sunnuntaina, elokuuta 15, 2021

Ihmiskunta varastaa omasta Eloalustastaan!

 



..

Varastimme meitä Elättävältä luonnolta muille kuuluvia eväitä




1040. - Pekka Seppäsen kolumni .. [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-12031095 - "
Pekka Seppäsen kolumni: Raha tarkoittaa lupaa varastaa luonnolta" ]

.. käsittelee oikeasti osuvasta kulmasta meitä kaikkia, koko biologista luontoa ja Elämän monimuotoisuutta |1 koskettelevia jatkuvia tapahtumasarjoja, joihin ihminen - ihmiskuntana - ottaa osaa aivan suhteettomalla tavalla |2.

Esimerkkinä luonnon omasta kokonaisuudesta harmonisena osana (ilman ihmistä) sopinee tieto Tieteen kuvalehdestä 11/2021 s. 44, jossa muurahaisia lasketaan olevan noin 20 prosenttia koko maaeläimistön biomassasta. Mikähän on meidän ihmisten vastaava osuus?

Toisena esimerkkinä ihminen pumppasi maan sisuksista raakaöljyksi varastoituja hiilijakeita kaikkine CO2 pitoisuuksineen määrän, jonka valmistamiseen luontojärjestelmältä meni ehkä 150 miljoonaa vuotta |3 -

.. ja tämä pumppaus kesti vain noin 150 vuotta. Ei mikään ihme, että toimiemme osuus biomassaamme projisoituna on Seppäsen tarkoittamaa kokonaisvaltaiselta Elämältä varastamista - oman itsekkään tarpeemme johdattelemana.



Suhteettomuus on varastamisen airut

Ihminen avusti ylimääräisin välinein Elonsa huippuunsa - välittämättä jäljestä, jonka se jätti ja edelleen jättää meitä kaikkia Elättävään biosfääriin |4.

Tunnetusti meidän kasvuhokema |5 ja siihen oleellisesti liittyvä näyttö- ja vertailutalous |6 eivät tue ajatusta kulutuksemme vähentämistä.

Tänään tuo vähentäminen on ainoa nopea keino pelastaa tilannetta, jossa jo italialaisetkin kokevat yli 40 asteen lämpötiloja kuivuudessa |7, joka saattaa johdatella koko eteläisen EU-Euroopan aroutumisesta jopa aavikoitumiseen |8 (?)

Se kaikkien ympäristökysymysten äiti - maaemo Gaia' n osalta - on tosiaan Seppäsen toteamus ihmiskunnan varastamisesta, joka käy lopulta myös ihmisen omaan nilkkaan. Entä sitten, jos tutkimme aihetta kokonaisbiologian - Elämän - osalta?

Ei mitään, sillä kaikkea omalla meille tuntemattomalla tavalla ohjaava evoluutio |9 näkee ihmisen kuin muurahaisen tuotekehitysjatkumoina, joissa kilpailu, sopeuma ja tarve lisääntyä käyvät lopulta ohjatussa keskinäisharmoniassa ottelua, jossa vahva voittaa omien elinkelpoisuusparametriensa kautta.

Ihmiskunnallinen yhteisökelpoisuus on ylittänyt sille säädetyt rajat |10 jo yli 150 vuoden ajan - olemme jäljenjättäjä, suhteettomalla tavalla muuttamassa eniten Pallomme Elämän edellytyksiä - juuri ihmiselle.



Se on varmaa, että evoluutio jatkaa -

.. "hamuaahan se itselleen satojen miljoonien vuosien ajan omaa kuolemattomuutta" |11 - omana käyttöjärjestelmänä, jota emme tunne - ja näin jatkaa Eloaan muina lajeina. Tästä hyvänä todisteena ovat ne luontaiset Elonmahdottomuudet, jotka ovat sukupuuttoina kadonneet Elon kokonaisvirrasta. Ehkä juuri muurahaiset jatkavat, sillä ne/ he eivät "varasta kokoaan suurempaa määrää"!

Entä nyt, kun kornisti todettuna Korona osoitti meille tien - Kiinassakin, kun yhteiskunta ruuvattiin osaltansa kiinni |12 - tulivat monille kaupunkilaisille kaukaiset vuoret näköpiiriin - ilmanala oli puhdistunut, kun tuotantoa ja sen myötä kulutusta vähennettiin.
--



Nyt liukuhihnat jylläävät ja toivon vuoret ovat jo osaksi kadonneet näköpiiristämme

Pitää kasvaa -

.. nytkin Suomen valtiovarainministeri Annika Saarikko julistaa YLE-Aamu-tv' ssä (13082021 klo 8:45) kasvun autuutta, ehkä ymmärtämättä mitä merkitsee mahdottomuus, jossa loputtomasti ei voida rajallisesta nyhtää ---

Seppänen kolumnissaan avasi pelin, jonka soisi jatkuvan laajana keskusteluna - aivan uudella tavalla - pohdintana mitä oikeasti merkitsee vähentäminen |13 ja miten se tehdään. Pitääkö kaikkea automatisoida, helpottaa fyysistä Elämää, kun vyötärömme kasvaa ja elintasosairauden jäytävät jo meidänkin kansakuntaa.



Nyt liikkeelle -

.. se tarkoittaa kulutuksen totaalista kaventamista, kaikin osin. Se on nyt nopein keino tehdä jotain todella konkreettista - meitä kaikkia Elättävää biosfääriä ja biodiversiteettiä |14 auttaaksemme kestämään se kuristus mitä me ihmiskuntana olemme tehneet viimeisen 150 vuoden aikana


 - erityisesti lännen kulutusjuhlamaista, joiden kumuloitunut jäljenjättö on megalomaaninen |15 - puhumattakaan verrannoista meiltä muualle, kun laskentaa jäljenjätön osalta haittatuotosta per capita |16!

...
36599

Ei kommentteja: