tiistaina, heinäkuuta 07, 2020

Meille salaperäinen Kiina - osaammeko arvioida sitä läntisten lasiemme läpi?




*

...

Kiina oli edellisen kerran maailman suurin, ehkä vaikuttavin olisi parempi sana tähän - 1400-luvun alkuvuosikymmeninä, keisari Zhu Di' n aikana (Yongle emperior*) - tuolloin kiinalaiset kauppalaivastot seilasivat "maailman meriä" Australiasta Afrikkaan - ehkä kauemmaksikin (?)

Tänään Kiina on ollut suurin, tai vaikuttavin jo vuodesta 2015, jolloin IMF - Kansainvälinen valuuttarahasto laski Kiinan ostovoimakorjatun bruttokansantuotteen ylittäneen US' n. BKT/PPP kuvastaa paremmin valtioiden talouden ekonomiaa, sillä PPP' ssä on valuuttaerot korjattu pois. BKT ilmaistaan US-dollareina.

Kiina on maailman suurin sisämarkkinapotentiaali

Kiinan maailmallinen populaatiosuhde on 1,4/7,8 - vertailun vuoksi todettakoon, että US' n ja EU' n yhteinen on 0,8/7,8. Kiina on väestöltään jo yksin suurempi kuin koko läntinen markkinatalousyhteisö.

Kiinan merkittävyys "maailman tehtaana ja maailmaa pyörittävänä likuhihnana", jota robotoidaan kovaa vauhtia, vaikuttaa paljon tavara- ja komponenttilogistiikkaan ja on näin esimerkiksi Suomelle ehkä merkittävin kauppakumppani, sen oheisvaikutusten vuoksi - tuottamaan kilpailukykyä ulkomaankauppaamme!

Jo takavuosina puhuttiin Hanhiparven lennosta, kun Kiina siirsi taloudellisia resurssejaan ulkomaille, kun omat "piirit" kävivät liian pieniksi

Kiina haluaa ottaa oman osansa maailmallisuudesta, joka perustuu tuohon populaatiosuhteeseen 1,4/7,8, jossa tuo 7,8 on noin Pallomme kokonaisihmismäärä. Kiina haluaa olla tasa-arvoisessa asemassa kokonsa kanssa - muihin kulutusvaltioihin nähden, erityisesti laskettaessa per capita kaavoin.

Mikä onkaan kiinalaisen oikeus ja kohtuus kulutettaessa niukkenevia maailmavarantoja?

Varannot ovat viime kädessä yhteiset koko Eloa tuottavan biosfäärin ja sen monimuotoisuuden kanssa. Kiinan ympäristöpäästöt ovat absoluuttisesti maailman suurimmat, mutta per capita mitattuna eivät yllä edes keskikastiin - puhumattakaan ympäristövaikutusten viimeisen 150 vuoden kumuloituvuudesta - haittatekijöinä >
..

HS:" ... Koronaviruksen ennustettiin panevan maailman uusiksi ja länsimaisten yritysten jättävän Kiinan taakseen. Miten siinä kävi?  ... "
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006562058.html  - 

..
2 - Kiinan vaikuttavuus maailmallisesti ja logistisesti on juuri kaupallisuus

Kiina on kauppiasvaltio, eikä niinkään sotilasmahti. Viime vuosisata oli USA' n - niin kaupallisesti kuin sotimistahtisesti. USA on aseineen ja sotineen "kaikkialla" - Kiina taas enempi kauppavetoisena rakentamassa uuden aallon Silkkiteitä - aina pohjoisen meriväylistä (Koillisväylä) Keski-Aasian historillisiin maareittiväyliin saakka.

Kiinasta valmistuu joka vuosi noin 340 000 ylempää insinööriä

Luku lienee suurempi kuin kuin US' n, EU' n ja Venäjän yhteensä. Tämä teknologinen oppineisuus on jo tuottanut eniten patentteja kansallisesti ja kansainvälisesti ollaan jo toisellasijalla - US' n jälkeen.

Kiinalaisten tuotteiden kirjo muuntuu hyvää vauhtia komponenteista ja bulkista yhä monimutkaisimpiin kokonaisuuksiin - mobileverkoista ultranopeisiin rataverkkoihin saakka. Kiina siirtyy massatuotteiden ohella huipputuotteiden suunnittelijaksi ja valmistajaksi.

Nyt maailmaa ravistelevat uhkaamisen ja pakottamisen vuoksiaallot

Tänään paljolti amerikkalaislähtöisen ja uusnormaaliksi muodostuneen trumppistisen "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikka kulminoituu osuvasti kiinalaiseen - maailman suurimpaan - mobilejärjestelmien (verkoista päätelaitteisiin) valmistajaan Huawei' hin.

Huawei on kaiken "pahan alku ja juuri" - nähdään US' sta

US käy jo Suomessa saakka varoittelemassa ja jopa lietsomassa vastakkainasettelua Kiinan kanssa* (US-ulkoministeri Mike Pompeo). USA käy suoraviivaisen peittelemättömästi kauppasotaa maailman suurimmaksi vaikuttajaksi kohoavaa Kiinaa vastaan.

Miksi US käy tätä taisteluaan kiinalaisia vastaan?

Syy on yksinkertainen. Yhdysvllat pitää kiinni kynsin hampain omaa läntisen maailman vähemmistöllisesti maailman hegemoniastaan - niin kauppana kuin sotimisella sekaantujana. Kiinan viimeisin varsinainen sota oli joskus kymmeniä vuosia sitten paikallissota Vietnamia vastaan. USA' n sodat on helppo luetella viimeiseltä 40 vuodelta.

Maailma jatkuu lännen jälkeen. e




...

Ei kommentteja: