lauantaina, marraskuuta 13, 2021

Facebook ja perinnemedia muistuttavat toisiaan!


 Kuva: ~ https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/e98ad02b-e1e7-4216-b6eb-4f57bbd255b0 - otsikoituna:

"

Metaversumi saattaa pian muuttaa kaiken – ja itse asiassa muutos on jo alkanut

"


***


..


Yllättävääkö - Facebook ja perinnemedia muistuttavat toisiaan! (?)*


-onko Facebook esialku todelliselle kansalaisen suoramedialle, jossa toimituksellisuus jää lukijalle itselleen - tiedon suorakulkuna? |1

|* ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000008359234.html -
"Facebookin emoyhtiö vaihtaa nimensä Metaksi – ”Brändimme on liian vahvasti sidoksissa yhteen tuotteeseen”"
.
[ .. "minä tiedät, sinä et tiedä" - me kerromme, juuri me ja juuri totuuden, vaikka alitajunnassa omat algoritmimme viestittävät tiedon kehityksestä, joka vaihtaa suuntaa aina uuden "tiedon jyvän" ilmaantuessa ymmärrykseen ja hyväksyntään - kuka ja ketkä hyväksyvät, mistä koetaan luottamusta, kun perinnemedian luottamus instituutiona on sangen alhaalla |2 .. ]

Perinteellinen mainoksista ja välikädellisyydestä tunnettu media ei tunnetusti pidä uudesta kilpailijasta - kaikilla osa-alueilla; niin mainosrahojen jaossa kuin tuotetun informaationkin osalta. Tässä on hyvä muistaa ettei informaatio ole välttämättä totta |3, vaan usein muunneltua tietoisesti tai käsiteltävää asiaa tarkemmin tuntematta.

Voimme arvata, että perinnemedia |4 toimittajineen ja mainosmyyjineen ilahtuisi, jos liian suureksi monopoliksi turvonnut Facebook hajoaisi, ja siltä vietäisiin esimerkiksi EU-direktiivien myötä toiminnallista vapautta harjoittaa sananvapautta, mitä se sitten lopulta lieneekään.

Tänään uutisointiin kimmahti median ja tiedotusopin näkökulmasta jotain uutta ja käsittämätöntä: toimittajat joutuvat leivättömän pöydän ääreen vastaamaan rikosepäilystä ---
[ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008368939.html - HS: "Uhka vankeudesta kolmelle Helsingin Sanomien toimittajalle vaarantaa vapaan tiedon­välityksen Suomessa"], josta nyt kuitenkin syyttäjä on nostanut jutun -

.. aika näyttää millaista vapautta sananvapaus |5 onkaan ja joutuuko toimittaja vastuuseen mitä kirjoittaa, miten kirjoittaa ja lopulta erityisesti kuinka totuudellisesti kirjoittaa.

Kaikilla meillä on informaatiosiirrollinen vastuumme - vähintäänkin moraalisesti.

--
Facebook lähti liikkeelle hakemistosta -
[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/05/yhteisollisyyden-naamakirjat-facebook.html - ]


.. ja nyt se levittämässä meta-hakemistonsa kaikkialle, kun langattomuus antaa lähes rajattomat mahdollisuudet, jopa fyysisen olemuksemme sisälle! - Hyvä vai huono ja tunkeutuvatko algoritmit lopulta myös henkisyytemme sisuksiin?

Esimerkin rajattomuudesta saamme meitä kahlehtivasta ominaisuudesta olla pääsemättä toisen aivoihin -

.. me vain arvelemme, uskomme, kuin vakaasti väitämme tietävämme, vaikka tieto onkin metatiedon myötä epävarmaa, eikä totuutta lähes kaikkien ymmärtämällä ja tahtomalla tavalla edes ole.

--
Yksi päättää - muut seurailevat?

Facebook on Mark Zuckerberg, opiskelija joka kaipasi seuraa. Nyt hänen seurapiiri on miljardeissa, ja hänen ohjelmistoja taivutteleva seurakunta (toimitus) pääsee rakentamaan algoritmit "muiden seurapiiriläisten aivoihin" ja fyysiseen olemukseen - tahtomallaan tavalla - siis vaikuttamaan!

Perinteellinen mediakin haluaa vaikuttaa -
[ https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/f3897cca-1c42-4c9e-8003-b2e0ddf8056e - "Pääkirjoitus: Suomen pitää olla hereillä Venäjän vaikuttamisyrityksissä" ]

.. joskus se jopa puhuu tutkivasta journalismista, vakuuttaen huolellisen työn ja (tiedon)louhinnan tuoneen esille totuuden, vaikka usein se on manipuloitua, kuten näyttää osin Naamakirjakin olevan.



.
Ihminen ei yksinkertaisesti kykene toistaiseksi absoluuttiseen totuuteen,

.. sillä se asuu liian syvällä saavuttaaksemme siitä otteen - "totuus on pienissä tiedonjyvissä - siemenissä" atomien kaukaisissa ytimissä. Nuo siemenet ovat peräisin kaukaa alun hämäristä - värähtelijöinä.

Siemenistä juurakoituneet tiedon informaatioverkostot ovat vain monimutkaistuneet ajan saatossa monitahoisiksi säveliksi, joiden sointia ja värähtelyä eivät kaikki tavoita - aivan samoin kuin ymmärryskykymme vajavaisuus on kasvanut yhteiskuntajärjestelmien monialaistuessa.

--
Lopulta vielä tänään emme ymmärrä "tiedon syvintä merkitystä", rakennetta kuin olemustakaan - ehkä vielä teoretisoiduissa jousissa (string theory) on värähtelevä sinfonia, josta rakentuu se paljon puhuttu "kaiken tieto"?

"Miten jousien sävelet** Sinua hurmaannuttavat - mikä on suosikkisi?"
.
|** https://youtu.be/eWnpkz-z8_4 - Kitaro | The Light of the Spirit (Youtube)
.

Tiedon syvyyksistä arkipäivän vaikuttavuuteen ---

Lännen media harjoittaa yhä voimallisemmin vastakkain asettumista idän kanssa -

.. puhutaan 'West trolling manipulation' -ilmiöstä |6, jota mitä ilmeisimmin myös Facebook harjoittaa - tavallansa, ehkä us-näkökulmaisesti?



Facebook on uhka, kuten on tietoissuuntaava media -
(... kaikkinainen kehitys on uhka perinteelle -aikansa)

.. omalla tarkoitushakuisella informaatiolla olla jotain mieltä - sellaista mieltä, että juuri se on oikein ja sitä tulisi myös kaikkien muidenkin noudattaa >


..

EKSTRA


"Facebook ei halua olla totuuspoliisi" -HS' sta

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000006156281.html



...
44528


..

2


Mihin jäi sellainen ymmärrys, joka avaa silmät huomaamaan, että me ihmiset, ihmisryhmät ja kansakunnat ovat erilaisia, ja suurimpiin yhteisymmärryskeskinäisyyksiin elää sovussa riittää sekaantumattomuuden ja sotkeutumattomuuden hyve, olla omaa mieltä, mutta olla nokkimatta, näykkimättä kuin nälvimättä sellaisia, jotka eivät edes halua lännen oppeja ottaa vastaan.

--
Facebook noudattaa omaa kehitystään - eräänlaista evoluutiota

Naamakirjan evoluutio alkoi hakemistosta ja päättyy meka-hakemistoon, joka yhdistää kaiken - kuten se monien toive päästä toisen aivoihin kokemaan ja omaksumaan se toisen "kaiken tieto", että voisi lopulta luottaa.



Luottamuksestahan tässä on lopulta kysymys

Kun emme luota, salaamme ja kun salaamme |7 - vakoilemme toisiamme. Ja tuosta alkaa syyttely, joka äityy meka-maniaksi olla johtava, olla suunnannäyttäjä - olla kilpailija - kilpavarustautuja, ja näin apinoiden nuijat |8 ovat muuttuneet ydinaseiksi |9, joilla luodaan pelkoa ja epäluottamusta - myös arvaamattomuutta!

Kuinka arvaamaton on lopulta Naamakirja kuin perinnemedia, joka aika-ajoin esittää sopulia, seurailijaa kuin hurmostelijaa asiayhteydessä, joka juuri asianomaista mediaa miellyttää |0 -

.. "näin meillä puhutaan" - se on sananvapautta, ja tuota vastaan ei voida sanoa; vaikka tänään lännestä kipunoidaan jyrkkää vastakkainasettelua |E- mediasotaa informaatiosotana, josta ilmentymäksi syntyi vastapommi idästä - Moskovasta ---

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008367546.html - (IS: "Venäjän ulko­ministeriön tiedottaja: Suomalais­toimittajat ”levittävät russo­fobiaa, vahingoittavat maiden suhteita ja Suomen kansaa”")


..

Viitteet ja linkit:


|1https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/06/vihaa-valhetta-ja-muunnelmia.html

|2

|3

|4

|5

|6

|7https://www.tiede.fi/keskustelu/74408/vakoilua-ja-paljastuksia-miksi-me-salaamme

|8

|9http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/03/ydinsota.html

|Ehttps://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - [673|1748]




--
Missä näemme median evoluution?

..


|  149  SUOMI24  359  |  TIEDE  |


..

e



Ei kommentteja: