tiistaina, maaliskuuta 19, 2019

Romahtaako hyönteisten maailma?






HS: On pöyristyttävää, ettei pölyttäjähyönteisistä kanneta Suomessa suurempaa huolta

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006032766.html - 



Ilkka Luoma 13.3.2019 - 17:20:

Biosfäärillinen elo alkoi joskus pari miljardia vuotta sitten - jostain yksinkertaisesta sattumatapahtumasta, tai sitten ohjatusti - vaikkapa Jumalan toimesta, jolle on annettu monia eri nimiä. Jumaluudesta saattaisi olla kyse yhdestä ja samasta "universaalista käyttöjärjestelmästä", joka säätää tätä meidänkin menoa? 

Jotta meidän elo on mahdollistunut, on täytynyt olla monta eri vaihetta - ja mm. nuo puheenaiheena olevat hyönteiset "ilmestyivät" ehkä 600 miljoonaa vuotta sitten, kuitenkin kasvien jälkeen? Nämä hyönteiset tulivat tarpeeseen ja ottivat roolin, joka kiihdytti kasvikunnan elon massiiviseen lisääntymiseen - syntyi herkkä tasapaino, jota jälleen säädellään jostain, vaikkapa tuon jumaluuden algoritmeista ja hyppykäskyistä? 

Biosfäärillisessä elämässä tasapainon ja herkän kilpailutilanteen ratkaisee biomassojen lajikohtainen jakauma ja niiden keskinäiset vaikutukset - niin elämällisenä kiertona kuin elollisina toimenpiteitä - muun muassa pölyttämisenä. Ihmisuroskin "pölyttää siemenillään" ja näin varmistaa meidänkin osalta evoluution kuolemattomuuden - pitkässä ajan kaaressa. 

Ihmiskunta otti biodiversiteettiä eli elon monimuotoisuutta häiritsevän asennon jo pari-kolme sataa vuotta sitten, jolloin meidän lisääntyminen kiihkeytyi yli "äyräiden" - syöden kasvavasti ja kasvuhokemallisesti muiden "riisikupeilta". Näin alkoi elon monimuotoisuuden köyhtyminen, kiihtyvänä ilmiönä sekin. Tuhlasimme parissa sadassa vuodessa maaperän ammoin kuollutta hiilijaetta niin paljon, että sen muodostamiseen "äiti maan elollisuudelta" saattoi kulua muutamia miljoonia vuosia? 

Ihmiskunnan itsekäs helpommalla, nopeammin ja enemmän kasvumantra riipaisi biosfäärillisen monimuotoisuuden polulle, josta evoluutio saattaa löytää itselleen tyhjiä koloja - täyttäen ne tavallansa, ja samalla ihmetellen miksi ikuisuuksia kestänyt "rauhallinen elämän kellotaajuus" pompsahti ylikierroksille, kun ihminen, joka edustaa noin muurahaiskolonioiden biomassaa - aloitti kasvavan tuhotyönsä! 


2594

.
- 174 c - 24 - 3190 o (2594.) 19012024

Ei kommentteja: