tiistaina, kesäkuuta 22, 2021

Meille niin vaikeasti ymmärrettävä Kiina - osa II

 





...

Elämmekö jo kiinalaista vuosisataa - maailman suurimman kanssa?


Kiina on jo noussut maailman suurimmaksi taloudeksi -
IMF: bkt/PPP, jo vuonna 2016 - samalla Kiina ja kiinalaisuus on eräs maailman pisimmistä yhtäjaksoisista korkeakulttuureista.

Kiina edustaa maailmastamme väestöpopulaatiollaan suurta osuutta, ollen 1,4/8,0 -


.

YLE: "

Tutkimus: Kiina lisää vaikutusvaltaansa USA:n, Euroopan ja Venäjän kustannuksella – Aasian jättiläinen nukkui vielä 1980-luvulla

"

https://yle.fi/uutiset/3-11988806  - 

.



Viime vuosisata oli Yhdysvaltojen vaikutevallan nousua -

.. sodilla, kaupalla ja talouden infrastruktuurien avulla, jolloin US kuittasi itselleen "maailmanpoliisin roolin" sekä suurimman kuluttajat ominaisuudet tunnetuin seurauksin - ympäristömuutokset - erityisesti kulutuksellaan ja päästöillään per capita.



Tänään Kiina on absoluuttisesti se suurin talousvaikuttava, viejä kuin päästöjen aiheuttaja

 
Päästöjen osalta kiinalaiset per capita eivät saavuta kuin keskikastin sijan. Suurista kokonaispäästöistään johtuen Kiina on luvannut hoitaa kaikki ympäristöongelmansa vuoteen 2049 mennessä, jolloin nykyinen Kiina yhteiskuntajärjestelmä täyttää 100 vuotta, mikä on lyhyt aika kiinalaisuuden tuhansien vuosien historialle.



Kiina edustaa omaa yhteiskuntamallia, ja -järjestystä

Länsimaalainen demokratia, oikeuskäsite, vapaa sanan hokema kuin tasa-arvomielipiteet ovat hyvin erilaiset verrattuna Kiinan valtiopainotteiseen malliin.


Kiinassa olevat Elämän monimuotoisuuden ajatukset, perinteet kuin yhteiskunnan ohjaukset perustuvat kungfutselaisuuteen ja Kommunistisen puolueen erityisesti Kiinaan luotuihin ideologioihin.



Kiina on maailman väkirikkain valtio - mutta yhtenäisellä kielellä ja vahvalla kulttuuriperinteen vaikutteella


Herääkin vahva kysymys millaista Elämisen mallioikeutta käytetään niin lännessä kuin idässä

Idällä käsitetään juuri Kiinan mallia, sen suuruuden ja vaikuttavuuden vuoksi. Tänään tuo kiinalaisuus ja ajatus maailmallisuudesta herättävät vahvaa vastakkain asettumista lännestä, jopa manipulatiivista informaatiovirtaa (West trolling manipulation -ilmiö) kaikkine Kiinan sisäisiin ja sen omiin asioihin sekaantumisineen.



Onko lännestä havaittavissa pelkoa, tämän populaatiollisesta vähemmistöstä?

Ehkä, mutta se turhaa, tässä on kysymys vain Kiinan suuruuden osuudesta maailmallisuudesta. Tässä on hyvä huomioida eräs seikka - Kiinan sodat.


Kiina ei ole sotilasvaltio nykyaikana, sen viimeisin sota oli rajakahakointia Vietnamissa kymmeniä vuosia sitten. Sen sijaan täällä meillä vahvaa sanatonta hyväksyntää ja selittelyä aiheuttava USA' n sotimisinto on aivan eri luokkaa - asia on helppo todeta katsomalla viimeisiä sotia noin 60 vuoden ajalta.

Ei jää kahta sanaa mikä valtio on maailman sotivin maa - se on Yhdysvallat. Eikä tämä aiheuta meillä mitään pelkoa!

--
Kiina on maailman suurin tuotantokone ja sen liukuhihnat varustavat muun muassa läntisen maailman ihmisiä mitä moninaisimmilla käyttö- yms. tavaroilla. Tavaravirrat Kiinasta ovat jättiläismäiset. Meidän ei olisi pakko ostaa Kiinasta, mutta hinta ja laatu puhuvat meidät ostajiksi. Päätös on täällä lännessä ei tuolta osin idässä.



Kiina levittäytyy kaupalla, ei sodilla

Afrikkaa rakennetaan kovalla vauhdilla - hyvä vai huono, se nähdään lähivuosikymmeninä. Afrikka sai jo läntisen kolonialismin airueena väärät lähtökohdat omalle yksilölliselle kehitykselleen. Kiina käy kauppaa lähes koko Afrikan kanssa ja luonnollisesti haluaa sen voimavaroja myös itselleen - "vaihtokauppana"?

Nykyinen maailmanpoliisi uuden presidentti Joe Bidenin ajamana haluaa yhdistää läntistä ohjausta - Kiinaa vastaan, ei puutu kuin (sotilaallinen?) talousuhkaaminen, mikä jo näkyi muun muassa Case Huawei tapauksessa - tosin mitään todisteita ei olla esille tuotu niille väitteille, jotka johtivat lännen asettamiin pakotteisiin.



Länsi käy nyt omaa vuoropuhelua - keskenään

[ ~ https://www.uusisuomi.fi/uutiset/joe-biden-sai-lansimaat-samaan-rintamaan-kiinalta-valittomasti-raju-reaktio/3132acea-fdce-465e-961e-e60c5aea1c80 - ]


Tuon sijasta nyt pitää käydä maailmallista vuoropuhelua, jossa ovat mukana myös Kiina ja Venäjä. Huonosti hoidettuna länsi ajaa Kiinan ja Venäjän yhteen - talouden, kaupan ja mikä hankalinta lännelle - sotilaidenkin osalta, jolloin talouskaava "Kiina + Venäjä > USA + EU" saattaa oireistua sotilaskaavaksi.



Valmistautuuko länsi kohtaamaan idän vuoropuheluna, pakotteina vai peräti asein -

.. tämä on se suurin pelko - myös meidän Suomen kannalta. Meidän onkin viisasta valita pelimme omalla tavalla; puolueettomuudella ja sitoutumattomuuden voimalla tunnustaa kaikkia ilmansuuntia - meillä ei ole varaa pelata marionettina USA' n pelejä tässä maantieteellisessä asemassa, jossa se toinen ydinasesuurvalta on vieressämme.



Suhteet Suomesta Kiinaan ovat ensiarvoiset!

Yllättävää, mutta Kiinan suuruus voi taata meille aseman, jossa pysymme koskemattomina. Onkin viisasta katsoa maailmaa molemmin silmin - aliarvioimatta mitään suuntaan. Päinvastoin olla osaaja kaikille omalla tavalla ja hyväksyä se kuuluisa kiinalaisuus olla sotkeutumatta muiden kolmansien omiin sisäisiin asioihin >

..
33635 - I [24]



YLE-ingressi: "Kiina aloitti vaikutusvaltansa kasvattamisen Albaniasta 40 vuotta sitten. 2000-luvulla se syrjäytti eurooppalaiset Afrikassa. Nyt Kiina on jo 61 valtiolle tärkein ulkomaa"



--

2


Yllättävää, mutta Kiinan suuruus voi taata meille aseman, jossa pysymme koskemattomina. Onkin viisasta katsoa maailmaa molemmin silmin - aliarvioimatta mitään suuntaan. Päinvastoin olla osaaja kaikille omalla tavalla ja hyväksyä se kuuluisa kiinalaisuus olla sotkeutumatta muiden kolmansien omiin sisäisiin asioihin.



Esimerkki - Afrikan Etiopian sisäiset asiat eivät kuulu meille suomalaisille!

Kiina käy kauppaa kaikkialle - myös Afrikkaan, mutta ei sekaannu vieraiden sisäisiin asioihin. Onkin jopa evoluution "perusohjelmiston" ominaisuus, jossa omat reviirit järjestelevät omia sisäisiä asioita itse, eikä niihin sotkeuduta muualta - kaukaa reviirien ulkopuolelta, tässä jopa valtamerien takaa - väkivallalla, sodalla - hyökkäyksillä ja pommituksilla.

Paasikivimäinen äly sopii tähän hyvin, jossa osataan tunnustaa tosiasiat viisauden aluksi - tuntuisi sitten jonkin toisen tekeminen miten pahalta tahansa, niin annetaan heidän itsensä ratkaista ne pahat olonsa!



Maailma ei ole vain lännen ideologialla kuorrutettu vaahtoon, joka hukuttaa itseään kasvuhokeman näyttö- ja vertailutaloudella -

.. vaan maailmamme on moninapainen, jossa erilaiset yhteiskuntamallit ja maailmankuvat toivottavasti elävät rinnan sopusoinnussa - ilman nykyistä voimallista West trolling manipulation -ilmiötä.

On aika nähdä koko ihmiskunnan aikaansaama ja lähestyvä ympäristökatastrofi yhteiseksi ongelmaksi, jossa kaikki kansat osaavat puhaltaa yhteen viherkasvuun - aika on nyt, aika ei ole vähemmistöisen lännen vastakkain asettumista enemmistöistä itää vastaan ...

--
Meiltä Suomesta voidaan tarjota presidentillisesti hyviä palveluksia niin itään kuin länteen - olemmehan me suomalaiset idän ja lännen vedenjakajalla.



..

TIEDE  |  SUOMI24  |



Ei kommentteja: