maanantaina, joulukuuta 08, 2014

Elämän kiertokulkuun liittyy materiaalien kierto –



Alkuaineet – maapallon kemialliset rakennuspalikat

Mitä alkuaineet ovat? Ne koostuvat atomeista, joissa puolestaan on protoneja, neutroneja ja elektroneja. Alkuaineista voi syntyä mitä vaan. Lue lisää maapallon kemiallisista rakennuspallikoista"

****



[ .. polttaminen kuumentaa tunteita … ]


( MOTIVA 0] julkaisi kauan odotetun artikkelin – ”Polttoon vai kiertoon”. Motiva julkaisi m+ lehdessään 3/2014 (siv.6) artikkelin ~ https://read.edocker.com/#/reader/f2b6f0ee-7642-11e4-a58a-00155d64030a  - jota luetaan paljon, koska jätteiden poltto on vain yksi keino päästä eroon tästä hankalasta, ennen kaatopaikoitetusta jätteestä )


Suomessa generoituu 90 miljoonaa tonnia jätettä (v. 2012). Tästä jätteestä suurin osa on kaivostoiminnan sivukiveä. Seuraavaksi eniten on rakentamisesta juontuvaa mineraalijätettä – edellä mainittuja yhteensä 72 miljoonaa tonnia. Yhdyskuntajätettä syntyy kolme miljoonaa tonnia. Teollisuuden osuus on 13,7 miljoonaa tonnia.


Yhdyskuntajätteestä poltettiin 34 prosenttia eli 0,9 miljoonaa tonnia vuonna 2012. Kaatopaikoille 1] päätyi 33 prosenttia yhdyskuntajätteestä ja kierrätykseen samoin 33 prosenttia. Takavuosina miltei kaikki rahdattiin kaatopaikoille ja yhtenä lyhyenä aikana poltettiin taloyhtiöiden uuneissa – erittäin huonoin tuloksin.

Tutkimukset osoittavat, että lisääntyvä kulutuksemme ja siitä aiheutuvat ympäristötapahtumat materiaalien, ravinnon ja energioiden elinkaariajattelulla muodostavat ilmasto- ja ympäristöuhan, vailla vertaa. Muotisana on polttaminen 2] – poltosta saadaan energiaa 3], jonka tarve on kasvanut meilläkin kaksinkertaiseksi sitten vuoden 1970 – siis vain 45 vuodessa.

Nyt on Sitran 4] toimesta julkaistu Gaia Consulting Oy:n tekemänä tutkimus – ’polttoon vai kiertoon’. Luonnossa tämä kierrätys ja kiertokulku on evoluution myötä (ilman meidän ihmisen vaikutusta) kehittynyt viimeisten satojen miljoonien vuosien aikana huippuunsa. Polttamista kapeassa merkityksessä on esiintynyt vain satunnaisina maasto- ja metsäpaloina, joiden merkitys lajikehitykselle on ollut sekin merkittävä.

On syntynyt käsite jätehierarkia

Se merkitsee, että opiskelemme nyt tosissaan kiertokulkua, elinkaariajattelua ja materioiden luontaista kiertymisestä energeettisinä ilmiönä – kuluttaen ja antaen. Tänään puhutaan paljon ohuilla sanoilla kestävästä kehityksestä, riskittömästä kasvusta ja ympäristönäkökulmaisesta kuluttamisesta. Kaikissa on vika – ne eivät yksikään pyri ymmärtämään syvällisesti luonto- eli pitkälti biosfääriharmoniaa 5]; vuosimiljoonaisena ilmiönä.


Tasapaino- eli vaakayhtälö on tuntematon ilmiö

Me emme ole halunneet riittävästi opiskella meitäkin elättävän biomassan keskinäisiä vaikutesuhteita 6]. Emme tunne niitä yhtälöitä, mitkä synnyttivät elokerrosjärjestelmän pallollemme – nyt ’Gaiamme’ kuumenee 7], kun emme ymmärrä vähentää reilusti kulutustamme 8].

Kierrätys ”alusta-loppuun ja alkuun” loputtomana elinkaarena on meille vielä tuntematonta aluetta. Tällä alueella muuten muu eliökuntamme elää luontaisesti ajan hetkeään – jättäen huomissuunnittelun evoluution haltuun. Eläinkunta ei pohdi ylihuomista, sen sijaan se lisääntyy maksimaalisesti – ”tietäen”, että vastavoimat patoavat kilpailutilanteissa ”ylikansoittumisen”.


Ihmiskunta suunnittelee – paljolti omista lähtökohdistaan

Meille LTS, PTS ja urasuunnittelu ovat tätä päivää – me pohdimme mitä huomenna, mutta emme näe silti ylihuomiseen, mihin tänään tehty huomisen suunnittelu ylihuomenna johtaa. Luonto ei suunnittele – sillä on ohjeet perintönä, siksi kehitys on hidasta, niin hidasta, että mekin elämme  ihmisinä vielä 20.000 vuoden takana – eräin ominaisuuksin. Toisaalta me kiihdytimme E] toiminnallista ”kellotaajuutta” sellaisiin kierroksiin, ettei luontojärjestelmän sopeumakaavoitus ehdi perässä – toistaiseksi?


Jäte on aina raaka-aine

Sonta kierron ihmismielisenä osasena on lopullista, ensin vesistöön, nyt jätevesilaitoksille ja liete kaatopaikoille tai polttoon. Elinvoiman ketju katkeaa tältä osin erittäin huonolla hyötysuhteella. Sonta on tarkoitettu taajaan levitettynä kasvuvoimaksi – edelleen kiertoon. Mekin ihmisinä olemme kuolleiden eliöiden, ihmistenkin jälkijättöistä molekyylikasaumaa. Elämme muiden kuolemasta.


Evoluution rakensi perimän,

 … ja tuo tieto kumpuaa alun syano bakteereista lähtien. Olemme viimekädessä supernovien räjähdyksien jäännösjätettä – kierron vaiheessa nimeltä – ihmiskunta. Nyt ymmärryksemme on auennut näkökulmaan, jossa havaitsemme itsessämme kuolemattomuutta 9] kantavana väliosasena, jota voidaan sanoa kunkin henkilöitymäksi. Nyt tämä henkilöitymä on ottanut valtaansa koko maapallomme.


Maapallo on itsessäänkin kierrätyksen tulos

[ … kaikki on ollut aina ja jossakin. Kaiken alun epäselvää aiheutumaa emme pohdi, koska mikään pohdinta ei vie sen ymmärrystä eteenpäin. Tässä kohtaa loppuu meidän ajatuksellinen kierrätys. Emme ymmärrä … ]

Nyt toivottavasti ymmärrämme, mitä merkitsee elinkaaresta toiseen ja materia-energianiputuksen kiertymisen filosofia. Nyt julkistettu tutkimus kierrätyksen kansantaloudellisesta ”paremmuudesta” polttoon nähden on merkittävä virstanpylväs saavutettaessa elonportaissa niitä askelmia, jotka johtavat biomassojen ja niitä yhdistävien tasapainokaavojen systemaattiseen etsintään.


Lopultakin vain ja ainoastaan tämä hiilielämällinen 0] biosfääri elättää meidät – ei mikään muut, no – ehkä ripaus uskoa johonkin.



VIITTEET
0] MOTIVA ~  http://motiva.fi/motiva_oy -
1] Kaatopaikka on ihmisen kehittymättömyyden mittari ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/11/kaatopaikka-on-ihmisen.html -
2] Elinvoiman polttaminen näkyy elokehän lämpenemisenä ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=823551 – [14953]
3] Ydinenergiasta pakotettuun energiatasapainoon ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/09/ydinenergiasta-pakotettuun.html -
5] ”Elämään sovittautumisen käyttösuhde” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/elamaan-sovittautumisen-kayttosuhde.html -
6] Emmekö tahdo ymmärtää ympäristömuutoksia? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=966247 – [23306]
7] Gaia kuumenee – jäähdytelläänkö kulutustamme? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=880405 – [35375]
8] Puolitatko oman kulutuksesi? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=992808 – [2480]

EXTRA – E]
Ihmiskunta kiihdytti itsensä kuilun partaalle ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/06/ihmispopulaatio-kiihdytti-kuilun.html -



Päreen polttaminen loi valon ja tunteen

Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä – kiinaneuvonantaja



Elämän kiertokulkuun liittyy materiaalien kierto –
[ ... polttaminen kuumentaa tunteita … ]


Sent

Sent: Monday, December 08, 2014 2:34 PM
Subject: KANSALAISKIRJOITUS - Elämän kiertokulkuun liittyy materiaalien kierto


AL   IL   Vf   Pz   BL  BLOG 45157

---08112014---
doc.: Elämän kiertokulkuun liittyy materiaalien kierto – Microsoft Word Starter

636 | 738 | 802

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Saksalainen laatuaviisi Stern luetteli jo vuonna 1985 tulevaisuuden ammatteja - yksi oli kaatopaikkajätteiden analysointi, järjestely ja hyödynnös

Nyt nähdään, että laatumedia osaa myös asiansa ja vieläpä ennustamisen lahjan - ainakin tässä kohdin. Muut tuolloiset tulevaisuuden ammatit jääkööt tässä lukijoiden googletuksen haltuun.

Meitä ihmisiä huomattavasti vanhempi luontobiologia - eräänä universumin elämänlajina osasi tämän kaatopaikattomuuden jo satoja miljoonia vuosia - ainoa päästö on "pakoputkinnos omaehtoisesta klosetista" - siis biologiakierrätys ulosteena tasaisesti levitettynä muun kierrossa olevan luontobiologian hyödynnökseksi.

Yksinkertaista - kyllä evoluutio osaa!

Sitten ihminen astui planeetalle - evoluution junailemana jatkumona apinoista?

Me aloimme kehityksen kaltaisemme - unohdimme hiljalleen meitä lopulta elättävän luontobiologian, halusimme helpommalla: "Lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä".

Elimme | elämme kasvurykäisyjen kuplivassa maailmassa; yksilökeskeisine näyttö- ja vertailutalouksinemme. Hoemme kasvua, jopa niin, että olemme Suomessa syöneet vuotuisuuden jo kesän korvilla.

Ylensyönti - siis ylenkulutus teki kaatopaikat aiheellisiksi; emme oivaltaneet tätä epäsiisteyttä ja vanhan korvaamista kuin kertakäyttöisyyttäkään - jatkumon osaseksi, vaan HS-jutun mukaisesti jätös äkkiä piiloon jonnekkin - kauas silmistämme ja nenistämme.
Kunnes ihminen, tai ainakin osa heräsi!

Nyt ihminen on luonut, kehittänyt ja jalostanut materiaa luonnottomasti jo enemmän kuin kuin itse biologia, josta ammentuu kaikki se elo, joka koskettelee niin meitä kuin koko muuta bioelollisuutta. Osa tästä jalostusketjusta on päätynyt miljardein tonnein kaatopaikoille, jossa se muhii omalla laillaan - jalostuen hyvin hiljaa joksikin, ollen pois jostain muualta.

Kaikki kaatopaikat ovat kohta "kaivoksia, joita kannattaa louhia" - jalostaa ja palauttaa kiertoon. Menetelmät kehittyvät ja korjaussarjat sekaannuttamallemme luontobiologialle syntyvät hiljalleen.