perjantaina, toukokuuta 06, 2016

TRUMPPISMI

ORIG ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214086-trumppismi  - [22032016]
...(Median kauhukakara, joka tuottaa aina lukijoita, ainakin irtinumeroiden ostajina – tv-kasvo ja miljonääri amerikkalaisuuden siunaamana – Donald Trump |1, rahan armosta ravistelee USA:n perinteellisiä kulma- ja peruskiviä. Ei enää amerikkalaishyökkäyksiä ja -rynnäkköjä kauas omilta rajoilta maailmalle - muiden maille |2 ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1458613098890 - )[ … elintasojuoksusta pudonnut, mutta amerikkalaistunut Erik ihailee Donaldia. Trumpissa on virtaa ja ideaa huolehtia omistaan, heittää vieraat pihalle ja maksattaa meksikolaisilla raja-aita.  Uskonnoksikin näyttäisi kelpaavan vain se ainoa oikea valkoisen hyveellinen kristillisyys, no ainakaan syyrialaisia muslimeja ei Yhdysvaltoihin lasketa! … ]

[ … toivonsa menettänyt aito amerikkalainen Elisabeth ihailee viehkeää otsatukkaa, siksi vetoavalta Donald näyttää, rankaisisi raiskaajiakin kovasti ja laittaisi paatuneet rosvot linnaan. Lupasi tehdä Yhdysvalloista uudelleen suuren ja mahtavan – nythän velkaakin on käsittämätön summa ja kiinalaiset on Trumpin sanoin nostettu ja maksettu dollareilla nykyiseen maallisuuteensa … ]

Väkevin ilmoitus Trumpilta oli sotilaallinen poistuminen Euroopasta, vieden hyökkäys-, taisteluvoima ja -kyky pois, kotiin omalle mantereelle. Eurooppalaisten turvallisuutta emme enää maksa – Trump sanoo. Autoimme ja pelastimme valkoisen emomaanosamme, jo kaksi kertaa – uhraten omiamme.  Tämä viesti Donaldilta saattoi olla taitava neuvotteluun kutsu hinnasta |3, mitä USA:lle pitää maksaa jatkossa turvasta ja huolehtivasta kaupallisuudesta – TTIP sopimuksineen |4.


Mitä Trump todella haluaa?

Tv-showmies Donald tietää hauskuuden, innostamisen vibraatiot kuin myös vakuuttelun hersyvät sana-akrobatiat. Nokkela puhuja |5, joskus enemmän kuin suuhun mahtuu, mutta meille suomalaisille tuttua ”soinismia”, irtonaisena, liki mihinkään vakavaan menemättä …

 … tai kuten meidän oma pikkutrumppi eli Alexander Stubb, jolta irtoaa myös herkästi ajattelemattomia sammakkoja, niitä Alexilta karkailee hötkyilyn tuloksena, kun maltti vilpittömänä ajassa unohtuu |6.  

Näitäkö on tämä amerikkalaisten yllätystoivo jostain suuresta ja paremmasta?


Vakavaa trumppismia

Heitto omien sotajoukkojen irrottamisesta Euroopasta, Etelä-Koreasta ja muualta missä nuorien jenkkisotilaiden uhrautuvaisuutta on koeteltu maailmanpoliisin roolissa |7 - olisi nyt uhrautuvaisuuden uusjaossa. Vaihtuuko napaisuus, vai tulee ihmispopulaatiosta yhtenäinen ja moninapainen?
Kiina, joka on noussut de facto maailman talousvaikuttavimmaksi |8, on jo ilmaissut, ettei maapallomme tarvitse vain yhden valtion mielivaltaa ja sanelua |9. Maapallomme ongelmat tulee ratkaista yhdessä ja tasapuolisesti huomioiden kulutusjälki |10, mikä on aikaansaatu viimeisen 100 - 300 vuoden aikana.


Trumputtajat

Presidentinvaalit 2016 USA:ssa ovat kahden kauppa. Todennäköisesti Yhdysvallat saanee kuitenkin ensimmäisen naispresidenttinsä. Lopulta vaaliuurnilla amerikkalainen luottaa naiseen, koska tämän takana on mies, joka tietää mitä presidenttiys on – Bill Clinton ei ollut huono presidentti.

Trump lataa kuitenkin vuosisadan vaalikamppailun ja on mahdollista, että Hillary Clinton menettää Donaldin jytkytyksessä malttinsa ja pilaa mahdollisuutensa. Toisaalta Hillary on kestänyt naisena paljon loukkaavampiakin tapauksia – miehensä vuoksi. Oliko Bill hyvä mies – sen vain Hillary tietää.  

Mitä Trump edustaa?

Rikkautta, tv-showmaista ilmiasua, verbaalisuutta yksinkertaisuudessaan |11 niin, että se vaikuttaa pinnallisiin amerikkalaisiin, joiden suurin elämäntahto on näyttö- ja vertailutalous (satiirisesti ilmaistuna).

Ehkä Trump vaikuttaa myös heihin, joilla ei ole juuri mitään, koska Donald lupaa enemmän huomiota omiin kuin vieraisiin, vierailla mailla. Yhdysvalloissa presidentillä on väkevä valta, ja tähän kahvaan Trump haluaa päästä.


Onko Donald kuin uusi Ronald?

B-luokan näyttelijäksi tituleerattu Ronald Reagan |12 kuittasi Valkoisen talon avaimet – kahteen kertaan, nousten yhdeksi arvostetuimmista amerikkalaispresidenteistä. Aina mustaa pukua käyttänyt Ronald kuunteli ja kunnioitti vaimoaan Nancyä. Nancy tulkitsi Ronaldille tämän näkemät unet – pahan valtakuntakin Neuvostoliittona sai päättöpisteensä. Kuuba |13 ja Pohjois-Korea |14 jäivät – kuten Irakin Saddam Hussein * ja Libyan Muammar Gaddafi *.
·         Molemmat tapettiin myöhemmin amerikkalaisten epäsuoralla tuella ja avulla.Perhearvot ovat merkittäviä USA:ssa, siitä voisimme ehkä ottaa meillekin oppia

Kuunteleeko Donald vaimoaan? Naisilla on kuitenkin suuri valta äänestäjinä. He ratkaisevat pelin. Tulkitaanko Donaldille tämän unista, että Venäjän kanssa kannattaa olla kaveri, sillä se sattuu olemaan se toinen ydinasesuurvalta. Lisäksi Venäjä on maailman suurin raaka-aine- ja energialähde – unohtamatta mittaamattomia ravinnontuotantomahdollisuuksia.

USA tarvitsee paljon, todella paljon raaka-aineita. Ilmaston- ja ympäristönmuutos |15 voi olla vielä uudelle mantereelle arvaamaton – kuten muillekin!


USA on noussut suuruuteensa sotimalla ja ulkomaankaupalla

USA:lle elinehto on taattu halvan raaka-aineen saanto, jotta sen jalostava tuotantokoneisto voi tuottaa kilpailuasetelmassa liiketoimintaedellytyksiä. Liiketoimet taas tuottavat yritteliäille niitä suuria voittoja, joista USA on kuuluisa.

Rumemmin sanottuna voisimme kutsua osin USA:n ulkomaankaupan raaka-ainevirtoja Yhdysvaltoihin vuosisatojen laillisena tai lailliseksi tehtynä ryöstönä, joka alkoi jo kauan sitten mustien orjien ostona Afrikasta. Tätä ennenhän valkoinen eurooppalainen oli ryöstänyt Amerikoiden alkuperäintiaanien maat ja mannut ja teljennyt punaiset reservaatteihinsa.


USA on sulatusuuni, samalla kielellä

Me taas täällä Euroopassa olemme sulatusuuni, monilla kielillä. USA on absoluuttisena rahana maailman rikkain valtio ja kansa. Noilla siellä mennään. Tuo ominaisuus huokuu Trumpin olemuksesta. Näennäishyväntahtoinen ja naiivi ylimielisyys verhoutuvat välittömään olemukseen. ’Well’, näin meillä ja näillä mennään.


Jenkki pitää itsestään selvänä, että he ovat suuria,

 … vaikka Kiina ravistelee |16 amerikkalaista hegemoniaa. Ehkä pelko latautuu nyt idästä. Nykyinen presidentti Barack Obama, joka on suoraan sanonut, ettei Donaldista pidä tulla hänen seuraajaa |17, on kääntänyt katseen Kiinaan. Toisaalta Trump on sanonut, että Ukraina kiinnostaa amerikkalaisia vähemmän kuin Saksaa, miksi Saksa ei ”hoida hommaa kotiin”. Well, se on eurooppalaisten asia. Niin sen pitäisikin olla, sillä Eurooppa ulottuu Venäjän Uralille saakka |18.

  
|2 Sanotaan Trumpista mitä tahansa, on kuitenkin syytä huolella lukea tuo HS uutisointi, joka tulisi tosin alkuperälähteistä tarkistaa. Trump on hyvin tarkasti asiaytimessä, kun tarkastellaan tilannetta maailmanlaajuisesti. USA:lla ei ole tosiaan Euroopassa sotilaallista sijaa, kuten ei ollut Neuvostoliitolla Kuubassa. Saksa kykenee hoitamaan Venäjän kanssa eurooppalaisten rauhantilan.


Tekstiin liittyvät numeroviittaukset tulevat saataville osoitteessa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/03/link-trumppismi.html27. maaliskuuta 2016 alkaen.Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja HelsingistäAL | US | PZ | BL | BLOG 71983

---22032016---
DOC: TRUMPPISMI_22032016


871 | 

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Joutuuko näin amerikkalainen demokratia koetukselle?

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1462499127524 -