keskiviikkona, maaliskuuta 10, 2021

Laatumedia haastattelee aina kaikki osapuolet - Venäjän osalta vallitsee vastakkainasettelu

 

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/jos-minut-haluttaisiin-hengilta-se-olisi-jo-tapahtunut-sanoo-mihail-hodorkovski-ja-kertoo-putin-vitsin/


T

...

Laatumedian tunnistaa usein siitä, että se haastattelee asiakysymyksin kaikkia näkökulmia - nyt tässä vastakkain asettelevassa laatukirjoituksessa on erinomaisesti esillä yksi näkökulma - oman pelinsä Venäjällä hävinneen Mihail Hodorkovski' n selitteillä.


.
HS-otsikko ja ingressi: "Putinin kiusankappale

Liikemies Mihail Hodorkovski tiesi joutuvansa vankilaan, kun palasi Venäjälle vuonna 2003. Nyt hän aavistaa, mikä Aleksei Navalnyita odottaa."
.

On ymmärrettävää, että Hodorkovski' n selite on yksipuolinen, omaa puolustava ja voittanutta sättivä, nokkiva ja näykkivä

Miksi HS esimerkiksi tässä ei haastattele sitä voittanutta osapuolta - yhtä hartaalla pieteetillä kuin tätä paremmin lännen tavoitteisiin soveltuvaa Hodorkovski' n vuodatusta.

Lukijatkin arvostaisivat suuremmin täältä meiltä - idän ja lännen vedenjakajalta, jos aineisto olisi haastatteluin ja katsauksin kaikin puolista. Puolueettomuuteen kuuluu asiakohtaisuus eri näkökulmiin.

Venäjällä jos missä on monialanäkökulmaisuus tietty ongelma yksinkertaistamiseen tottuneille länsitoimittajille - omissa tarkoitushakuisuuspyrkimyksissä, niin tässäkin.

Venäjän suuren enemmistön valitsema (toki tietty epärehellisissä vaaleissa) presidentti Vladimir Putin on tietenkin väärässä ja Hodorkovski oikeassa. Onko muuten Hodorkovski' n taustoitusta Neuvostoliiton luhistumisen myötä riittävällä tarmolla toimitustaustoitettu -herää kysymys.



Se on varmaa, ettei ideaaliyhteiskuntaa ole missään - ainakaan ihmisen kehityskulun poluilta löydettävissä. Niinpä herää ajatus meidän suomalaisten maailmasta, kun nyt satumme elämään tuon toisen ydinasesuurvallan vieressä tunnetulla historialla sävytettynä.

Voisimmeko keskittyä 'aikuisten oikeasti' tuohon laatujournalismiin, joka sisältää aina kaikki näkökulmat, ilman kiihkoa, ilman tarkoitushakuisuutta ja vieläpä ilman vastakkain asettelua. Olisiko se sitä laatua, jota juuri nuoret lukijat nyt kiihkeästi kaipaavat?

Sekin on varmaa, että Venäjällä toimitaan sen kaavojen mukaisesti ja valtaeliitti pitää puoliaan, kuten täällä meilläkin, senkin tapahtuen omilla säännöillä - luovien siinä lakiviidakossa, joka antaa myöten, mutta myös sitoen nokkeluuteen pyrkivien toimia.

.
HS-linkki ~ https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000007835160.html -

...
25865 |  TIEDE  |

Ei kommentteja: