maanantaina, maaliskuuta 22, 2021

Syyrian ulkoistettu sisällissota

2099

Kuva: ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201707202200276212

"

Trump lakkauttaa Syyrian kapinallisia tukevan CIA:n ohjelman - "Putin voittanut Syyriassa"

" - Iltalehti 20.7.2017

...

Syyrian sota oli ulkoisten sekaantumisten osalta jatkoa Libyan pommituksille (2011) ja Irakin sodalle (2003-2015) - erityisesti ilman mandaattia suoritettu US-hyökkäys ja "puolimiehitys" oli esialku Syyrialle, lähinnä ISIS-terroristijärjestön syntymiselle ja voimistumiselle.
Syyriaa vainosi vuosisadan kuivuus (kts. HS.fi - "Syyrian kuivuus paljastui sytykkeeksi Syyrian sotaan") jo ennen arabikevättä - ajaen maaseutuväkeä hallitsemattomasti kaupunkeihin - syntyi hankausta ja lopulta konflikti, johon US CIA sekaantui |1 aseistamalla Syyrian kapinallisia jo vuonna 2013.
Seuraavana vuonna 2014 USAF aloitti Syyrian pommitukset, ilman mitään mandaattia - virallisena syynä oli ISIS-järjestön eliminoiminen. ISIS oli HS-jutunkin mukaan "syntynyt Irakin tuhkasta" -osin otsikkolainaus aiemmasta HS-kirjoituksesta.
Herää tietysti jo tässä vaiheessa kysymys, kuinka Syyrian kapinalliset olisivat pärjänneet, jos US ei olisi aloittanut heidän aseistamistaan ja ei olisi operoitu noita USAF-pommituksia. Miten olisi ISIS-järjestön käynyt - entä kurdien itsenäistymishaaveet, kun US tuki heitä ja toisaalta Nato-valtio Turkki taas rankaisi - hyökkäyksin (jälleen ilman mitään mandaattia) Syyrian puolelle.

Voimme nähdä Syyrian ulkoa sekaannuttuun sisällissotaan esivaiheeksi US-hyökkäyksen Irakiin
Syyriaan ovat tulleet ulkoa myös Iranin vallankumouskaartilaiset, tosin Syyrian laillisen johdon kutsumana, kuten myös venäläisten pommikoneiden saapuminen Syyriaan vuonna 2015 - nekin Syyrian hallinnon kutsusta. Miten olisi taas tällöin käynyt, ellei Venäjä olisi ryhtynyt suurvaltana USA' n rinnalle, mutta "vastapuolelle" tässä ulkoistetussa sisällissodassa.
Miksi Israel - Syyrian alueita vallanneena (Golanin kukkulat) on saanut suorittaa ennalta ehkäiseviä pommituksia Syyriaan, lännen juuri siihen moittimatta. Onko Israelilla jokin kirjoittamaton oikeus ja hyväksyntä käydä pommitusretkillä naapurimaihin - selitteellä uhan torjumisesta.

Syyria on kuin ulkoisten armeijoiden testauskenttä.



.
|1 "Yhdysvaltain presidentin päätös lopettaa Syyrian kapinallisten aseistaminen on erityisen mieluisa maan presidentille Bashar al-Assadille." -Ilta-Sanomat ~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005297252.html -


..

Ei kommentteja: