tiistaina, toukokuuta 24, 2016

Amerikkalainen suhde- ja rauhanpolitiikka maailmalla

(Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kiertää vielä maailmaa – virkakausi päättyy kohta. Jompikumpi - Hillary Clinton tai Donald Trump |1 astuu tilalle – Obama julistaa rauhan tilaa ja purkaa Vietnamia koskevan amerikkalaisten aseiden vientikiellon ~ http://yle.fi/uutiset/yhdysvallat_lopettaa_aseidenvientikiellon_vietnamiin/8900417 -!)


[ … Suomessa kansalainen Erkki on ihmetellyt, miksi amerikkalaiset tekivät varsinaisen rynnäkön maahamme, Erkki oli myös vihdoin päässyt lukemaan kansalta ja kansanedustajiltakin puoliksi salatun Nato – Isäntämaa pöytäkirjan |2. Erkki päätteli, että USA kutsui itse itsensä kylään maahamme juuri tuon Pöytäkirjan myötä |3

 … kansalainen Liisa arvuuttelee mihin meidän nykyisin harrastama lännettynyt turvallisuuden haku johtaakaan; joutuvatko näin poikamme uusiin sotiin kauaksi mailtamme |4. Liisa tietää, että USA, Naton sotilaallinen johtaja on sotinut liki 70 vuotta yhteen menoon ja aina kaukana omilta rajoiltaan, toisten mailla ja muiden valtioiden alueille rynnäköiden … ]


Vietnamissa Obama julisti antavansa aseiden jälleen virrata Vietnamiin

Vähän iäkkäämmät muistavat Vietnamin sodan |5 olleen ensimmäinen varsinainen televisiosota, jonka paljolti amerikkalaiset itse lopettivat, kansana. Hinta oli julma, 58.000 henkensä menettänyttä amerikkalaisnuorta. Yli miljoona tapettua vietnamilaissiviiliä – oli myös julmaa satoa. Kiihkeimmillään Vietnamissa oli yli puoli miljoonaa amerikkalaissotilasta turvaamassa demokratiaa ja sananvapautta.


Obama oli Vietnamissa rauhan asialla, näin hän ainakin vakuutti

Obama korosti, ettei Kiina ollut syy aseiden uudelleen myynnin aloittamiseen Vietnamille. Todellisuudessa USA on maailman suurin asekauppias, ja tappamisvälineiden myynti tuottaa melkoisesti työtä ja verotuloja Yhdysvalloille ja näin se pystyy pitämään lieassa niitä maita, jotka osatavat sen korkeateknologia-aseita.

Kiinan ja Vietnamin suhteita kiristävät riidat Kiinan meren matalikkojen, atollien ja saarien omistuksesta |6. Kolmannekseen Kiina on jo kuuluttanut, ettei maailmaa enää johdeta yhdestä valtiosta – yhden maailmanpoliisin aika on päättymässä |7.


Obaman vierailu on klassinen esimerkki kuinka lännenmies koettaa ujuttaa valtaansa
[Kuinka aggressiivisesti lännenmies puolustaakaan kulttuuriaan? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/kuinka-agressiivisesti-lannenmies.html - ]

Vaikka kyseessä on julman sodan vastapuoli, ja vaikka amerikkalainen hyytelöity bensiini - napalm poltti monet vietnamilaissiviilit karrelle – se ei haittaa, vaan nyt koetetaan työntyä Kiinan takapihalle valvomaan niin sotilaallisia kuin kaupallisia etuja – onhan Vietnam liki 100 miljoonan asukkaan kehittyvä kommunistinen kansantalous ja aivan Kiinan vieressä.


Ensin USA kaveeraa, lupaa kauppa-apua,

 … purkaa asevientikiellot ja näin sopeuttaa kaukaistakin valtiota puolelleen, jotta saadaan sillanpää valvomaan virallisesti demokratian ja ihmisoikeuksien toteutumista. Samaan aikaan Kuuban Quantanamossa on ollut satoja, vieläkin useita kymmeniä vankeja – ilman mitään oikeudenkäyntiä. Kuubassa kun ei tarvitse noudattaa ihmisoikeuksia! Tällaista ihmisoikeutta tällä kertaa – amerikkalaisittain.


Vietnamista Japaniin

Obama tulee olemaan ensimmäinen amerikkalaispresidentti, joka vierailee Hiroshimassa, jonne USAF pudotti maailman ensimmäisen ja toiseksi viimeisen atomipommin |8. Liki silmänräpäyksessä höyrystyi tuhansia japanilaisia – vanhoja eläkeläisiä, sotaraajarikkoja, naisia ja lapsia taivaan tuuliin – näin säästettiin ihmishenkiä, oli virallinen selite.


Obama on useaan otteeseen sanonut, ettei pyydä anteeksi ydinhöyrystämistä,

 … vaikka kaupunki ei ollut edes sotilaskohde – ei edes teollisuutta, joka olisi valmistanut aseita tai varusteita niihin! Hiroshima oli kokeiluprojekti, USA halusi tietää mitä atomipommi tekee ja vaikuttaa – samalla se oli nyrkin heristys Neuvostoliitolle, joka oli nousemassa liian mahtavaksi.

Testit jatkuivat ja aivan erityyppinen atomipommi pudotettiin parin päivän päästä Japanin Nagasakiin – jälleen siviilien sekaan. Ei anteeksipyyntöä täälläkään. USA on ainoa valtio maailmassa, joka on käyttänyt atomiasetta todellisuudessa |9.


Tällainen on Naton sotilasjohtaja Yhdysvallat

Nyt maassamme on vietetty ja vietetään amerikkalaisia sotilasviikkoja; maalla, merellä ja ilmassa |10. Vieläpä lennetään likelle Venäjän rajaa näyttämään nyrkkiä, että täältä pesee. Ja me hymyilemme ajattelemattomina – emme ole edes miettineet mitä tästä seuraa.

Meillä on 1300 kilometriä yhteistä maarajaa tuon toisen ydinasesuurvallan kanssa. Kansa muistuttaa parista kiinalaisesta sananlaskusta: ”Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana” ja ”jos et voita vihollistasi – tee siitä ystävä”, viisasta, eikö?


Miksi USA seilaa ympäri maailmaa – miksi se ei pysy kotivesillä?

Mikä tekee toistaiseksi yhdestä valtiosta toistensa vartijan, kiristäjän ja kauppasaartajan – Kuuba esimerkkinä. USA’ n haasteet todellisina ovat idässä – Kiinassa. Kiina on jo nyt IMF’ n mukaan maailman suurin talous |11 ja on amerikkalaisille uhka, USA - maailmanvallan murenemisesta, varsinkin jos Kiina löytää kumppanikseen Venäjän |12

Nythän USA haluaisi laivastotukikohdan Vietnamista (Cam Ranhin lahti) |* – olisi helpompi vahtia kiinalaisten tekoja ja materiaali- kuin tavaravirtoja. Ujuttautumista tämäkin, kuten jo Vietnamin sodan aikana – USA’ n toimesta.


Tuo Kiina – Venäjä liitto on looginen,

 … mutta kansallisesti ja historiallisesti vaikea, tosin raaka-aineet sanelevat. Mikään kansantalous ei tule toimeen ilman raaka-aineita. Ennen ne laivattiin kolonialismina |13, osin ryöstäen alusmaat – mustat orjat vieden Afrikasta Amerikkaan, puuvillapelloille. Maita on ryöstelty niin idässä kuin lännessä ja suuret ottavat ja pienet vikisevät.

Nyt markkinatalouden hyvää sanomaa viedään ihmisoikeuksia ja demokratiaa kuuluttaen. Tosin mahdollisesti seuraava Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi jo nyt, ettei demokratian iloista vapaussanomaa kannata viedä maihin, joihin sitä ei haluta – arkiviisaasti todettu. Lännenmies edustaa maapallon populaatiosta noin 25 prosenttia!

Tekstin lisäkirjoitukset

|2 [MoU] Nato – Isäntämaa pöytäkirja (FI) ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/02/nato-isantamaa-mou-poytakirja.html -
|6 Mikä valtio omistaa ja mitä? ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1462499461767 -
|7 Maailma tarvitsee Kiinan USA’ n rinnalle ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/09/maailma-tarvitsee-kiinan-usan.html -
|8 Atomipommin kokeneet kertovat ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1438659939076 -
|9 Ydinsota tänään – vahingossa! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213417-ydinsota -

|10 USA kaukana ja Venäjä hyvin lähellä! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/05/transatlantti-on-huiman-kaukana.html -
|13 Eteen tulee kolonialismi, vääjäämättä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/03/brysselin-kostonisku-uskoen-tekonsa.html -


EKSTRA

Mikä on eniten sotinut kansakunta maailmassa? ~ http://www.washingtonsblog.com/2014/05/90-deaths-war-civilians.html -


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


...
AL | US | PZ | BL | VU | BL |BLOG 78326

PVM 23052016
DOC Amerikkalainen suhde_23052016 – Microsoft Word Starter
743 | 902 

Ei kommentteja: