lauantaina, toukokuuta 21, 2016

Nokia – HMD, liitto miljardeista liittymistä


(Media ponnahti ihmettelemään miksi Nokia luovutti nimensä peruspuhelimille |1. Nythän ei ollut pidemmässä juoksussa lainkaan kysymys peruspuhelimista – vaan miljardeista päätelaitteista, jotka toimivat automaattisesti ollen kytkeytyneen pilvipalvelimien kautta toinen toisiinsa)


[ … kansalainen Erkille on kerrottu innovaatioita, kun jääkaappi tekee tilauksia ruokakauppaan – vajeidensa, ruokatottumusten ja ravintotarpeiden mukaisesti. Erkille on lisäksi kerrottu, että auton renkaiden ilmanpaine voidaan siirtää renkaista mittariin, joka on kojetaulussa – samalla tavalla siirtyisi alkavan vian tieto korjaamolle, joka osaa hälyttää juuri ennen vian ilmaantumista, jättäen aikaa korjaamolle tuloon …

 … kansalainen Liisa ihmettelee, kun hänen ovelleen ilmestyy juuri oikeanlaisia lastenvaatteita juuri oikeaan aikaan – siis juuri oikea toimitus (JOT) – koko systeemi rakentuu huomenna esineiden ja sensorien internetistä, jossa erilaiset päätepisteet välittävät tietoa toinen toisilleen – jopa päiväkodissa syödyn aterian kaloritiedot siirtyvät lapsen kotikirjanpitoon, alkava sairauskin generoituu tietona lääkäriasemalle, jolloin systeemi antaa ennakkovaroituksen … ]


Nokia teki esimerkin huomisesta päätelaiteympäristöstä – loi 360 asteisen kameran ammattilaisille
[ … ammattiympärikuvaava laite Nokialta – OZO harjoituksena ja vinkkinä huomisesta ~ https://ozo.nokia.com/eu/ - ]

Huominen on kuin maailmanlaajuinen hermoverkko – miljardeine päätepisteineen keräämässä tietoa ja välittämässä sen pilvipalvelimien kautta tietoja tilanneille muille päätepisteille, joita voidaan kutsua esineiksi, tästä nimitys esineiden internet |2.


Jo 1990 – luvulla oli EDI – EDI suunnitelmat |3

Noiden suunnitelmien mukaan tietokoneet kommunikoivat keskenään – ja ihminen on välistä jätetty pois, tähyämään vain mahdollista voittoriviä, sillä mikäpä markkinataloudessa on tärkeämpää kuin tulos – positiivinen tulos, siis voitto.  Tänään koneet juttelevat jo keskenään – ehkä tuotannonohjaus hyvänä esimerkkinä, jopa Suomesta Kiinaan, valokaapeliyhteydellä Siperian läpi |4.


Vasteaika – supermittari, joka ratkaisee, kuten ihmisen oman hermoverkon priorisointikäskyt

Meillä on aivot, vaikka sitä ei aina uskoisi. Pää ratkaisee ja vastaanottaa tietoa ja jakaa lähinnä lihaskäskyjä. Näin tulee tekemään myös esineiden internet – tosin se voi siirtää tuota tietoa myös yhteiselle monopolivalvontaelimelle, jota maailman rauhankonferenssiksi kutsuttaisiin |5.


Nyt media puhuu peruspuhelimista, ollen samalla kuutamolla laskevan auringon maassa

Meidän on nyt oivallettava, mikä on trendi. Trendi on helppo – se on tieto ja sen siirtäminen. Reitittimet olivat huippukeksintö, kun otaniemeläiset teekkarit istuivat taksissa – hyvässä myötämielisessä ja tuskastuivat liikennevaloissa istumiseen – tuolloin yhdellä valopäällä välähti reitittämisen algoritmit ja nyt Cisco |6 maailman ykkösenä asentelee niitä kaikkialle.


Niin Cisco kuin HMD – Nokia

Molemmat oivalsivat jotain suurta. Cisco reitittämisen ja HMD miljardit ”teknologiset hermopäätteet”, jotka kommunikoivat pilvipalvelimien lävitse – toinen toisilleen. Tässä piilee itse Nokian menestyskonsepti huomiseen – pilvipalvelimet |7, sillä noita tiedon keskuksia nousee erityisesti turvallisiin maihin.

Meiltä Suomesta ei puutu kuin kiinalaiset - odotamme AliBabaa, maailman suurinta verkkokauppaa |8 saapuvaksi – Eurooppa-varastona Venäjän Karjalaan ja tietopilvikeskuksena Suomeen |9.


1990 – luvulla muinoisessa Telessä – nykyisessä Teliassa oli kolme viisasta miestä  

Nämä viisaat miehet tulivat ja kertoivat, että monopolit murtuvat ja puhelut muuttuvat loisvirraksi datasiirron massiiviseen lisääntymiskuohuun. Näin kävi.

Tosin dinosaurusjohtajat vakuuttelivat tuolloisen Telen pyhää kolminaisuutta – monopolin ulkomaanpuheluita (yli miljardi markkaa), kotimaan kaukopuheluita (alle miljardi markkaa) ja yksinvaltias NMT-puheensiirtoa langattomasti (koko ajan nousevasti - miljardi markkaa), tuolloin oli kännykkäliittymiä huimat 300.000 – Suomessa. Nyt niitä on yhdeksän miljoonaa.


Vähän sama asia kuin henkilöautot, jotka nekin ovat kuljettimia,

 … kuten tietoverkko – vuonna 1964 henkilöautoja oli 300.000 – nyt niitä on noin kolme miljoonaa. Autot tarvitsevat teitä ja tietoliikenne tukiasemia ja kaapeleita. Kuuluisa Saksan datakaapeli |10 valmistui juuri – ja siinä tulee kulkemaan ruotsalaisen vakoilun ulottumattomissa venäläisen tietoliikenneyhtiö Avelacom’ in bittivirta – Suomen läpi Saksaan. Tuo C Lion 1 merikaapeli on kuin Nord Stream 1 |11 ja kohta -2 maakaasuputki ja -putket, jotka yhdistävät rauhankehitystä.

Tiedossa on, että muun muassa englantilaiset ja amerikkalaiset (NSA) vakoilevat näitä merikaapeleita ~ http://www.theguardian.com/uk/2013/jun/21/gchq-cables-secret-world-communications-nsa -


Tietoliikennekaapelit ja langattomat tukiasemat kutovat maailmanlaajuisen verkon

Tämä verkko on kuin ihmisen hermoverkko – ja nyt tämä kirjainyhdistelmä HMD tulee iskemään noihin ”hermopäätteisiin” eli esineiden internetiin. Miljardeihin päätelaitteisiin, jotka kommunikoivat keskenään ja yhdessä – jonkin myöhemmin innovoidun algoritmin mukaisesti. Mekään emme mahda suurimmalla osalle omaa hermoverkkotoimintaamme yhtään mitään, vaan systeemit toimivat automaattisesti – usein itsesuojeluvaiston ohjaamana.


Aikanaan lähetimme Nokia Oyj’ n uudelle toimitusjohtajalle Kallasvuolle avoimen kirjeen
[Hyvä Olli-Pekka Kallasvuo! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/01/nokia.html -]

Emme saaneet tietoa, miten hän reagoi siihen, mutta nyt, kun HMD julkisti salamyhkäisenä peruspuhelimiin kätkeytyen lanseerauksensa – herää kysymys mihin kirje on lopulta kulkeutunut.


Huominen on reaaliaikaisuutta

Tämä tarkoittaa automaattista tiedonkulkua kulutuksestamme, ympäristöllisestä haittajäljestämme, kontaktoitumisen tarpeista, veromaksuista jopa testosteronihuurujen tahdittamana tiedon jakamista ja etsintää – naista ja miestä on saatava tai ainakin yritettävä – etsitään se sopivin, evolutiivisesti.


Näin; kyllä huominen on teknologiayhdyntää miljardien päätelaitteiden kanssa,

 … joilla jokaisella on oma ip (internet protocol |12) -osoite. Tähän tämä HMD iskee – ei peruspuhelimiin. Puheiden aika on ohi – eläimetkään eivät kommunikoi omalla puheellaan kuulomatkaa kauemmaksi.

”Eliökunnan internet” on meille vielä paljolti tuntematon evoluution sopeuttaja, systeemeineen, jotka kommunikoivat jotenkin, mitä me emme tiedä. Nyt olemme astumassa tuon kaltaiseen maailmaan, tosin alkeiskehitysmallilla, sillä kukaan ei lopulta tiedä mitä ylihuominen tuo tullessaan.


Voimme vain esittää parhaita arvauksia ja koettaa ennakoida niistä

Näin teimme vuonna 1998 – mutta päättäjät eivät siitä mitään oivaltaneet – oli kysymys yhdeksästä miljoonasta mobileliittymästä, kun ensimmäinen miljoona oli saavutettu – viiden miljoona valtiossa.

EKSTRA
Digitaalisuus haastaa ~ http://www.aalto.fi/fi/current/news/2016-05-17-002/ - Aalto yliopistoEKSTRA 2
Otetaan nyt esille myös ehkä suurimman ajassa olomme ja vieläpä edellä sitä reaaliprojektin – nimittäin langattomasti maksamisen. Tätä ehdotettiin myös kiinalaisille, jo vuonna 2001. ZTE kiinnostui asiasta kovin ja samoin kiinalaiset turvallisuusviranomaiset. 

Kiina olisi ollut avoin näille maksamisen uusille ideoille. Suomessa oli yhtiö – Dynexco Oy, joka oivalsi jo 1999, että tulevaisuudessa kaikki kuluttajamaksaminen voidaan hoitaa käsilaitteiden kautta - eikä pankkikonttoreita tarvita. 

Dynexco rakensi toimivan SMS -systeemin. Dynexco kaatui suurten läntisten pankkien vastustukseen – pankit ja Visa olivat yllätetyt "housut kintuissa". Dynexco ei taas oivaltanut tarttua ojennettuun käteen, jonka suomalaiset kiinakonsultit tarjosivat tuomalla ZTE' n ensimmäisen kerran Suomeen - loppu onkin historiaa. Muistamme myös sen, että ZTE' n ideat eivät kiinnostaneet Nokiaa, Soneraa eikä silloista HPY' t' eli Elisaa. Näin se sitten meni ja nyt ollaan tässä, missä ollaan. 


Nyt tuo esineiden internet eli kojeiden keskinäinen EDI-EDI kommunikointi jyrää kiinalaisten tutkimuksissa ja kuinka ollakaan... ZTE ja Huawei jälleen mukana, oivallammeko nyt jotain? Mitä onkaan HMD' n takana - media ei näytä tästä tietävän mitään, vaan puhuu peruspuhelimista.

Aiheesta pidettiin useita infotilaisuuksia, mutta suomalaiset eivät uskoneet kiinalaisten kykyyn tehdä omaehtoista suunnittelua - loppu onkin historiaa. Eräs ainoista, joka oivalsi asian, oli Digia Oyj’ n entinen suuromistaja Pekka Sivonen, joka oivalsi jo 2002 - 2004, että Kiina tekee nuo vempaimet, ja että meille saattaa jäädä jotain ohjelmointia. Ei jäänyt sitäkään, mainittavasti.


Nyt kiinalaiset ovat aloittaneet EDI-EDI tyyppisten internet - automatisoidun verkkopäätelaitteiden suunnittelun (Foxconn, tai tämän tytäryritys Vietnamissa, joka emoyhtiön toimesta aikanaan osti Paanasten suvulta Eimo kännykkäkuorivalmistajan) - on arveltu, että maailma saa erilaisia "liittymiä" miljardeja lisää, kun homma lähtee vauhtiin - tätä ajaa nyt tämä mystinen HMD!LINKIT
|3 EDI – OVT ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Organisaatioiden_v%C3%A4linen_tiedonsiirto – Nyt voinemme puhua EVT’ estä!
|4 Siperian kaasuputkien kyljessä kulkee FSB -yhteys, josta muun muassa suomalainen yhtiö vuokrasi yhteyden Kiinan tehtailleen *
|8 AliBaba – kiinalainen herra Jack Ma’ n perustama verkkokauppa ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Alibaba_Group -

|10 Kaapeli Suomesta Saksaan – suoraan ~ http://www.hs.fi/kotimaa/a1463631118559 -
|10 C Lion 1 merikaapeli rakenteille ~ http://www.hs.fi/kotimaa/a1442713272747 -

...
|* Suomesta kulkee valokaapeliyhteys vuokrattuna Venäjän ja Kiinan läpi, sen ollen vasteajaltaan tuon ajan nopein yhteys Suomesta Kiinaan ja se mahdollisti muun muassa tuotannonohjauksen Suomesta kiinalaisiin tehtaisiin. Nyt tuota yhteyttä halutaan ”omistaa” ja niinpä Koillisväylän pohjassa menevä merikaapeli voisi olla seuraava ”C Lion 2” – Koillisväylän arvellaan ”piakkoin” mullistavan tavaravirran Kiinasta Eurooppaan, sen ollessa lyhin meritie Pohjois-Eurooppaan. Koillisväylä olisi myös yksi kiinalaisten viidestä sormesta eurooppalaisille markkinoille. Koillisväylä on yksi syy siihen, miksi Venäjä vahvistaa Pohjoisen puolustusdoktriiniaan.Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


...
AL | US | PZ | BL | BLOG 78031

PVM 21052016 | 10:26
DOC nokia_HMD_21052016


1296 |

Ei kommentteja: