2301|351149|c
.
***
..
Yksilön vakava vastuu länsimaista kehitysmaatovereitamme kohtaan?
Oikeudenmukaisuutta ja läpi Maapallon ulottuvaa aitodemokratiaa tasa-arvosta tuottaa, kuluttaa ja päästää ympäristöongelmia!
Nyt viimeistään nousee kunniaan ajatusmaailma, jossa osataan katsoa kiihkotta läpi koko tuotanto- ja kulutusketjun eri valtioiden eriarvoisista näkökulmista -
.. unohtamatta päästämisen historiaa, tämän luodessa käsitteen - kumuloituminen, joka tulee osata laskea systemaattisen teollisuustuotannon alusta alkaen - aina noin 1800-luvun alkupuolelta lukien!
.
Yle-linkki ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan - , otsikoituna näin:
"Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys – tutki, kuka päästöistä oikeastaan on vastuussa", -Yle-toimittaja Seppo Heikkisen ~ https://yle.fi/aihe/u/56-20-133 - kirjailemana.
.
Nyt haetaan verhotusti, ehkä vähän häpeillen voimaa ja hyväksyttyä syytä palauttaa tuotanto ja työpaikat kehittyneisiin sarjatuotantoteollistumisen lähtömaihinsa, joista teollisuustuotanto karkasi muun muassa liiketoiminta-ahneuden saattelemana halvempien toverien, suurempien toverikotimarkkinoiden kuin alussaan löysempien ympäristölakien alkavasti kehittyviin maihin - kuten Kiinaan |1.
.
|1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/08/lannenmiehelle-vaikeaselkoinen-kiina.html -
.
Tuotannon ja työpaikkojen siirto oli tuolloin businessmaailmallinen voittojen tuottoilmiö - samalla osittain "päästiin eroon" kiusallisista päästöongelmista - lyhytnäköisen maailmankuvan näkökulmasta!
.. oli halvempaa valmistaa ja tuottaa kaikenlaista ahkerien ja lakkoilemattomien toverien valtioissa, kuten Kiinassa ---,
.. eikä tunnontuskaa tuottanut päästöjen siirto kiinalaisten toverien taskuihin - tosin kehittyneille valtioille tuli yllätyksenä muun muassa Kiinan nopeasti tiukentuneet ja yhä tiukkenevat ympäristölait päästövähentämisineen.
--
Nyt keksittiin juoni luovan nokkelasti ja hyveellisesti, jolla työpaikat palautetaan lähtömaihinsa, ja Kiina saattaa yllättäen kiittää, sillä se on jo teknologioiltaan paljolti omavarainen - myös kehitysinnovointia ja kekseliäisyyttä ajatellen.
Kiinasta kasvoi maailman suurin talous (bkt/PPP) |2 ja yleismaailmallinen vientikone, ollen siinäkin maailman suurin, jo vuodesta 2010 |3, mutta myös yksittäisenä nykyajan valtiona tänään suurin päästäjä - tosin, kun opimme rehdisti tarkastelemaan päästöjä per capita periaatteella on tässäkin lopputulos hyvin yllättävä ja se ei mairittele läntisiä teollisuusmaita - erityisesti Yhdysvaltoja ja EU-Eurooppaa kuin Japaniakaan.
.
|2 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 -
|3 ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001659661.html -
..
EKSTRA
- HS-ote: " ..Pariisin ilmastosopimuksen hengessä pitää silti kunnioittaa yhteisten ja eriytettyjen vastuiden periaatetta: jokaisen valtion on kannettava vastuuta ilmastokriisin torjunnasta, mutta samanaikaisesti pitää tunnustaa maiden talouskehityksen tuntuvat erot ja hiilipäästöjen historiallinen tausta. Ilmastoliittouman tulisikin keskittyä nousevien talouksien ja kehitysmaiden tukemiseen niiden siirtymässä kohti vähähiilistä tuotantoa. .. " - ote löytyy linkin ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008903291.html - alta.
Edelleen ote Helsingin Sanomista (linkki yllä):
" .. Edelläkävijämaat eivät joutuisi epäedulliseen asemaan. .. "
Tämä on kiintoisa toteamus, sillä noilla työpaikkojen ja tuotannon siirroilla luotiin lännen tahtomatta eväät, joiden syömisellä Kiina kasvatti itsensä talouden jättiläiseksi, ja ohi Yhdysvaltojen ja monen länsimaan. Näin oli pakko ryhtyä toimiin, joilla maailmallisesti 1/5-osan läntisyys voisi pitää taloushegemoniansa vaikuttajana.
Kiina oli yksinkertaisesti kasvanut liian suureksi ja oli ryhdyttävä sitä suitsimaan ja näin keksittiin tuon HS-jutun perusjuoni rajoittaa kansainvälistä kauppaa luoden hyveellispaatoksellisia keinoja ilmaston ja ympäristön muutoksen ohdakkeista - vaikka perussyy loputtoman kasvuhokeman mantraan löytyy kulutusintoisuudesta ostaa yhä enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä.
Niin? Miten tulee käymään syntyneessä vastakkainasettelun maailmassa |4, kun itä ottaa osuutensa länneltä - pelkästään kiinalaisten osuus maailmallisuudestamme ihmispopulaatiollisesti on ~1,4/8,0 osa!
.
|4 - 673 - ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - - 3503
.
PS.
Nyt jo voimme lukea idän edustavan sitä lapsipuolen asemaan jäänyttä maapallollista 4/5-osan suurenemmistöä. Mainittakoon, etteivät Kiina, Intia ja Venäjä kuulu tuohon lännen valtioiden nykyään muodostamaan G7-maiden joukkoon! Sen sijaan nuo kolme kuuluvat BRICS-maiden joukkoon, sen ollen maailman suurin ihmispopulaatiollinen valtioryhmä.
..
71741
..
| 48 SUOMI24 229 | TIEDE | FB | Vapaa sana | FB BLOG | Twitter |
...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti