sunnuntaina, maaliskuuta 28, 2021

Presidentti Niinistö ajaa meille puolueettomuuspolitiikkaa suurvaltoja kohtaan

Kuva: ~ https://www.ksml.fi/paikalliset/2431492 

"

Helsinki on tarjoillut toistuvasti palveluksiaan idän ja lännen johtajille: Reagan sai jetlag-lepoa, Gorbatshov ensimmäisen kännykkäpuhelun

" -KSML

*

...

Kansakuntamme laajasti kannattaa presidentti Niinistön ajamaa hyvien palvelusten puolueettomuuden linjausta suurvaltoja kohtaan

I

Oli odotettua, että näin idän ja lännen välisen vastakkain asettumisen |1 kasvavassa virrassa presidentti Sauli Niinistö otti esille keinovalikoimastaan "hyvät palvelukset" |2. Kansalaistenkin voimalla kannattama hyvien palveluksien tarjous tässä kolmelle suurelle on juuri ajassa!

Venäjä on kohta Arktisen neuvoston puheenjohtaja ja Kiinan tiedetään olevan kiinnostunut täysjäsenyydestä omien maailmallisten meriväyliensä vuoksi |3 - yhtenä niistä Koillisväylä |4, jolle Venäjä antaa täyden tukensa.

 

Presidenttimme tuo työkalupakistaan juuri oikeaan aikaan unelmansa

On hetki, jossa kolme suurta: Kiinan Xi Jinping, Venäjän Vladimir Putin ja USA' n Joe Biden voivat paiskata kättä ja keskittyä kaikkia koskettavaan ympäristöongelmaan, osoittelematta enää sormia toinen toisiinsa - vaan keskittyen sinne missä lämpeneminen on suurimmillaan - Arktisen neuvoston pelilaudalla |5.

 

Kansalaistenkin kannattama suurvaltapuolueeton suomiajattelu on nyt paikallaan ja kohta Venäjä on Arktisen neuvoston puheenjohtaja

Ekstranumerona on luonnollinen ja puolueeton kokouspaikka Rovaniemi – Moskovan jälkeen, kolmen suuren tapaamiselle. Emme ole missään sotilasliitossa ja tunnetusti kansakuntamme on sitä voimakkaasti tukemassa |6 - tämän tietävät kaikki kolme suurta.

 

Meille Rovaniemi-yllätyssessio olisi unelmien voitto

ETYK 1975 oli myös voitto, jossa presidentti Urho Kekkonen sai uransa täyttymyksen; saimme puolueettomuustunnustukset kaikilta ilmansuunnilta (toteaa Max Jakobsson kirjassaan).

Niinistö saisi myös oman täyttymyksensä, kun hänen "hyvät palvelukset" noteerataan kaikilta ilmansuunnilta ja Suomi saisi 'sveitsittymisen hyväksynnän' |7 muinoisen suomettumisen sijasta.

Olemme idän ja lännen vedenjakajalla |8. Olemme myös kiinni ydinasesuurvalta Venäjän maailmallisen suurydinsodan viimeisen estojärjestelmän ja uhkatasapainotekijän - Kuolan niemimaan Borei-ydinsukellusveneiden |9 kalliotukikohdissa.

.

Presidentti Niinistö on puhunut pitkään hyvistä palveluksista; ne ovat huomisen turvaamista suomalaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan luontina sekä tienä kohden Rauhan Nobelia!

..

|5 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/10/kolme-suurta-suomeen-presidentti-sauli.html -

.

HS-Vieraskynä: ”Arktista viileyttä ja Helsingin henkeä”

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007886291.html  –

 

HS-otsikko: Presidentti Niinistö ehdottaa Helsinkiin huippu­kokousta Etykin hengessä

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007884725.html

.

Presidentti Niinistö voisi jatkaa presidentti Kekkosen aloittamaa puolueettomuuden rakentamista – juuri suurvalloilta, kansakuntamme antaessa sille enemmistöllisen tukensa

II

HS-kirjoituksen kuvaan nähden, tuo ETYK 1975 oli hieno (loppu)huipennus ehkä Suomen arvostetuimman presidentin, Urho Kekkosen uralle, saavuttaen näin toisen tavoitteensa: tunnustuksen Suomen puolueettomuudesta, kaikilta ilmansuunnilta (Max Jakobson kirjassaan).

Nyt eletään uutta aikaa, jolloin meneillään on tiukka, lähinnä lännestä käsin ohjattu idän uhkaaminen, kiristäminen ja pakottaminen - tämä vastakkainasettelu johtaa huonoimmillaan vyöryvänä lumipallona kohden suurkonfliktia.

 

Suomella on vielä suotuisa maine suurvaltojen näkökulmasta

Presidentti Sauli Niinistö on ilmaissut olevansa suomalainen ja ymmärtävänsä sen, että suomalaiset eivät halua olla lännen sotakoneessa - Natossa. Tämä tiedetään tarkasti Venäjällä, Kiinassa ja Yhdysvalloissa, jopa niin, että juuri amerikkalaiselle laatuaviisille - Financial Times -lehdelle Niinistö kertoi olevansa suomalainen! |10

Arktinen neuvosto on osuva paikka, josta käsin presidenttimme voi tarjota "hyviä palveluksia - suurvaltapuolueettomana" - joka on samalla meille se paras ulko- ja turvallisuuspolitiikan maamerkki - täällä idän ja lännen vedenjakajalla.

Niinistö on nyt kiihtyvien uhkakuvien virrasta oivaltanut erinomaisesti mahdollisen roolimme olla juuri se paikka, jossa Venäjän Arktisen puheenjohtajuuskokouksen 'kolmen suuren' sivutapaaminen voisi olla Rovaniemi, onhan Suomi tunnetusti sotilaspoliittisesti liittoutumaton valtio, jota erityisesti arvostetaan yhä enemmän voimakaksikon Kiina-Venäjän suunnalta |11.

 

Nyt tilanne on aivan toinen kuin kylmän sodan aikana, jolle saatiin yllättävä esipäättöpiste, jo tuolloin 1975!

Presidentti Urho Kekkosen puheenjohtama ETYK 1975 oli aikana jolloin oli kaksi ydinasesuurvaltaa ja se toinen - Neuvostoliitto alimittaisena US' han nähden. Myöhemmin Neuvostoliitto us-markkinoituna "pahan valtakuntana" |12 romahti ja tilalle tuli Venäjä, joka aallonpohjansa kautta on nyt noussut 'jotenkin' parivaljakoksi Kiinan kanssa (?) |13

Niinistöllä on nyt oiva mahdollisuus jatkaa Kekkosen perintöä.

  1. https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy?
  2. ~ x
  3. https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/02/an-pohjoinen-ulottuvuus-miksi-kiina.html
  4. ~ x
  5. ~ ..
  6. ~ x
  7. ~ x
  8. ~ x
  9. ~ x
  10. ~ x
  11. ~ x
  12. ~ x
  13. ~ x

 

..

Keskustelut aiheesta:

| TIEDE | TIEDE | SUOMI24 | SUOMI24 |

..

PS.

YLE-ote: " ... Niinistö nostaa kirjoituksessa esiin ehdotuksensa arktisen alueen huippukokouksesta. Presidentin mukaan kokouksesta olisi hyötyä paitsi ilmastoasioissa myös alueen sotilaallisten jännitteiden purkamisessa. Niinistö kirjoittaa todenneensa aiemminkin, että arktinen kokonaisuus on riittävän viileä keskustelulle kuumemmissakin tunnelmissa. ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-11859862 - 


..

Ilkka Luoma


 

..

HUOM! Kun useimmat vastaanottavat sähköpostipalvelimet eivät siedä kovinkaan monia internet-linkkejä, on tämä yksityishenkilön mielipidekansalaiskirjoitus nähtävissä täällä ~ x – kaikkine linkkeineen – alkaen 30.3.2021.

 

 

 

Lähetetty Windows 10:n Sähköpostista


1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Sähköpostitettu seuraaville:

Vastaanottaja:

Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; sanna.marin@vnk.fi; pekka.haavisto@formin.fi; antti.kaikkonen@defmin.fi; anu.vehvilainen@eduskunta.fi; juho.eerola@eduskunta.fi; erkki.tuomioja@eduskunta.fi; mika.niikko@eduskunta.fi; ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi; Paavo Väyrynen

Kopio:

markus.mustajarvi@eduskunta.fi; mikko.karna@eduskunta.fi; ilkka.kanerva@eduskunta.fi; ben.zyskowicz@eduskunta.fi; mika.aaltola@fiia.fi; teija.tiilikainen@hybridcoe.fi; markku.kangaspuro@helsinki.fi; petteri.orpo@eduskunta.fi; matti.vanhanen@vm.fi; matti.nojonen@ulapland.fi; jyrki.kallio@fiia.fi; jussi.halla-aho@eduskunta.fi; ville.tavio@eduskunta.fi; ville.skinnari@formin.fi; antti.lindtman@eduskunta.fi; laura.huhtasaari@europarl.europa.eu; elina.lepomaki@eduskunta.fi; jukka.kujala@rovaniemi.fi; heikki.autto@eduskunta.fi; katri.kulmuni@eduskunta.fi

...