torstaina, lokakuuta 26, 2023

Esimerkki kuinka media vääristää todellisuutta Ukrainasta

 |2694|440647|






Venäjän ja ukrainan kielikysymys 



***


- kyse ukrainan- ja venäjänkielestä Ukrainassa
-korjaamme tilanteen kielitieteilijän lausunnolla

HS-otsikointi: "Putin sai ukrainalaiset puhumaan ukrainaa
Itäisen Ukrainan isoissa, perinteisesti venäjänkielisissä kaupungeissa asiakaspalvelu aloitetaan nyt ukrainaksi. Muutos aiempaan on iso."

HS-linkki: ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009939908.html -
HS-toimittajana Jussi Niemeläinen

HS-ote:
" .. Silti ukrainan nousu ensimmäiseksi palvelukieleksi idän suurkaupungeissa on valtava muutos. Vielä pari vuotta sitten näiden kaupunkien asukkaiden lojaliteetilla spekuloitiin. .. | .. Aikamoinen saavutus Vladimir Putinilta, totesimme tarjoilijan esitellessä alkupaloja."

__ __ __
HS-toimittaja Niemeläinen unohti tyylikkäästi sivuuttaen tämän tosiasian:

" .. Ukrainassa tammikuussa 2021 voimaan tulleen kielilain uudistuksen mukaan palvelualalla kuten ravintoloissa on käytettävä ukrainan kieltä. Palveluntarjoajan on siis tarjottava palvelua ukrainaksi. Venäjää voi käyttää vain asiakkaan aloitteesta, ja lain noudattamatta jättämisestä voi saada sakkoa. Olisi kielitieteellisesti kiehtovaa saada tietää, miten lakia tulkitaan."

-Johanna Viimaranta
Kirjoittaja on Helsingin yliopiston venäjän kielen professori.
-kielitieteilijän lausunto ja kirjoitus löytyy täältä:
https://journal.fi/idantutkimus/article/download/110179/64760/202148 -
Otsikoituna näin:

"Ymmärtävätkö venäläiset ja ukrainalaiset toisiaan?"


__ __
Tietoistarkoituksellista HS-manipulaatiota mielipiteellisenä kolumnina?

"West trolling manipulation" [2] -ilmiön avulla - tässä Helsingin Sanomista ---

Oliko tämä mielipiteellinen kolumni sitten tietoistarkoituksellista manipulaatiota HS-toimittaja Niemeläiseltä, jää nyt lukijoiden haltuun arvioitavaksi, mutta itse kielitieteilijäprofessori Johanna Viimarannan lausunto on taas yksiselitteinen ja kuvastaa arkipäivän lakiin perustuvan todellisuuden Ukrainassa - Ukrainan hallitsemilla alueilla.

Herää kuitenkin kysymys miten puhutun kielen tilanne on itäisessä venäläismielisten ja -kielisten hallitsemilla Donpas' in ja etelämpänä Krimin alueilla,
.. joissa on asunut ja asuu edelleen suuret määrät venäjänmielisiä.

Kolmanneksi tässä kohdin pitää myös muistaa nuo suuret joukot ukrainalaisia, jotka ovat paenneet väkivaltaa Venäjän puolelle, heitä ollen lähteestä riippuen kuitenkin miljoonia (?) |1. Entä heidän paluu, ja uskottavaa on heidänkin puhuvan äidinkielenään venäjää.

|1 ~ https://yle.fi/a/74-20041048 -
" .. YK:n pakolaisavun järjestö UNHCR on arvioinut, että lähes 2,9 miljoonaa ukrainalaista olisi paennut sotaa Venäjän suuntaan.
Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kirjoitti helmikuussa, että pakolaisia olisi tullut vuodessa 5,3 miljoonaa, mukaan lukien 738 000 lasta
[Kuva 1].

__ __
Voimallisesti tarkoitushakuista yksipuolisuutta valtakunnallisesti mediasta

Miksi HS-toimittaja Niemeläinen omassa kolumnissaan uhraa näin paljon rinta rottingilla uhmakasnälvivää sanastoa erityisesti sen presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan -
.. jää sekin lukijoiden oman arvioinnin varaan, vallankin, jos huomataan lukea tältä osin asiantuntijan arvio ja lausunto kyseisestä kieliasiasta Ukrainassa.

__
PS.
Suomessa käydään kovaa debattia Ukrainasta, Venäjästä - sodan syistä, alueen yhteisestä historiasta - sukulaisuudesta itäslaaveina kuin vaikutteista käytännön elämään eilen, tänään ja huomenna.

__ __
EKSTRA
Meillä Suomessa on vieläkin lukijoiden mielipiteisiin vaikuttavampi media - jopa propagandana (miten propaganda määritetään |2) -

.. puhutaan kansalaisten arjessa viemärimediasta, tarkoittaen lähinnä iltapäivälehdistöä, jotka tarjoilevat arkikansalaisille arveluttavan voimallista yksipuolisuuden etusivu-uutisointia, esimerkiksi ruokakauppojen kassoille jonottajille -
.. tähän lööppihuutouutistuotantoon voi perehtyä autenttisten valokuvien avulla täältä:

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/08/viemarimedia-huutaa-loopeistaan.html -
"Viemärimedia huutaa lööpeistään!"



|2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/west-trolling-east-trolling-nokittelua.html

"West trolling >< East trolling – nokittelua vuorosuunnin"


|2 ~ https://www.britannica.com/topic/propaganda

"Propaganda on enemmän tai vähemmän systemaattista yritystä manipuloida toisten ihmisten uskomuksia, asenteita tai tekoja symbolien avulla (sanoja, eleitä, bannereita, monumentteja, musiikkia, vaatteita, arvomerkkejä, kampauksia, kolikoiden ja postimerkkien kuvioita ja niin edelleen) . Tarkoitus ja suhteellisen voimakas manipuloinnin painottaminen erottavat propagandan satunnaisesta keskustelusta tai vapaasta ja helposta ajatustenvaihdosta."


[Kuva 1]





EKSTRA 2

Minskin sopimukset ja kielikysymykset - tässä (linkki ~ x - ) UPI-arvioita

https://fi.wikipedia.org/wiki/Minskin_sopimus

https://fi.wikipedia.org/wiki/Minsk_II

https://yle.fi/a/3-12321826

"Minskin sopimuksen piti ratkaista Itä-Ukrainan sota, mutta toisin kävi – .."


https://demokraatti.fi/en-mina-nyt-millaan-tavalla-ylioptimistinen-halua-olla-sen-tuloksen-suhteen-presidentti-niinisto-nakee-minskin-sopimuksen-yhtena-ratkaisun-avaimena-ukrainan-kriisiin

04022022: "Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti politiikan toimittajien yhdistyksen tapaamisessa esiin Minskin sopimuksen (Minsk II) yhtenä ratkaisun avaimena Ukrainan kriisiin."


https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/12/minsk-3-ja-natottavan.html -

https://yle.fi/a/3-12314941/64-3-121420 

..

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008580465.html - 

"TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö arvioi Venäjän pitävän seitsemän vuoden takaista Minskin tulitaukosopimusta avaimena Ukrainan kriisin ratkaisemiseen. Niinistö kertoo asiasta The Washington Postin tiistaina ilmestyneessä haastattelussa, jossa hän valottaa hieman puolentoista viikon takaista puhelinkeskusteluaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa."



__
132129 | 1062 | 3483



|  26  SUOMI24  149  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  X  |  



__

EKSTRAINFORMAATIOKARTAT


Eri presidenttikandidaattien kannatukset alueittain - kertoo kahtiajaosta aikanaan 


__ __


Emme voi unohtaa tämän päivän Ukrainan alueen kehitystäkään!



__ __



__ __


Tässäkin erottuu Ukrainan kahtiajako selkeänä rajana


Ei kommentteja: