930 -luvulla USA:ssa talouden romahdukseen, jonka kuivana sivuhaarana oli keskilännen tasankojen ryöstöviljelyn pölymyrskyt 1]. Oli niitetty vuodesta toiseen hyviä satoja – yritteliäisyys oli saanut palkan ja elämä näytti toiveikkaalta ja menestyvältä.

Paljolti tietämättömyyden ja orastavan ahneuden vuoksi maanviljelijät yhdessä oikukkaiden säiden ja heilahtelevien markkinoiden vauhdissa tuhosivat vuosikausiksi elämisen mahdollisuudet – äiti maa oli heittäytynyt hankalaksi ja nostatti satojen metrien korkuiset ja jopa satojen kilometrien levyiset hiekkamyrskyvallit taivaanrantaan … pellot muuttuivat pölyksi.

Amerikkalainen yritteliäisyys oli näyttänyt nurjan puolensa – liian paljon liian nopeassa tahdissa. Luonto iski takaisin, ja otti omansa – muutti pellot pölyksi ja ajoi maanviljelijät Kaliforniaan etsimään leipää. Ei ollut nykymuotoisia sosiaalijärjestelmiä, joista muut paremmin toimeentulevat olisivat kustantaneet välttämättömän hätää kärsiville; mutta tuli presidentti Franklin D. Rooseveltin New Deal 2]



USA oli painunut muutoinkin pölymyrskyjen aikoihin New Yorkin Wall Street pörssipaniikkiin ja -romahdukseen 3]. Pankit romahtivat, työt loppuivat – miljoonia työttömiä. Oli aika mobilisoida yritteliäs ja kovan paikan edessä suuriin suorituksiin yltävä kansakunta. Kansa kuunteli, jupisi, mutta totteli – Nykyään Rooseveltiä pidetään USA:n 1900 -luvun parhaana presidenttinä.



Miksi me nyt kirjoitamme tästä?

Syy on selvä, tehtiin, saadakseen enemmän ja nopeammin, jotain väärin. Ei oltu osattu ennakoida seurauksia, oli vain sokeasti haluttu enemmän. Piti saada lisää, enemmän maata, enemmän myytävää viljaa, jotta koneellistamista olisi voitu lisätä ja hankkia lisää maata, jotta jokaiselle perheen lapselle olisi saatu riittävä määrä maata omaa maatilaa varten. Lopulta pää tulee aina vetävän käteen – osin tietämättömyys luonnonkierroista, monitahoviljelystä ja esimerkiksi viljelymenetelmistä oli tehnyt tehtävänsä.



Tänään vannotaan automaation,

robotisaation ja kaikkialle leviävän 3D -tulostuksen nimiin – on saatava enemmän, halvemmalla, tarkemmin, mutta joka tapauksessa useammille paljon enemmän. Halutaan nostaa elintasoa, myös kehitysmaissa – ja sinne mahtuu, jos vaikka edes tavoittelevat puolta siitä, mitä meillä jo on. On tapahtumassa jälleen liian paljon ja liian nopealla syklillä ja temmolla. Luonto ei ehdi mukaan, se hengästyy ja rapauttaa hidaskiertoista biomassalajittaumista.



Hyötysuhdeparannukset eivät enää ehdi hätiin?

Ehkä tiedemiehemme vielä osaavat hyötysuhdekehityksessään taikoa enemmän vähemmällä; ehkä näin, mutta lopulta jäljelle jää vielä se vaikeampi yhtälöpalapelin muuttuja – itse ihminen; tämän psyyke ja kestokyky, kun työ muuttaa liian nopeasti muotoaan ja liian monilta se loppuu kokonaan.

Tätä ei inhimillinen evoluutiomme kestä – olemmehän vain vaaksan päässä kivikaudesta 4], jostain 20.000 vuoden takaa – on tapahtunut liiaksi ja liian nopeasti. Tänään vastareaktion ennakoiminen on tuntematon ilmiö – nyt huudetaan kasvua 5] – ja kasvuhokema perustuu lujaan uskoon automaatiosta, robotiikasta ja 3D-materiaalitulostuksesta.

...
PS.
Millaisen henkisen, inhimillisen ja luontorasitteellisen ”pölymyrskyn” nyt aiheutamme – onko se rajuilman lailla päällä jo 2030 -luvulla, siis 100 vuotta sen jälkeen kun USA:n tasonkojen pellot muuttuivat aroiksi ja miltei aavikoiksi … myöhemmin nokkelat ja yritteliäät amerikkalaiset ovat nostaneet jälleen keskilännen ja tasangot tuottavuuden kukoistukseen. USA:n väkiluvusta vain kolme prosenttia saa elantonsa suoraan maataloudesta, ja kuitenkin USA on yksi maailman suurimmista ihmis- ja eläinravintotuottajista; millä seurauksilla – sen seuraavat 20 vuotta näyttävät ---


VIITTEET
1] USA:n 1930 -luvun pölymyrskyt ~ http://areena.yle.fi/tv/1843226 - esitysaikaa vain 7pv!
2] Amerikkalainen uusjako ~ http://en.wikipedia.org/wiki/New_Deal - [wiki]
3] Kun pörssit ja pankit kaatuivat ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Wall_Street_Crash_of_1929 - [wiki]
4] Dilemma kivikaudelta! ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/talous-ja-ymp-rist-ongelmien-yll-tt-v-perussyy -
5] Kasvuhokema! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kasvuhokema-on-saavuttanut-maalliset.html -


EXTRA
Woody Guthrie ~ http://youtu.be/jQYKJaWuj0Y
Elämään sovittautumisen käyttösuhde ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/elamaan-sovittautumisen-kayttosuhde.html -
Ihmispopulaatio kiihdytti kuilun partaalle ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/06/ihmispopulaatio-kiihdytti-kuilun.html -




Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.fi
https://www.facebook.com/first.ilkka


AL Vf IL BL BLOG 39081
---25072014---


doc.: amerikkalainen_polymyrsky_25072014.doc – OpenOffice Writer

522 | 4714   --- 800. kirjoitus tähän blogiin.

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

800. juttu tänne --- IL

Ilkka Luoma kirjoitti...

Suomen talous jatkaa hyvää kasvua, mutta ekonomistit pitävät kasvun lähteitä ”huolestuttavina” ja ”hitusen outoina” -HS

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005916542.html -

Ilkka Luoma 30.11.2018 - 9:51:

Kerrankin lyhyt kommentti - kysymyksenä: kuinka kauan jatkuvaa kasvua voi tapahtua ja tuleeko jossain kohdin jokin lopullinen raja vastaan?