torstaina, heinäkuuta 16, 2020

Toimittajan totuudellisuus - Johan Bäckman >< Jessikka Aro



*

...

1 - Nyt voidaan odottaa valitusluvan haentaa Korkeimmasta oikeudesta (KKO)

Asia on myös periaatteellinen ja inhimillinen - tässä lyövät kättä sananvapaus, alkuperäisen Jessikka Aron uutisoinnin todenperäisyys kuin myös vainoaminen, mitä se sitten juuri tässä tapauksessa olisikaan.


Nyt Hovioikeus (HO) kumosi vainoamiskohdan

Voisin arvata, että Johan Bäckman ei jätä asiaa tähän - vaan hakee oikeuttaan ylimmästä asteesta, jonka jälkeen on tietysti Jessikka Arollakin mahdollisuus hakea hyvitystä EIT' stä (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin).

Olisi hyvä, jos tämä periaatteellinen tapaus puidaan loppuuun saakka, sillä se sanelisi toiminteet sitten jatkossa - mikä on sallittua ja mikä ei. Samoin toimittajien näkökulma uutisvirtansa todesta tulisi arvioida osana tätä 'tulipaloa', joka syystä tai toisesta sytytti poikkeavan sanailuvirran - myös edesmenneen MV-toimittaja (?) Ilja Janitskinin aikaansaamana infovirtana.


Jo arkijärki sanoo, ettei toisen päälle saa käydä perusteettomin väittein!Tässä kohdin ammattitoimittajan tulee tosin kestää voimallisempi vastareaktio kuin arkikirjoittajan. Toimittajan on aina osattava arvioida oman tekstinsä todenperäisyys, sekä se, että miten se nostaa vastakarvaa - syystä tai syyttä >
.


HS: "

Hovioikeus lievensi Ylen toimittajan vainoamisesta syytetyn Johan Bäckmanin tuomiota – kuolema lopetti Ilja Janitskinin valituksen käsittelyn

"




.
2 - Juttu ja kirjoittaja ovat kaksi eri asiaa

Kirjoittaja on kuin sormet kirjoituskoneella, joiden pitää osata valita näppäimistöltä sellainen kirjainten virta, joka käsittelee asiaansa tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja totuudellisesti - tämä on aina lähtökohta.

Totuutta on joskus vaikea hahmottaa, siispä onkin tärkeää olla ryhtymättä manipulointiin saati sitten propagandaan. Uutisvirta on aina kuitenkin tekijänsä näköinen - varsinkin silloin, jos naputtelijan ajatusvirrat ovat tiedossa. Olemme kuitenkin aina kallellaan johonkin, hitusenkin - jopa laatutoimittajien osalta.


Käymme yhä kiihkeämpää vastakkainasettelua - idän ja lännen välillä

Se kuitenkin on tarkkanäköisten näköpiirissä, missä läntinen West trolling manipulation ilmiö käy itäisen East trolling propagandan kanssa "paritanssiin", jossa näykitään toinen toistaan - kunnes sopusointi mahdollisena toisensa tunnusteellisuutena rauhoittaa tilanteen ---?

Tässä kohdin en voi arvioida Aron uutisvirtaa, vain sen, että olisiko se nyt vihdoin syytä arvioida ulkopuoliselta taholta - liittyen sen aitoon todenperäisyyteen?

Laatumedian toimittajilla on poikkeava velvollisuus pysyä totuudessa, ja vähitäänkin olla esimerkki arkitaviskirjoittajille, jotta somevirtakin saadaan hiljalleen arvojen maailmaan, jossa herää kunnioitus kirjoittajaa kohtaan, vaikka itse teksti olisi kuinka tarkoitushakuista, painetta luovaa ja jopa tahattomasti (tietoisen) totuuden vastaista.


Somealustan kirjoituskulttuuri kehittyy koko ajan

Suora kansalaismedia nostaa päätään ja tässä on se ydin - toivotaan ammattitoimittajilta asiaosaamista, tarkkanäköisyyttä ja tarkoitushauttomuutta. Nuo ominaisuudet nostavat myös somekulttuurin laatua.

Olisi myös Aron näkökulmasta saatava tuo Korkeimman valituslupa ja näin puida asia loppuun saakka - olisihan tuo KKO' n mahdollinen päätös huomisen sanakirja ja ohjeistus ennakkotapauksena myöhemmin toivottavasti esille tulemattomiin samankaltaistapahtumiin. e


.




.
               Ilkka Luoma n

...

Ei kommentteja: