sunnuntaina, maaliskuuta 14, 2021

Mietteitä Helsingin Sanomien kirjoituksiin - yhdeltä päivältä


Kuva ~ https://kerranelamassa.fi/matkakohteet/ - 

...13032021...

  • 1

  • Koronavirus pakotti miljoonat matkailua rakastavat koteihinsa, ja nyt osa pelkää, ettei matkustaminen palaa enää koskaan ennalleen

    Ilkka Luoma 
    Utelias ihminen matkustaa - tunnetuin kaukomatkailija lienee Marco Polo - hänen tarinat olivat niin uskomattomia, ettei niitä välttämättä uskottu.

    Nyt matkaillaan hakemaan lämpöä, kulttuurielämyksiä tai muutoin vain vaihtelua - mutta erityisesti Aurinkoa .. ja eksoottisia harrasteita kuin mielihalujen täyttymystä.

    Herää kuitenkin eräs perustavaa laatua oleva kysymys, joka voidaan muotoilla näin fiktiiviseksi ja reaalimaailmaan mahdottomana, mutta otetaan tähän ilmaisun vapautena kysymys kuitenkin:

    "Mihin Sinä matkustaisit, jos olisit ainoa ihminen maan päällä?"

    Oletamme tähän myös sen, että kaikki nykyiset palvelut, systeemit, lentokoneet - ravintolat yms. nähtävyydet olisivat ja toimisivat - saisit vuokra-autonkin .., mutta mihin matkustaisit, kun tosiaan olisit ainoa ihminen?

    Kysymys on hypoteettinen, filosofinen, mutta sillä tavoitellaan jotain. Miksi matkustamme, mitä haemme ja miten olemme sekä mitä teemme matkamme jälkeen ..

    Lopuksi voisimme arvioida koko matkailuelinkeinon ympäristöjalanjälkeä ja kysyä mitkä muut eliökunnan edustajat matkailevat "huvin vuoksi".

    Isoäitini syntyi maalla 1906 - hän syntyi taloon tontilla, johon tosin rakennettiin uusi talo, mutta myös kuoli tälle samalle tontille. Hän ei poistunut kodistaan kuin naapurikuntiin -häihin, ristiäisiin tai hautajaisiin. Kuolinvuoteellaan hän sanoi eläneensä onnellisen elämän.

  • 2

  • Yhdysvallat jakaa pian kansalaisille elvytys­sekkejä: 1 400 dollarin pankki­talletus koskee jokaista perheen­jäsentä

    Ilkka Luoma 
    US aloitti ilmaisen, mutta myös katteettoman rahan - ostovoiman jakamisen kansalaisilleen. Tätä on pidetty EU-Euroopan tasolla mahdottomana, ainakin toistaiseksi. Mitä se kansantalous lopulta onkaan -herää kysymys.

    Kysyntä ja tarjonta kohtaavat, lopulta aina

    Kaikille ei riitä Ferrareita eikä hehtaarin järvenrantatontteja - syntyy niukkuus. Tämä niukkuus tuli havaituksi Saksan Weimarin tasavallassa, jossa leipä aamulla maksoi kottikärryllisen rahaa ja jo iltapäivällä kaksi kärryllistä.

    US luottaa omaan valuuttaansa, US-dollariin, vaikka se irrotettiin todellisuudesta, kullasta jo Bretton Woodsissa, presidentti Rikhard Nixonin aikana. Tuon jälkeen alkoi US-liittovaltion voimakas velkaantuminen ja USA' n ulkomaankaupan väkevä alijäämäisyys.

    Kuinka kauan dollariin voidaan luottaa. Ja maksaako US-liittovaltio näitä koronaelvytysvelkoja koskaan takaisin?

    Ihmisen eloa ajatellen meillä biologisessa elossa vallitsee ainainen niukkuus, lyhyitä runsauden sarviaikoja lukuun ottamatta. Olemme myös kasvuhokemassamme ravinneet keinotekoisesti ylisuuria satoja, joiden hinta tulee maksuun myöhemmin.

    Kansantaloudellisesti, unohtaen meitä kaikkia elättävän luontobiologian, on aivan sama mitä tehdään tai ei tehdä mitään, kunhan ostovoima pyörii ja näin luo tuotantoa (ihmisen tai robotin tekemänä!).

    Meidän pitää saada kaikenlaista elämän helpotusta - turhaakin, jonka osuus elostamme on ollut viimeisen 100 vuoden aikana megalomaanista kulutusluokkaa - erityisesti viimeisen 50 vuoden aikana - meilläkin.

    Miltä tuntuisi, jos sinulle ja perheesi jokaiselle jäsenelle kilahtaisi 600 euroa - mitä menisit ostamaan, vai lyhentäisitkö velkojasi, jos niitä on?

    EKP' n entinen pääjohtaja Mario Draghi sanoi: "EKP' lta ei voi raha loppua". Meiltä talousviisas Vesa Vihriälä jo pyysi ilmaista rahaa valtioille

    USA on rohkeampi, se luottaa maailmalliseen voimaansa - on armeija ja pakotepolitiikka. Entä luottamus maailmalta US-dollariin?

    Miten aikanaan hoidettiin viruksellinen Espanjan tauti?
  • 3

  • Onko koronapandemia siunaus, globalisaation seuraus vai rangaistus huolettomasta elämästä?

    Ilkka Luoma 
    Tarkastelu voidaan aloittaa historiallisestakin tosiasiasta, jossa virukset ovat olleet "aina" - yli miljardi vuotta

    Ennen ihmistä, ennen mitään eläinkuntaa - edes kasvikuntaa - virukset elivät bakteereista, joista meidän ihmisten arvellaan nykyisin olevan evoluutiossaan lähtöisin - syanobakteereista?

    Viimeisin rankka kokemus lukumääräisenä uhrilukuna oli Espanjan-tauti sadan vuoden takaa, joka nimestään huolimatta lähti oletettavasti liikkeelle Yhdysvalloista. Kuolonuhrien määrä oli kymmeniä miljoonia - nyt Koronan piikkiin saadaan tässä vaiheessa muutama miljoona - mediatiedon pohjalta.

    Virus on evoluution ohjauksessa - kuten mekin ja kaikki muukin luontobiologia

    Viruksilla on esi-isänsä, kuten meilläkin, mutta riittävän kauas katsoen se on yhteinen, todisteena kannamme mukanamme viruksien perimää geenistössämme. Meillä on myös yksi tiukasti viruksien kanssa yhteinen piirre, ominaisuus ja "evoluution tahtoma pakollisuus" - lisääntyminen.

    Virus tarvitsee isäntäkasvin, tarvinnut "aina" ja me ihmisinä olemme olleet eräs kandidaatti monille viruksille lisääntymisalustana. Tämä lisääntymisalusta voi tehdä yhden teon, jolla virus kuin virus eliminoidaan ihmiskunnasta - ihmisestä.

    Teko suojaksemme viruksilta on pysyä hermeettisesti ja täydellisesti erossa kaikesta sellaisesta, joka voi olla viruksien syntysija. Siis täydellinen eristäytyminen. Sehän ei globalisoituneessa maailmassa, jos missään - ole mahdollista.

    Miten me voisimme hyväksyä virukset, jotka ovat joka tapauksessa, ja evoluution näkökulmasta yhtä arvokkaana tai arvottomana kuin mikä tahansa luontobiologia, ihmiset mukana.

    Evoluutiolle on samanarvoista mikä tahansa elollisuuden lisääntyminen, kunhan se pysyy jossain aikahahlossa ojennuksessa ja tasapainossa kokonaisvaltaisen "biomassajakauman kaavastossa"! Voisimme nähdä, että evoluutio pitää tasapainoa yllä, aina - ennemmin tai myöhemmin.

    Mystifioinnille on tyypillistä asettaa viruksille jokin tehtävä; mikä se on: sattuma ellei sitten jokin muu?
  • 4

  • Minneapolisin kaupunki maksaa 27 miljoonaa dollaria pidätyksessä kuolleen George Floydin perheelle

    Ilkka Luoma 
    Demokratian johtomaassa Yhdysvalloissa, kuten media usein mainitsee, on nyt näin määritelty ja jollain laskentakaavalla hyväksytty julkinen yhden ihmisen hengen hinta - sen ollen nyt 27 miljoonaa US-dollaria.

    Näin saamme US' n ihmisyyden kokonaishinnaksi kertolaskulla 330 miljoonaa kertaa 27 miljoonaa - hyvin suuren summan, mutta arvon kuitenkin. Näinhän se ei mene, vaan tuo esitetty summa on se määrä rahaa, jonka kaupunki on valmis maksamaan välttyäkseen oikeudenkäynnin.

    Joskus mediassa oli kirjoitus miljoonasummasta, jonka McDonalds joutui maksamaan asiakkaalle, kun kuuma kahvi kaatui hänen päälleen - asiakkaan syyttä? On joskus puhetta ollut kisaan kuivaamisesta mikroaaltouunissa (?)

    Ja sitten asiatausta - Kaukaa historiasta juontuu amerikkalainen rasismi ku-klux-klaaneina, puuvillapeltojen orjina - kuin murhatun presidentti John. F. Kennedyn yrityksinä luoda tasa-arvoista yhteiskuntaa, unohtamatta kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin puhetta, ... hänetkin murhattiin.

    Tuntuu kovin ihmeelliseltä, että pelkkä ihonväri aiheuttaa tämänkin tyyppistä väkivaltaa, jossa poliisi koki puolustavansa vapautta, turvallisuutta kuin oikeutta pitää järjestystä. Oliko näin, vai kuohahtiko poliisin päässä, jokin sellainen, joka sai hänet tehostamaan tekoaan toisen kuolemaan saakka.

    Raivo ylitti itsehillinnän ja tähän raivoon saattoi vaikuttaa peritty asennemaailma, kotikasvatus kuin vallitseva tilanne poliisin työpiiristä.

    Eikä sekään ole mahdotonta, että syytetty poliisi oli kokenut mielestänsä vääryyttä mustien taholta.

    Sekin tuntuisi hyvin pahalta, jos kyseessä oli vain kosto jostain - tai asenne, ettei USA kuulu kuin valkoisille, olivathan "löytäjätkin" valkoisia silloin kauan sitten. Tosin intiaaneja Pohjois-Amerikan alkuperäisinä asukkaina on joskus kutsuttu "punaisiksi" - tätä ilmaisua mitä ilmeisimmin ei tänään saa enää käyttää.

    Lopuksi on kuitenkin kysyttävä, miten tuo esitetty 27 miljoonaan USD' n korvaussumma "korvaisi" tapetun George Floyd' in?
  • 5

  • Kiina on saamassa kulttuurikeskuksen Suomeen – ”Kyse on valtiollisen propagandan levittämisestä”, sanoo tutkija

    Ilkka Luoma 
    On Suomelle ja suomalaiselle liike-elämälle vain eduksi, jos kansalaisemme saisivat laajempaa näkökulmaa Kiinasta, tästä maailman suurimmaksi kohonneesta valtiovaikuttajasta.

    Läntisen elämäntavan omaava media kirjoittaa Kiinasta usein sangen yksipuolisesti, jopa vastakkain asettelevasti kuin Kiinan sisäisiin asioihin sekaantuen.

    Kiina on yhteiskuntamalliltaan usein mainittu maailman vanhimmaksi yhtäjaksoiseksi korkeakulttuuriksi*. Nykyinen Mao Zedongin perustama alussaan kommunismiin orientoitunut malli täyttää 100 vuotta vuonna 2049.

    Suomi oli yksi ensimmäisistä, joka tunnusti Maon Kiinan Kansantasavallan. Tunnustus muistetaan ja tiedetään erinomaisesti Pekingissä.

    Suomi on tänään saavuttanut hyvän suhdeluottamuksen Kiinaan - olemme polulla, josta ei arvostella toisten itsenäisten omia sisäisiä asioita - emme mekään halua meitä arvosteltavan omistamme.

    Tänään Kiinassa virittyy uus-kungfutselaisuus, joka hakee linjaansa

    Uus-kungfutselaisuus otti vauhtia mystisestä Deng Xiaopingin kannustuksesta omilleen: "Menkää ja rikastukaa"; tuosta alkoi 40 vuotta kestänyt talouden suurreformi, joka tuotti sen mikä Pekingin Keskushallinnosta asetettiin - Kiina kasvoi maailman suurimmaksi, edustaen muutoinkin populaatiollaan 1,4/7,9 suhdetta maapallostamme.

    Kiinan nykyinen vahvamies - presidentti Xi Jinping kertoi jokin aika sitten, että Kiinan yhteiskuntamalli on jo 'vientituote' - sitä vapaaehtoisesti haluaville. Kohteina olisivat kehittyvät - ja kehitysmaavaltiot.

    Kiina aloitti nyt 40-vuotisen taloussuurreformin jälkeen uuden reformin - "Vihertyvä Kiina[LINK], joka tulee korjaamaan nyt noin 30 vuoden aikana tapahtuneet ympäristövahingot.

    Kiinan ja Suomen suhde hyötyinä - puolin ja toisin - oli nähtävissä enimmillään Nokia-ilmiössä, jossa juuri Kiinasta Nokia tuotti suurimmat voittonsa.

    Paremman Kiinan kulttuurituntemuksen myötä, itsenäisesti ajatellen, saisimme Kiinasta kokonaisvaltaisemman tilannekuvan. Näin emme olisi vain median yksipuolisuuden tilassa kiinni.
  • 6

  • Britannian hallitus halusi kovan brexitin, ja nyt se viimein alkoi

    Ilkka Luoma 
    Aivan ensimmäiseksi olisi tarkasteltava aiempien vuosien joulu-tammikuun muutoksia niin viennissä kuin tuonnissa. Seuraavaksi, jotta saisimme puolueettomamman näkökulman, ilman tätä median harjoittamaa "pahan olon purkua", kun britit jättivät meidät - katsoa tilanne todellisista ulkomaankaupan tilastoista vaikkapa tämän vuoden puolivälissä.

    Meitä suomalaisia varmasti kiinnostaa enemmän miten meidän vientikauppa on muuttunut ja mihin suuntaan. Seuraavaksi tulisi nähdä näkökulmia mitä meidän pitäisi tehdä, jotta meille erityisesti suotuisa vienti voidaan ylläpitää ylijäämäisenä.

    Britit halusivat irti EU' sta ja palauttaa oman itsemääräämisoikeutensa eli itsenäisyytensä - tämä on selvää ---

    Entä nyt, kun kuitenkin Iso-Britannia on 65 miljoonan asukkaan markkinatalous ydinaseineen

    Nyt voisimme siirtyä käsittelemään uutisoinnissa niitä tapoja, joilla brittien kanssa voidaan jatkaa kaupallista elämää kilpailullisin elementein, sillä nyt Englanti voi tehdä kaiken sen haluamansa, millä se ajaa itsenäisesti omia etujaan. Vastineeksi mekin saamme ajaa omia etuja, tavoitteena kaupankäynti, jossa on aina pakko ajatella myös toiselle tuotettuja hyötyjä, muutoin kauppa ei käy.

    Englanti on Euroopan toiseksi suurin talous Saksan jälkeen - tosin meillä lasketaan Venäjä maailman suurimpana valtiona "italia-kokoluokkaan", koska meillä verrantoja tehdään bruttokansantuotteena - US-dollarilla laskettuna! Todellisempi tapa olisi tehdä verranto bkt/PPP - ostovoimakorjattuna, siis huomioiden valuuttojen erilaisuudet.

    Englanti on ollut meille Suomelle se "kultakimpale", joka on ostanut meiltä enemmän kuin me heiltä - näin olemme saaneet sitä paljon kaivattua ulkomaankaupan ylijäämää, jolla on tasoitettu meidän keskimääräistä vientialijäämäämme.

    Nyt keksimään keinoja, joilla pidämme asemamme brittien kanssa ja media voisi osaltansa lähteä näihin keksintötalkoisiin mukaan - tutkivan journalismin hyvein.


    ...