Kuva: ~ https://yle.fi/uutiset/3-11859361 -
"
Kiina kasvattaa vaikutusvaltaa Lähi-idässä – Kiina ja Iran solmivat 25-vuotisen yhteistyösopimuksen
"
...
HS-otsikko: "
Iran ja Kiina allekirjoittivat valtavan taloussopimuksen: Kiina tähtää vaikutusvallan kasvuun Lähi-idässä
"
Ilkka Luoma kommentti
On sanottu, että sitä saa mitä tilaa
Väistynyt us-presidentti Donald Trump halusi irrottaa maansa Iranin kanssa tehdystä monikansallisesta valvontasopimuksesta. Nyt uudelle us-presidentti Joe Biden' lle tulee kiire liittyä takaisin, tai Kiina etenee tuollakin maailman kolkalla tavoittamattomiin.
Kiina ei tunnetusti sekaannu eikä varsinkaan asein sotkeudu vieraiden omiin sisäisiin asioihin, vaan jättää nuo omat asiat aina kunkin yhteistyövaltion omiin käsiin - ollen diplomaattinen ulos, vaikka olisikin sitä mieltä, ettei noin voida toimia. Kiina valvoo omat etunsa ja odottaa, että kumppani tekee sen omasta puolesta ja jos edunvalvonta ei polje toistaan - ei se nouse yhteiseen neuvottelupöytään.
Iran on merkittävä muslimivaltio, ja Kiinalla on myös omat muslimit - on hyvää harjoitusta olla tekemisissä Iranin kanssa - seuraavana on varmaan Irak ja Afganistan, sillä tulevia Kiinan kaupallisuuden valtasuonia - silkkiteitä suunnitellaan ulottumaan "kaikkialle", missä odotetaan kaupallisuutta löytyvän.
Kiinalle amerikkalais- ja eu-pyrkimykselliset vaikutusvaltapolitiikan sävelet eivät kiinalaiseen sinfoniaan kuulu
Kiina ei tarvitse aseellista voimaa opettaakseen tapojaan. Tässä kohdin edellinen us-presidentti Donald Trump oivalsi ihmeen: "Miksi me opetamme ja opastamme sellaisia, jotka eivät edes halua ottaa oppejamme vastaan?!" -viisaasti ja kauaskantoisesti sanottu.
Kiina on jo tarjonnut 'Pekingin tiekarttana' polkua Yhdysvalloille Korean niemimaan osalta
Nyt saattaa olla, että tiekartasta on tehty uusia versioita Lähi-itään. Ehkä onnistunut Vietnamin yhdistyminen on antanut viitteitä menetelmille, joilla voidaan rauhaa rakentaa -kiinalaisittain. Emme tunne tarkoin Kiinan vaikutetta vietnamilaisten yhdistymiseen, tunnemme paremmin se sodan, joka operoitiin suurelta osin US' sta.
..
EKSTRA:
Kiina on tänään maailmastamme ihmispopulaationa 1,4/7,9 - se on paljon, ja siinä on luontaista vaikutetta. Kiina on myös ilmaissut, että sen yhteiskunta-ajattelu on jo vientituote.
..
...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti