lauantaina, marraskuuta 13, 2021

Yrittäjyyden, yrittämisen ja työnteon täysvoltti!

 2195.


Kuva: ~ https://yle.fi/uutiset/3-12184169 - otsikoituna näin:

"

Analyysi: Woltin perustajat eivät itse laittaneet penniäkään firmaansa ja rikastuivat satumaisesti – yhtiön oli tarkoituskin tehdä tappiota

"


..1


[ https://yle.fi/uutiset/3-12181542 - otsikoituna näin: "Woltin ihmeellinen tarina: Näin pienen porukan idea oli lähellä päättyä konkurssiin rahojen loputtua, mutta sitten tapahtui käänne ja he kaikki rikastuivat" ]

Jo kymmeniä vuosia sitten Intiassa on ollut, ehkä satoja vuosia - järjestelmä, jossa ihmiset kuljettavat ruoka-annoksia pitkin ja poikin kaupunkia, slummeja .. vähäpukeiset langan laihat intialaiset (lähinnä nuoret) juoksivat eväslounasnyssyköineen vieden kummallisilla värinauhoilla ja -helmillä koristeltuja pussukoita esimerkiksi katukeittiöistä hämmästyttävän tarkasti aina oikeisiin osoitteisiin ..Olivatko Wolt' in tehneet käyneet Intiassa tai kuulleet tämän -en tiedä - logistiikka - evoluution huippukeksintö jo vuosimiljoonien takaa?

Tuon kuljetussysteemin kuulin jo Intian kävijältä 1980-luvulla, jolloin internetistä ei ollut tavan kansalaisille hajuakaan. Tuo Intian kävijä asui maassa, Delhissä (nykyään Mumbai) 25 vuotta - länsimaalaisena "pyörimisteknologian huippuasiantuntijana", eikä koko tuona aikana päässyt tarkoin selville tilaaja- ja toimituskoodista (osoitesysteemistä) miten eväsnyssäkät ja -pussukat päätyivät aina oikeisiin osoitteisiin!Osto- ja kulutusvoiman siirtologistiikka

Intialaiset eivät kertoneet miten rahastus on tapahtunut, mikä tänään internetin valtakaudella on itsestään selvä juttu - etukäteistä maksamista, jolloin luottotappiot kutistuvat liki olemattomiin.

..
Intiassa ja Kiinassa on asunut viisaus jo vuosituhansia, ja meillä läntisillä veljillä ja siskoilla on edelleen paljon heiltä opittavaa - myös itse kulutusjälki ympäristölle per capita*, mikä onkin kiinalaisten osalta keskikokoinen ja intialaiset näkökulmasta lähes olematon.

..
Suomessa kehitetty Wolt - teki enemmän kuin tänään vielä edes ymmärretään!

Kaikki perustuu itsestään selvään logistiikkaan, nokkelaan systeemisuunnitteluun ja oivaltaviin bittinikkareihin, joiden mielikuvitukselle ei liene rajoja |1.Mausteen peliin antaa yrittäminen, intohimo kuin uuden säveltäminen

Tekemisen ahneuskin saattaa pilkottaa sivuraiteilta, mutta lausunnot innosta maksaa veroja ovat vanhalle polvelle outoja ja kiusallisia. Nuoret ymmärtävät miten yhteiskunta suurella veropussillaan on luonut tiet, väylät ja oppimisen reitit - osaltansa ilman näitä yhteiskuntapalveluita ei näiden nuorien hämmästyttävä into tehdä uutta - olisi mahdollista.

Nyt yrittäjyysvoltin ideoineet maksavat [ https://www.iltalehti.fi/talous/a/49be4ed8-0acf-4431-ad2e-3691bda00571 - , IL-otsikoituna näin: "Valtiovarainministeri Saarikko liikuttui Wolt-perustajan viestistä: ”Kiitti Suomea kaikesta siitä, mitä on saanut”" ] hymyillen veroja.--
Entä se Woltin oleellisin oivallus, joka sekään ei ole mikään uutuus, vaan sovellus tuoda esille ihmisen luontainen halu tehdä itselleen tulosta yrittäjänä - omanaan!

Woltt työllistää - nykyään puhutaan 4000 yrittäjästä - työntekijästä, jotka juoksevat, pyöräilevät, mopoilevat sähköllä tai jopa autolla
[ https://yle.fi/uutiset/3-12182291 - YLE-otsikoituna näin: "Wolt-kuskit kuulivat miljardien yrityskaupasta toimittajalta – "Onhan se valtava summa!"" ]

Sopimukseen perustuva yhteistyö tuottaa jonkin vahvistamattoman tiedon mukaan 13 euron tuntikorvauksen - urakoiden, en tosin tunne sopimuksen sisältöä, millaisiin suoritemääriin pitää päästä tunnissa tai päivässä ..Wolt on nyt uraa uurtava mahdollisuus tuhansille, joille kelpaa "tehtävä kuin tehtävä"

- nyt Suomessa kukin Voltti-kassin kantaja voidaan nähdä vaihtelevaksi puhuttujen kielien ryhmäsekoitukseen osallistujaksi - ja mikä parasta se tuo yrittämiseen perustuvaa työtä monille sellaisille, joiden on ollut vaikea saada toimeliaisuutta ansainnalla.Innovaatiovoltti loi mahdollisuuksia ideasta, joka keksittiin jo kauan sitten Intiassa

- ehkä muuallakin, sillä lopultahan ei ole kysymys kuin logistiikasta viedä jotain jostain jonnekin + päälle maksatus, ilman liiketoimintariskiä. Parhaat keksinnöthän tulevat yksinkertaisista tarpeista.

Wolt on muiden kaltaistensa myötä uudisraivaaja tekemisestä, osallistumisesta kuin kuulumisesta ryhmään - Tekemisen volttia yhdistää tapa tehdä työtä, samanlainen kassi selässä kuin annettu univormu, ainakin sateen kestävä takki/ pusero - ehkä lippiskin tuotekehittyy kunkin wolttilaisen päähän.

--
Entä verot, entä työntekijän turva - entä ammattiliittojen vastaveto?

Yksilöyrittäjyys on toistaiseksi myrkkyä perinteellisille ammattiyhdistyksille [ https://m.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/843738322502763/?comment_id=843755902501005 - ] - joukkovoima katoaa yritteliäisyyden alle.

Ehkä yksilöyrittämisen kehityskaari ajaa SAK' ta pohtimaan mitä seuraavaksi. Entä oikeus, miten se tulee lopulta tulkitsemaan Woltin tehtäviä, heidän pienyrittäjiä, jotka ehkä sittenkin ovat verokortillisia työntekijöitä - jos näin, voi Voltin perusidea kadota verottojan yhteiskuntatarpeisiin ja byrokratiaan? Ehkä tässä on kehitysruisketta myös yhteiskuntahallinnolle tuotekehittää verotusta >...
45790


|  83  SUOMI24  283  |   TIEDE  |

..

2


Nyt pienyrittäjä itse pohtii mitä maksaa omalla verokortilla itselleen jopa 2600 euron kuukausilaskutuksesta -

.. ja ilmeisesti arvonlisävero päälle (?) ... Jos maksaa vaikka 1600 euroa palkkaa, pienellä verolla ja pienellä sivukululla, niin miten löytää laillisia kuluja omalle "yhtiölle", jotta verottajakin on tyytyväinen ..? >..

3


Summa summarum

Wolt on pirteä uudistaja - yksinkertaisella koodilla löytää liiketoimia, tuottaa työtä kuin antaa mahdollisuuksia muulle yritystoiminnalle, kun siirtologistiikka lähes mille tahansa kulutukselle on järjestetty tuolla intialaisella tavalla, jossa yrittäjä juoksee paikasta a paikkaan b - monikertana, ilman turhia syrjähyppyjä - vaan logistiikka on hiottu tekoälyllä huippuunsa ja näin moni kuluttaja ei enää kauppaan tai ravintolaan lähde.Mitä muuta kuljetettavaa voidaankaan keksiä?

.. kulutuksen tarpeita luodaan markkinataloudessa jatkuvasti, koska nykyinen iltaansa lähestyvä kasvuhokemallinen |2 näyttö- ja vertailutalous |3 hohkaa lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä ..

..
|1 Suomessa toimii hyvin virkeä Slush-toiminta [ https://www.slush.org/events/helsinki/ - ], jolla on varmaankin oma roolinsa kannustaa, luoda edellytyksiä, yhteishenkeä, kilpailullisuutta kuin yhteisesiintymistä uusille innovaatioille, joista voidaan ehkä jopa ammentaa jotain sellaista mikä saattaa pelastaa ahdistuvan [ https://keskustelu.suomi24.fi/t/17176475/meille-eloa-luova-ymparisto-on-hengenahdistuksessa - ] ympäristömme, joka lopulta Elättää meidän kaikki!


|2https://www.tiede.fi/keskustelu/82087/miksi-talousviisaiden-kasvuhokema 


|3https://www.tiede.fi/keskustelu/74953/naytto-ja-vertailutalous-mita-se --
PS. Milloin tekoälylliset parvidroonit syrjäyttävät ihmisjalkaiset volttikassilaiset, jolloin drooni voi löytää vieläkin suoraviivaisemmat tiet ilmojen halki - ilman punaisia valoja ja muuta ruuhkaa, kunnes droonejakin on sitten liikaa?


..

e

Ei kommentteja: