tiistaina, toukokuuta 10, 2016

Jytky palkka-ale - näin SMP:n perillinen tilitti vuonna 2008


Piirros: ~ https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_palkat.html - 

***


Elämme tunnetusti vuotta 2016 – aivan, ja edelleen ihmettelemme miksi meillä ei mene hyvin, tai oikeastaan ei mene paremmin kuin aiemmin. Nythän meillä menee jo paremmin kuin 80 prosentilla maapallon ihmisistä – niin hyvin menee, siis keskimäärin. Palataanpa kirjoituksiin vuosilta 2008 ja 2010 – mitä me tuolloin ihmettelimme. Olemmeko oppineet mitään – vai onko voivottelu syystä tai syyttä edelleen samalla tasolla tänään kuin eilen?


[U] SMP:n jälkeläinen on nyt hovikelpoinen -
21.10.2010 | 05:53 | Ilkka Luoma | US/P_IL

Media nosti perussuomalaisten kansanedustajan ajatuksen palkkojen alentamisesta uutisointiin
(Perussuomalainen kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner kertoi ajatuksesta suurien virkamiespalkkojen alentamisesta 10 - 20 prosentilla - oliko tämä populismia, vaalien läheisyyttä - vai ratkaiseva pelinavaus kilpailukykymme parantamiseksi?)
 

[...perustyöttömyyspäivärahalla sinnittelevä Erkki ihmetteli, kun 500 euron bruttokorvauksesta kuritetaan 20 prosentin vero. Työtön höristi korviaan, kun Ruohonen-Lerner ehdotti, että 5 000 euron virkapalkkalainen alentaisi palkkaansa 20 prosentilla. Ansiosidonnainen insinööri, hävittyään alenevan palkkakilpailun kiinalaiselle toverille heristi sormeaan, kun arvokasta työtä myydään maailmalla alennushintaan... ]

Suomi ja suomalaiset korkean palkkakustannuksen maana on maailmanlaajuisessa työn uudelleen jaon taistelussa. Voimmeko lisätä enää tuottavuutta, tehoa ja laatua, jotta voimme näin perustella korkeammat työn kustannukset? 

Todennäköisesti emme voi perustella korkeita palkkojamme, koska veli Kiinasta tekee insinööritöitä neljäsosapalkalla. Nostattelimmeko palkat liian korkeiksi, menetimmekö kykymme kilpailla - olemmeko parempia ja tehokkaampia kuin puolta halvemmat toverimme Virossa tai Unkarissa?


Korkea aika estää työn karkaaminen Suomesta

Nyt on korkea aika ennen työn karkaamista halvempien tovereidemme maihin laskea palkka-alennuksien vaikutukset kilpailukykyyn, kustannuksiin, veroihin, ostovoimaan, kysyntään ja omaisuuserien arvonmuodostukseen.

Nyt olisi Jyrki Kataisenkin korkea aika laskettaa 5 000 euron virkamiehillä nämä vaikutukset, jos tosiaan tekisimme historiallisen talkoon ja pudottaisimme palkkoja kautta linjan - kuin myös eläkkeitä, minimiosat turvaten.


Palkkakeskustelua on käyty jo aiemminkin kansalaisten aloitteesta,

 … mutta tähän mennessä aiheeseen ei ole tartuttu, koska meillä on luulo loputtomasta kasvusta ja mittaamattomasta kyvystä olla jatkuvasti palkkamme arvoisia. Aloittaako Pöyry Oyj tunnetun tosiasian - suunnittelutyönkin osittaisesta ulkoistamisesta halvempien insinöörien mallinnuspöydille?

Kansalaiskeskustelua palkkapolitiikasta muutamien vuosien takaa:
--- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/03/kilpailu-stelee-niin-palkat-kuin.html -
--- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/02/tyllisyydenhoito-on-kansallinen.html -
--- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/10/nostammeko-liikaa-palkkojamme-kuinka-ky.html -

Onko parempi ja kansantaloudellisesti hyödyllisempää tehdä työtä pienemmällä palkalla, kuin olla tekemättä muuta kuin myymällä palveluita toinen toisillemme?


Ilkka Luoma
http://www.facebook.com/first.ilkka
http://ilkkaluoma.vuodatus.net

---

[C]
Cc: liisa.hyssala@stm.fipaavo.vayrynen@formin.fipaivi.rasanen@eduskunta.fi;heidi.hautala@eduskunta.fipaavo.arhinmaki@eduskunta.fitimo.soini@eduskunta.fi;jutta.urpilainen@eduskunta.fi
Sent: Monday, December 29, 2008 11:21 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Kasvun julistaminen lopulta räjähtää uudeksi kasvuksi
...


[2010] Miksi kukaan ei kysy kuinka paljon me voimme kasvaa ja kasvattaa?
(Poliitikot, talousmiehet ja ostovoiman makuun päässeet julistavat kasvun autuutta ja kaikkivoivuutta, niin hyvinvoinnille kuin elämän helpottamiselle)


[...alussa oli vain olematon piste, se räjähti Big Bang: nä - syntyi jostain täysin meille käsittämättömästä syystä alun tihentymä - kahden olemattoman välille 1/. Kasvun fysiikka oli näin synnytetty. Noin 13 miljardia vuotta on sitten kasvua, räjähdystä ja uudelleen kasvua - mitattuna, koettuna ja ahdistuneena... ]

Läntinen markkinatalous huomasi hyödylliseksi etsiä kustannustehokkainta valmistusta suurimpien markkinoiden keskeltä. Syntyi Kiina ilmiö - maailmanhistorian suurin kasvurykäys on koettu 30 vuoden aikana Kiinassa, jossa edesmennyt pieni suuri mies Deng Xiaoping
2/ vapautti kiinalaiset "rikastumaan".


Taloustieteilijöiden ennustama ja varoittama globaali kriisi on nyt läsnä kaikkialla

Länsi-ihminen väsyi ja väsytti myös yhteiskuntajärjestelmänsä 3/. Japanissakin huomattiin, että kahden hengen talouden kahteen toilettiin ei voinut enää hankkia viidettä ja kuudetta sähköhammasharjaa.

Suomessa muun muassa valtiovarainministeri Jyrki Katainen valoi uskoa kansalaisiin kasvun autuudesta
4/  - onneksi kuluttamisen jalolle näyttötaloussäädylle. Oli usko loputtomaan kasvuun, sen aikaansaamaan työhön ja siitä kehkeytyvään ostovoiman lisäykseen - onneksi valmistusjärjestelmille lisäämään investointeja suurempiin lukujen ja massojen määriin. Kasvu oli kaiken mittari.


Kasvu on luontaista? 

Dinosaurukset kasvoivat yli mittojensa - vielä, täysin varmistamattomista syistä kasvu saavutti huipun, ja tyrannosauruksia kohtasi loppu. Pieni lajisto - nisäkkäät jäivät sopivan pieninä eloon, aloittaen oman kasvunsa. Nisäkkäänä ihminen on saavuttanut kasvunsa rajat - niin omansa (länsihousujen vyönreiät ovat loppuneet) kuin manipuloimansa ympäristön.

Ihminen siirsi, muunsi, räjäytti ja yhdisteli materioita ja energiaa suuremmat määrät kuin aikaisemmat lajistot koko historiansa aikana yhteensä. Kulutimme mm. 150 vuodessa muuntunutta historiaelämää öljynä, hiilenä ja kaasuna sen määrän, jonka valmistamiseen ympäristöltä meni 150 miljoonaa vuotta.


Kasvu on läntisen talouselämän perushoenta ja päämäärä 

Kasvua on aina saatava, sillä kasvuosalla entiseen nähden suoritetaan investoinnit, jotta aikaisempi tuotanto säilyy ja lisääntyy budjettiprosenttien mukaisesti. Lopulta markkinatalous hoksasi, että on tehokasta valvoa mittareilla kasvua neljännesvuosittain. Näyttötalousmaailma ja ihminen jakoi vuoden neljänneksiin.


Markkinamekanismit oppivat pakkaamaan kaiken pakkauksiin

Valmistus, hyötysuhde ja kate olivat säännöstö, josta saatiin parametrit huomisen kasvulle ja sen lisääntyvälle tavoittelulle. Ikiaikainen esillepano kuin tyrkylle laittautuminen loivat mainonnan, jossa luvattiin löytää tarpeita yli elämän tarpeiden.

Ihminen maalasi itsensä
5/ kuten eläinkunnan urokset loivat ulokkeet, lihakset, näyttövälineet ja harjakset kiinnittämään naaraiden huomion taisteltaessa ikiaikaisesta lisääntymisestä. Näin mm. syntyi oppi tuplapakoputkista, leikkimökin suuruisista pihagrilleistä kuin heinäladon kokoisista citymaastureista.


Koko elävä järjestelmä on luotu lisääntymiselle,

 … ja hallitsemattomana se on kasvua jatkumolla, jonka estää vain vihollisen hyökkäys tai raivoava viruksien valtakunta 6/ joka jostain ohjatusti ottaa vallan ja suorittaa sopivan likvidoinnin terminoiden liiaksi elintilaa harmoniasta vallanneet.


Kasvu on luontainen termi? 

Luonnossa se toimii, koska estolääkitys syntyy tasapainosta nähdä kokonaisuus. Elämällä on vihollisensa. Ihminen loi systeemit ja tarpeen kasvattaa ikäänsä, elämän helpottamista ja itse itselleen suotuisaa ikiaikaista oikeutta olla luomakunnan herra, vieläpä siunattuna. Kasvu sai hegemonian.


Lopulta aina, ja todella aina, kasvua seuraa räjähdys;

 … joko se on henkinen päättöhoito tai sitten se on aikajaksottainen liian massiivisen massakeskittymän lopullinen tuho (supernova) atomitasolle muodostuakseen jälleen kasvuksi.


Palataan jälleen alkuun pohdiskelemaan!

Aivan alun Big Bang ongelmasta, selittämätön kahden olemattoman hiukkasen yhtyminen, seuraa miljardivuotinen "synti", jota kasvuksi voidaan sanoa - yksiselitteisesti. Lohtu on toki se, että liian suuret ovat aina pirstoutuneet.


Talous on kasvun huumassa nyt globaalissa kriisissä

Kiinalla on suuri rooli, mitä huomenna tapahtuu. Mitä Kiinan Deng Xiaoping todella tarkoitti sanoessaan kansalaisilleen: "Menkää ja rikastukaa" - tarkoittiko hän maallista vai henkistä rikastumista?

Huomaako Kiinan kansa makeaa länsihedelmää riittävästi maistettuaan, että heidän vuosituhantinen historia ohjaakin henkiseen täyttymykseen, ajatuksen - ja mielen tasapainoon ja ymmärrykseen suurimmasta voimasta, jota voidaan kutsua harmonian rikkaudeksi ympäristönsä kanssa.

...
Numeroselitteet [Linkit]
1/   http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkur%C3%A4j%C3%A4hdys 
2/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=yksil%C3%B6suoritus+j%C3%A4i+el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4n 
3/   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1718091 
4/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Taloudessa+tapahtuu+-+kulutamme%2C+s%C3%A4%C3%A4st%C3%A4mme+ja+j%C3%A4lleen+tuhlaamme 
5/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Ihminen+kautta-aikojen+on+halunnut+erottautua+ja+olla+my%C3%B6s+kokemassa+samankaltaisuutta 
6/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Virukset+kilpajuoksevat+kuten+ihmisetkin+
 


Ilkka Luoma
...

Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuvakansiot ~ 
[kuvia linkkikansioista saa käyttää vapaasti yllä olevan kirjoituksen yhteydessä - copyright Ilkka Luoma]

Kuvakansio 1
Kasvun keskittymää Kiinassa - yksi maailman korkeimmista pilvenpiirtäjistä, tulevatko rajat vastaan?
--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28k7s+ilkka-luoma-china---maailman-korkein-rakennus.html ---

Kuvakansio 2
Harmoniaa luonnosta ilman ihmistä, miltei - kuitenkin vesi aina läsnä, alkukotimme rajattomuudessa, mutta silti mitattavissa
--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/29caz+ilkka-luoma-maisemat-ja-saat-vaihtelevat-.html ---

Sent:

SMP:n jälkeläinen on nyt hovikelpoinen[OTS]
Kappalejaottelu ja väliotsikointi on uusittu 10. toukokuuta 2016 kirjoituksista vuosilta 2010 ja 2008.

AL | US | PZ | BL | BLOG 77120
PVM 10052016
DOC SMP_hovikelpoinen_10052016 – Microsoft Word Starter

1101 |