tiistaina, toukokuuta 17, 2016

Velkaantunut lännenmies näkee velkaisen KiinanPiirros: ~ https://rogerwessman.com/2016/01/08/juanin-kurssi-yha-hallinnassa/ - 

***
Kuuluisa alkuperältään unkarilainen George Soros povaa Kiinalle velka-ahdinkoa ~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1463283472802 – [HS - pääkirjoitus] …


... Olisiko HS-toimittaja voinut kertoa mistä tuo velka on nostettu - sisä- vai ulkomarkkinoilta. No, se on Kiinan sisäistä velkaa - Kiinalla on oma valuutta, vahvaksi sanottu renminbi [RMB/ CNY]. esimerkiksi Suomen velka on paljolti ulkoista ja meillä ei ole omaa valuuttaa.

Toisekseen toimittaja olisi voinut kertoa kuinka paljon USA on velkaa Kiinalle ja lisäksi toimittaja tasapainottaakseen manipulatiivista juttuaan sanoa, että Kiinalla on valtava viennin ylijäämä. Lopulta toimittaja olisi voinut olla puolueettomampi ja kertoa, että kiinalaiset säästävät myös paljon ja että Kiinan velka on suurelta osin aluehallintojen (=maakuntien/ kaupunkien) velkaa.

HS ammattitaito on laskenut jutuissa tai sitten Helsingin Sanomat haluaa käydä informaatiosotaa?” [allekirjoittanut]


Toinen merkittävä kirjoitus oli myös HS – tuotantoa ~ http://www.hs.fi/talous/a1463279366883 - [HS - toimittaja Anni Lassila]…

”… Anni oli huomannut, että kiinalaiset olivat vieneet paljon työpaikkojamme, mutta toisaalta välituotteiden edullisena takaisintuontina nostaneen jalostuneemman ja vaativamman suomituotannon kannattavuutta!

Aikanaan kiinalaiset joutuivat myymään Eurooppaan laivalasteittain t-paitoja, että pystyivät ostamaan yhden Airbus matkustajalentokoneen. Kiina on ostanut viimeisen 15 vuoden aikana satoja Airbus suihkukoneita ja amerikkalaisia Boeingeja. Nyt Airbus koneita kootaan Kiinan Tianjinissa” [allekirjoittanut]

EXTRA – 3 x Kiina[U] Made in China
(Suuri maa tarvitsee määrätietoisen ja riittävän vahvan hallinnon – huomaavaisella päättäväisyydellä - ts. ” "Vahvan hevosen ohjaksien pitäjältä vaaditaan hellittämätöntä huomaavaisuutta")

[ … eilen ja tänään länsimedia uutisoi lännenmiehen tavoin hongkongilaisten oikeuksista ja velvollisuuksista. Oli luvattu, että Hongkong astuu ”länsimaisesti” vapaaseen johtajansa ehdokasasetteluun vuodesta 2017 eteenpäin. Tosin emme tiedä tarkasti millainen sopimus asiasta on todellisuudessa kirjoitettu Hongkongin ja Pekingin välille. Joka tapauksessa tuloksena olivat suuret mellakat … ]

Kiina ilmoittaa tavoilleen ja käytökselleen uskollisena, ettei ulkoisten valtioiden ole puuttuminen Kiinan sisäisiin asioihin. Asian tekee sisäiseksi se, että Kiinan kansan tasavalta (P. R. O. C) huolehtii Hongkongin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – puolustusvastuu ja -velvollisuus mukaan luettuina.

Lännenmiehen saattaa olla vaikea ymmärtää omien lännettyneiden lasien lävitse 0] jättiläisvaltion hallintamenetelmiä. Voimme vain kuvitella miten 1 450 miljoonan asukkaan maailman talousveturia 1] ohjastetaan. Meitä täällä lännessä riepoo täyttä ymmärrystä vailla oleva demokratiahuuma, joka ei keskeneräisenä ja tavallamme kiinalaisille sellaisenaan sovi.


Kiinan historia on pitkä –

noin 15 kertaa pidempi kuin maailmalla markkinatalouden ja ilmaisunvapauden mallivaltiossa – USA:ssa. Amerikkalaiset ovat perua Euroopasta ja Afrikasta ja myöhemmin enenevässä määrin Latinalaisesta Amerikasta – maahanmuuttajina, usein halpatyövoimana. Mustan Amerikan synty kulminoituu orjuuteen puuvillapelloille. Orjakauppa kukoisti Atlantin yli – mustat itse ollen suurimpina myyjinä.


Englanti otti Hongkongin haltuunsa (1841 – 1997) oman kolonialismin summana –

 … tuolloin kiinalaisuus ei pystynyt pitämän puoliaan lännenmiehen voimaa ja hallintoa vastaan. Englantilaisten kolonialismia ylläpitivät alueella kauppa ja nimenomaan huumekauppa. Intiasta, joka sekin oli Englannin alusmaa – tuotiin suuret määrät oopiumia Kiinaan ja se hyödytti suuresti Englannin siirtomaavaltaa ja Lontoon rikastumista. Syttyivät Oopium sodat 1 ja 2, jolloin Kiinan keisari yritti suojella kansaansa – huonolla menestyksellä.

Hongkong jäi Portugalin Macaon ohella saarekkeeksi vuosisadoiksi, jolloin Hongkongiin muodostui oma kieliversio kiinasta – Kantonin kiina, jota puhutaan toki muuallakin, mutta pienenä vähemmistönä mandariinin kiinaan nähden, joka on mantereisen Kiinan virallinen kieli. Merkit ovat onneksi samoja.


Hongkongilaiset omivat itselleen englantilaisen tyylivivahteen,

 … vaikka tiesivät, että Peking ottaa joka tapauksessa omansa – kuten tulee tapahtumaan myös Taiwanin osalta. Kaupalliset siteet ovat sinetöineet kulku-uran kiinalaisuuden yhdistymiseen.
Kiinalaisuuteen kuuluu vuosisataisesti omien asioiden hoito itse ja muiden asioihin puuttumattomuus – tämän olemme huomanneet niin Libyassa, Syyriassa, Afganistanissa ja vieläpä Ukrainassa. 

Kiinalaiset ovat tahdikkaita, eivätkä riivi esimerkiksi meidän suomalaisten sisäisiä asioita – vaan jättävät kanssakäymisemme kauppaan 2], kulttuurivaihtoon ja teknologiakeskusteluun. Vakoilusyytteitä nykymaailmassa jaetaan tasaisesti kaikille valtioille.


Kiinalainen hallinto on miltei kuva keisareiden valtakoneistoista

Keisaria vastaa istuva politbyroo, joka valitaan itsensä toimesta heti alemmasta valtakerroksesta käsin vaikuttaen. Edellisten valtiojohtajien mielipide on arvossaan, sillä meille vieraana ilmiönä Kiinassa arvostetaan ikää ja sen mukanaan tuomaa kokemusta.

Suuria tämän päivän kiinalaisvaikuttajia ovat Jian Zemin ja jossain määrin Hu Jintao. Merkittävää on se, että jokainen istuvan politbyroon, nykyään seitsemän miestä, jäsen on noussut aina alimmalta tasolta – kyläyhteisöstä tai korttelikomiteasta lähtien – kuten meillä upseeriarvot lisääntyvät palvelusvuosien saatossa.


Kiinassa valtaa käyttää seitsenhenkinen ryhmä,

 … jota johtaa puolueen pääsihteeri, joka samalla on armeijan ylipäällikkö ja presidentti. Tosin nämä kaksi titteliä eivät kirjaudu heti uudelle puoluejohtajalle. Tittelit myönnetään koeajan jälkeen puoluejohtajalle -  edellisten presidenttienkin suosituksesta. Puhemiehen titteliä ei ole virallisesti käytetty Mao Zedongin jälkeen – kuten ei setelien henkilöhahmoakaan ole muutettu hänestä …


Hongkong on Pekingille koealusta, jossa testataan uusia menetelmiä –

 … ”hitaasti kiiruhtaen ja varovaisesti varpailla pohjan tuntemattomia kiviä tunnustellen – ylitettäessä jokia, tavoitteena vastaranta, josta voidaan harppauksien myötä kohdata uusia tuntemattomia virtoja” – Deng Xiaoping.

Nyt on lännenmiehen erityisen vaarallista sekaantua hongkongilaisten sisäisiin asioihin. Ukraina on tähän nähden kevytharjoitus, jossa venäläisille uskalletaan asetella toisarvoisia pakotteita, samalla ajaen Venäjää Kiinan syliin [Kiina + Venäjä > USA + EU] 3] – jolloin todellinen napaisuus asemoituu idäksi ja länneksi.


Tänään Kiina on maailman suurin talousvaikuttaja ja de facto suurin kansantalous –
[ … kiinalainen mobilisaatio … ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=877321 – [13175] - ]

 .. monin mittarein, aina suuresti huolestuttaviin ympäristöongelmiin saakka. Kiina aloitti vaurastumisensa Dengin sanoin ”Menkää ja rikastukaa*] – tosin moni ei tänäänkään saata oivaltaa, että rikastuminen saattoi merkitä Dengille jotain muuta (-kin) kuin lännenmiehen näyttö- ja vertailutalous.


Hongkong tietää,

 … ettei se tule toimeen ilman mannerkiinalaisten valmistuskoneistoa. Mannerkiinalaiset tietävät, että Hongkong on hyödyllinen näyteikkuna lännen markkinoille – tasapaino on taloudessa, historiassa, ja lopulta myös kielessä ja tavoissa. Eripura syntyy lännen apulannalla juurrutetusta käsitteestä, mitä lännenmiehen demokratia on.


Pekingissä on taas ymmärretty,

ettei maailman suurinta valtiota johdeta läntisellä demokratialla ja niinpä Peking on määrittänyt jo 2000–luvun alussa polukseen uuskungfutselaisuuden, joka paljastettiin meille suomalaisille poikkeuksellisesti virallisen kanavan kautta Helsingin Kruunuhaassa Tieteiden talossa [ http://www.tsv.fi ] Luonnonfilosofian seuralle jo vuonna 2002.


Muistamme kaukaa lähihistoriasta Tienanmenin aukion mellakat,

 …joiden käynnistyminen lähti opiskelijasuunnattuna vastalauseena uudistushalulle ilman keskushallinnon määrittämää polkua. Mielenosoitukset äityivät väkivallaksi, jossa moni kiinalainen nuori sai surmansa –

Deng oli tuolloin pääsihteerinä ja määräsi tiukalla kädellä mielenosoitukset lopetettaviksi – suunnitelma oli meidän lännenmiehen tapoihin nähden hyvin poikkeava – tuntemattomuudesta käveli ”kansalainen” hallintovallan tankkikolonnan eteen, joka pysähtyi ja odotti …~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/06/yksilsuoritus-joka-ji-elmn-tienanmenin.html - näin mellakat päättyivät ja rauha palasi valtioon, joka on nyt kasvanut maailman suurimmaksi – kohta kaikilla mittareilla.
Hongkongilaiset tietävät Pekingin voiman ja määrätietoisuuden hallita vahvalla kädellä ja kansakuntaa huomioivalla tavalla – tietäen, että politiikan monenkirjavuutta eripurakomiteoineen ei voida päästää sekoittamaan jättiläisvaltiota, jossa mobilisaatiolla ja kollektivismilla on teräksinen ote ratkaistaessa myös maailman suurimpia ongelmia **].


Kiinalainen moniarvoisuus asuu perheissä ja suvuissa,

joissa arvostetaan ikää, kokemusta sekä vanhuuden viisautta ja kannetaan arvonsa mukaisesti huolta vanhemmista ja isovanhemmista – nämä asiat meillä lännessä ovat jääneet näennäissananvapauden jalkoihin ja demokratiahuuto lasittuneena tarkoituksettomuutena pyyhkii yli meidän yt -kentän, jossa ihmisillä ei ole kohta työtä.


Kiinassa työ on kansakunnan hallintovallan erityisessä suojeluksessa, jopa Kiinan valtiokoneiston länsimittarein tehottomien yhtiöiden ylläpitona, jotta työ ja sen tekeminen säilyvät ihmisten käsissä.


*] - Kiina oli maolaisuutta aina puhemies Mao Zedong ´in kuolemaan saakka. Maon seuraaja Deng Xiaoping lausui kuuluisat sanat joitain vuosikymmeniä sitten: ”Menkää ja rikastukaa” - vielä tänäänkään ei täysin ymmärretä mitä hän tuolla lopulta tarkoitti – ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/mita-ulkopoliittinen-instituutti-ajaa.html - [BLOG/il]

**] – [2009] Kiina on oikeutettu ottamaan vapaassa kaupanmuodostuksessa rauhanomaisesti ja sopimuksiin perustuen sen osan, mikä heille kykynä ja lukumääränä osittuu. Kiinalainen oma ongelma on taas se, että he tuntuvat ainakin toistaiseksi omivan tehokkaasti tapojamme kuluttaa ja hamuta kasvua. Mikä on tämä kiire?

Tuo kiire on näyttämisen talous ja tahto. Kerskatalouden me tiedämme erinomaisen hyvin. Kiinalainen ongelma on se sama länsimaalainen ongelma, joka synnytti kaiken tämän nyt ympärillämme olevan "kiihkeyden viidakon" ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22691-kiina-kasvaa-nopeammin-kuin-maallinen-kestokyky-sietaa - [US/PV/il]


LISÄKIRJOITUKSET

EXTRA
Maailma tarvitsee Kiinan USA:n vastavoimaksi ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=954920 – [14316]
JK 17052016
Miten olisi EU’ n ja Suomen oma vientitoiminta Kiinaan? Jos EU aloittaa kiinalaisen tuotannon tuontirajoitukset, voimme olla varmoja, että Kiina tekee samoin eurooppalaisille tuotteille. Tämä tulee yhdistämään muun muassa BRICS -maita toisiinsa ja näin noihin maihin liittyy myös uusia kehittyviä valtioita. Lopulta on kysymys läntisen yhteiskuntarakenteen muutoksesta kysymys - ollaan tultu kasvuhoennallisen talousaatteen päättöasemalle. ~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1463369308335 -Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja


AL  | IL | Vf | BL | US    - BLOG 42471 | 77765

01102014 (Kiinan Kansallispäivä – National Day of People´s Republic of China)
16052016


“Made in China”
doc.: Made in China_01102014 – Microsoft Word Starter

1358s |

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan -HS

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005873101.html -

Ilkka Luoma kommentti: 23.10.2018 - 2:16:

Pekingistä Kiinan keskushallinto haluaa yhtenäistää ja verkottaa koko kiinalaisen maailman, niin kulkemisen kuin tietoliikenteen osalta. Idea on ylläpitää yhtä maailman vanhinta yhtämittaista korkeakulttuuria. Kiina kuroo kiinni teknologista jälkeenjääneisyyttään, ohittaen monin merkkipaaluin valtioita toisensa perään. Kiina on ottamassa itselleen kokonsa mukaisen aseman maailmanjärjestyksessä.

Nämä jättiläisrakennelmat ovat vain merkkejä ja ilmiöitä mittakaavasta, jossa jokaiselle suomalaiselle kertyy noin 250 kiinalaista toveria, kaveria tai ystävää. Kiinalainen maailmanpopulaatio merkitsee yksistään suurempaa kokonaisuutta kuin kuin koko läntinen kulutusyhteisö yhteensä.

Kiina ei sodi, se käy kauppaa ja on herännyt ympäristöjälkeensä, jonka se haluaa siivota malliksi muille. Tähän on hyvä siteerata edesmenneen nykyisen Kiinan mahdollistajan Deng Xiaopingin lopulta mystinen kehotus: menkää ja rikastukaa! Nyt kiinalaiset usein tapauksin miettivät, mitä Deng lopulta tarkoitti.