maanantaina, syyskuuta 25, 2017

Kauppa Kiinaan on tunnetta, osaamista ja luottamusta



Suomalainen Atria sai todellisen työvoiton – lohkesi sianlihalle vientilupa yli kymmenen vuoden tarkkojen kauppaneuvottelujen tuloksena. Kiina on sianlihan osalta maailman suurin – kaikilla mittareilla ja nyt Atria pääsee prosenttiliikkeenä noille halutuille markkinoille. Kuten alla oleva erinomainen kirjoitus [1 kertoo – on Atrialla se tuhannen juanin paikka – siis kasvuodote muodikkaasti ilmaistuna ja liiketaloudellisesti markkinaosuuden nosto.



"Kolme pientä porsasta"


Kiina ottaa maailman varannoista osuutensa mukaisen siivun!
[tunnuslukuna se on suunnilleen 1,4/7,5 *– Suomessa verrantosuhde on noin 1:250!]

Kiinalaisten kysyntä on monin osin maailman suurinta. Kiina on samalla maailman suurin liukuhihna ja tämä sarjatuotanto, ennen bulkkina – nykyään yhä monimutkaisimpina kokonaisuuksina ja omalla suunnittelulla – tarvitsee ”loputtomasti” raaka-aineita, kaikilta ilmansuunnilta.

Katseet kiinalaisten osalta ovat ”Silkkiteinä ojentuvina sormina” – (vrt. Koillisväylä ja ratayhteys Venäjän läpi) sekä Venäjän Siperiassa, sen läheisyyden ja koskemattomuuden vuoksi so. ympäristönäkökulmasta puhdasta ja neitseellistä!


Suomalaisten riemuvoitto, jolle syntyi heti uhka – suuri uhka!

Näin kommentoin [1 -juttua:
Konsultaatioyhteistyön riemuvoitto. Teksti kannattaa lukea huolella. Kiina ei ole helppo kohde ja joskus tuntuu, että on, olematta sitä. Tähän Atrian työvoittoon sisältyy kaksi oleellista kohtiota, toinen on mahdollisuus - jutussakin mainittu tuotekehitys ja jalostusasteen nosto. Toinen on suuri riski ja se jääkööt sanomatta, ettei pilata hienoa fiilistä! …

Ote erinomaisen valaisevasta HS-artikkelista:
” … Kiinalaiset syövät puolet maailman sianlihasta, 54 miljardia kiloa vuodessa. Siksi myös suomalainen Atria halusi Kiinan markkinoille. Se ei ollut helppoa. Sopimusta väännettiin peräti 12 vuotta, … ” -HS/ Marko Junkkari ja Katriina Pajari


Entä se uhka – mikä se voisi olla – juuri tässä saavutetussa sianlihan vientivoitossa
[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-9848149Oriolalla toimitusvaikeuksia – myös sikatiloille, muun muassa rokotetuotteina]

Näin kommentoin ylläolevaa Yle-artikkelia:
... Atria sai yli kymmenen vuoden neuvottelujen tuloksena sianlihalle vientiluvan Kiinaan - maailman suurimmille markkinoille. Tämän tyyppinen Oriolan eläinlääkkeiden toimitusongelma on myrkkyä suomalaiselle sikataloudelle ja alkaneelle Kiinan viennille. Voitte arvata mitä seuraa, kun tämä lääketoimitusongelma kiirii kiinalaisten korviin. Kiina-konsultit joutuvat jälleen todelliseen työhön ja tällöin on kyseessä luottamus, jota monien toimijoiden osalta on rakennettu vuosikausia, jopa vuosikymmeniä! Taitava Kiina-konsultti on huipputuote ja tämän työarvo mitataan usein kymmenissä, jopa sadoissa miljoonissa! …



...
Ojensiko Kiina meille kätemme?

Ei ojentanut – vaan antoi huomioivan arvostuksen osaamiselle, tarkkuudelle ja luottamukselle, mitä suomalaiset parhaimmillaan edustavat näillä maailman suurimmilla markkinoilla ---


Mitä hyötyä Kiina voisi antaa suomalaiselle osaamiselle?

Kirjoitus edusta aikaa, jolloin tehtiin Kiinan suuntaan pioneerityötä ja ilmensi aikakautta, jolloin aitoja nokialaisia käytti yli 200 miljoonaa kiinalaista – päivittäin. Noihin aikoihin myös kemijärveläinen Salcomp siirsi tuotantonsa Kiinaan halvempien tovereiden, olemattomien ympäristölakien ja heti tehtaan ovien takana sijaitsevien maailman suurimpien markkinoiden vuoksi! Tänään Salcomp on maailman suurin laturivalmistaja. Nyt Kemijärvelle palaavat vain kiinalaiset turistit …


Yllättääkö Kiina meidät – kiinnostaako Kiina nyt?

Kyllä yllättää, sillä sen teknologinen osaaminen on kasvanut ja kehittynyt paljon nopeammin kuin kuunaan olisimme vielä vuonna 2000 arvanneet. Emme oivaltaneet, että esimerkiksi viimeisen 10 vuoden aikana valmistuneet noin 3,5 miljoonaa ylempää insinööriä on valtava suunnitteluvoimavara.

Kiina on kuin höyryveturi, hitaasti kiiruhtaen kiihtyy, mutta kun pääsee vauhtiin, ei sitä voi enää pysäyttää. Kiina tekee tänään maailmassa eniten patentteja – toki Yhdysvallat vielä enemmän kansainvälisiä patentteja.

Aikanaan Kiina joutui myymään satoja miljoonia T-paitoja, että pystyi ostamaan yhden eurooppalaisen Airbus liikennelentokoneen – niiden tarve on edelleen tuhansia. Nyt ensimmäiset kiinalaisten omat matkustajasuihkukoneet ovat jo prototyyppeinä rullanneet tehtaista. Odotamme myös kiinalaisten sähköautojen maihinnousua Eurooppaan – ylivoimaisen edullisina ja eurooppalaiskelpoisina.


Mitä me teemme nyt?

Vain koulutus, tarkat osaamisalueet ja luonto meille tuovat ratkaisun. Emme voi olla raaka-ainetoimittaja, kuten sianlihan osalta juuri nyt ollaan. Samoin selluloosan osalta, kun maailman suurin verkkokauppa, herra Jack Ma' n AliBaba, joka tarvitsee satoja miljoonia pahvilaatikoita.

Kiina ei hakkaa omia metsiä selluloosaksi, vaan ostavat sen muualta ja jalostavat itse pahvilaatikot, jotka saattavat nykymuodossaan mennä käyttökieltoon ympäristöhaittojensa vuoksi – mutta miksi? Siinäpä biologeille kysymys, jotka askaroivat biosfäärin monimuotoisuuden ja elinkelpoisuuden ”ongelmaviidakoissa”


Sianliha

Kiinalaiset kuluttivat vielä noin 15 vuotta sitten lihaa noin 10 kiloa per asukas – nyt määrä on jo noin 60 kiloa. Intialaiset syövät tänään noin neljä kiloa lihaa vuodessa per henkilö! Me osaamme myös syödä punaista lihaa, noin 70 kiloa ja amerikkalaiset hulppeat noin 120 kiloa! Mitä tästä seuraa – lisääntyykö vihreän syönti, nyhtökauran, itujen ja lopulta heinäsirkkojen ja muiden "öttiäisten" – entä merilevä? Jokainen maanviljelijä tietää mitä lihakilon tuottaminen edellyttää viherkasvuna ja vesimääränä!

* Maailmaosuus lasketaan populaation määrästä – Kiinan väkiluku on noin 1,4 miljardia ja Maapallon koko ihmispopulaatio noin 7,5 miljardia. Yhtä suomalaista kohden on noin 250 kiinalaista … Vastaavasti maailman suurimman päästäjän (kumulatiivisesti viimeisen 150 vuoden aikana) Yhdysvaltain osuus on noin 0,34/7,5 ja Suomen 0,0055/7,5.


EKSTRA
Velkaantunut ja itään nähden sokea lännenmies näkee mielellään Kiinan oman velkaantuneisuuden, unohtaen, ettei Kiina ole velkaa ulos, vain sisään – omille pankeille ja omille rahoitusjärjestelyilleen. Kiinalla on oma itsenäinen raha, ja rahapolitiikka on tiukasti Kiinan Keskushallinnon käsissä – omaa setelipainokonetta ei ole edes vielä katteetta käytetty – kuten FED Yhdysvalloissa ja EKP euromaiden osalta EU' ssa … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/05/velkaantunut-lannenmies-nakee-velkaisen.html -



Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

US VU T BL BL BL FB FB FB BLOG 151759

DOC whewe is the beef_24092017.doc – OpenOffice Writer
PVM 24092017

809_6946

Ei kommentteja: