lauantaina, joulukuuta 16, 2023

Oodi Saimaalle - Savonlinna sen Keskipisteenä!

SAVON|2740|458418|LINNA

Photo: IJL-Productions (C) by Nikon D3

"Valaistunut Olavinlinna" - Savonlinna

****


Saimaan Keskipiste: kirkkaiden vesien ympäröimä Savonlinna

https://areena.yle.fi/1-50517680 -

Yle - Areena: "Operaatio Norppa on Petteri Saarion dokumenttielokuva erittäin uhanalaisesta saimaannorpasta ja sen ainutlaatuisesta elinpiiristä Saimaasta. Se on kertomus norpalle omistautuneista tutkijoista, viranomaisista ja vapaaehtoisista norpansuojelijoista ja heidän uraauurtavasta työstään ja ponnisteluistaan yrittää pelastaa maailman harvinaisimpiin lukeutuva nisäkäs keskellä pelottavan nopeasti etenevää ilmastonmuutosta. Norppa tarvitsee lisääntyäkseen lunta ja jäätä, mutta tulevaisuudessa talvet saattavat olla Saimaalla kokonaan lumettomia ja jopa jäättömiä."

__  __  __ 
PROLOGI - Saimaan norppa on oma lajinsa; tunnustetaan nyt. Niin norppa kuin Saimaa ovat harvinaista herkkua, johon muukin maailma on heräämässä

Toivomme Saimaalle, norpalle ja puhtaille vesille luonnonrauhaa ja hillittyä matkailua joka ei millään muotoa saisi muuttaa vesiemme kuningasta massaturismin alle - vaan sen ainoalaatuisuus säilyttäen.

Oleellista on myös se ainutlaatuinen vapaaehtoistyö mitä norpan eteen tehdään -luontovastuuihmisten myötä. Kiitos siitä.

Toivomme edelleen tämän luontovastuun jatkuvan ja tuovan matkailijatkin suurella kunnioituksella tätä järviemme sopivaa vähäeleisyyttä kohtaan. Luontainen suomalainen Elämän monimuotoisuus jatkaa Eloaan Saimaalla omalla vaatimattomalla kauneudellaan -iloksi niin ihmiselle kuin tämän pyyteelle luonnonrauhasta - hiljaisuudesta.

Norppa on Saimaan erinomainen tunnus -
.. se kuvastaa ainutlaatuisuutta, onhan Saimaa muutoinkin jotain sellaista, mihin ollaan heräämässä ja jota ei muualla ole ja näy.

Saimaalla on kaikkiaan noin 15 000 kilometriä rantaviivaa, pinta-alaakin on noin 430 000 hehtaaria - se on vedeltään lähes kauttaaltaan puhdasta, mikä on harvinaista tässä ihmisen masinoimassa kasvuhokemien maailmassa, jossa pysähtyminen eläväisyyden aidoille äärille on jo osin katoavaa luontaisuutta ja sen perinnettä.

Erityisen maininnan ansaitsee Saimaan osa -

Puruvesi, eräs puhdasvetisimmistä järvistämme, jopa sellaisenaan juomakelpoisena. Kirkas pohjakin näkyy jopa 5-6 metriin - Puruvedellä, jonka tunnettu ja arvostettu parvikalalaji - muikku - on suuresti kysyttyä ihmistäyteisissä kasvukeskuksissa - kaukana Puruveden rannoilta. 

Arvossaan ovat muutkin arvojalokalat, joita saadaan myös aidoin menetelmin - jopa kilpailemalla 24 tuntia -soutu-uistelemalla, ilman moottorivoimaa -näin tapahtuu esimerkiksi Puruveden Hummonselällä, jossa vielä saatetaan muikkuja pyytää troolaamalla. Kestääkö nykyinen kanta?

__ __ __ _ 
Maailman suuret ovat nyt löytäneet Saimaan!

-hyvä vai huono, on nyt tässä on tarkan suunnittelun paikka -työtä, toimeliaisuutta kuin kestävää kehitystä kaivataan erityisesti Itä-Suomessa, joka on jäänyt monin muin osin muiden suomalaisalueiden varjoon ja pimentoon.



Itä-Suomi ansaitsee nyt jotain aivan uutta -

.. maailmalta (NG) National Geographic -media on löytänyt Saimaan
|1 - se on itä-suomalaisille hyvin hoidettuna suuri mahdollisuus, mutta väärin ahnehdittaessa paha paikka, jolla voidaan tuhota Saimaan ainoalaatuinen olemus. Tähän tuhoon ei ole varaa Saimaan 10 000 vuotta vanhan kehityksen päätteeksi.

|1 ~ https://yle.fi/a/74-20058529 -
Yle-otsikko:
"National Geographic* nosti Saimaan alueen 30 kiinnostavimman matkakohteen joukkoon koko maailmassa"
|* ~ https://www.nationalgeographic.com/culture/article/uk-cool-list-2024 -

"The Cool List 2024: the 30 most exciting destinations to visit in 2024"


__ __ __ __ _
Saimaan kiistaton Keskipiste on Savonlinna

-hieno ja perinteikäs kirkkaiden vesien ympäröimä historiallinen kaupunki, jota on nyt liiaksi potkittu päähän - sen omat edustajat eduskunnassa eivät ole osanneet katso oikealla silmällä miten kestävästi Savonlinnaa kehitetään ..

 

-nyt tuohon kehitysvirtaan saatiin erinomainen mahdollisuus.

 __ 
NG' n ilmoitus Saimaan valinnasta 30 kiinnostavimman matkailukohteen joukkoon -koko maailmassa!

Tämä on suurta, joka luo paineita, toivottavasti ei sellaisia paineita, joissa "vain raha-ahneina" annetaan massoille tilaa - tätä massaturismia ei Savonlinna, Saimaa eikä sen kaupunkisatelliitit kaikilla ilmansuunnillaan kestä.

On kuitenkin kyse uuden konseptin palvelukeskittymistä - itä-suomalaisista kaupungeista, joille luontuu kullekin yksilöllinen status, merkki ja jokin sellainen tekijä jolla erotutaan edukseen -

.. siinäpä kehityshanke, johon toivotaan kansallista heräämistä -

.. asukassuunnitteluna, jopa kilpailuna. Verkostoa on nyt osattava kehittää kokoanisvaltaisesti -varjellen Saimaata sen ainoalaatuisuuden ehdoilla.
Jokainen kaupunki Saimaan rannoilla on laulunsa arvoinen -

-- Lappeenranta, Imatra, Mikkeli, Kuopio, Joensuu - Varkaus - Savonlinna itseoikeutettuna verkoston Keskipisteessä -siihenhän se jo kartankin myötä kuuluu!

-- unohtamatta vesireittien varsille jääviä muitakin paikkakuntia, joille niillekin voidaan luoda jotain erottuvuutta - ja kas - näin syntyy käsite: 


Saimaan houkuttelevuus!

Houkuttelevuus sellaisille, joille luontoarvot, hiljaisuus, puhtaus, luontaisuus kuin aito avoimuus ihmisten kesken - lienee vaatelias rasti, johon etelä-savolais--karjalainen luonne lopulta ui kuin muikut sopeutuvina parvina.

..
-
137112 | 1074 | 3558


|  83  SUOMI24  365  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  X  |





Saimaan Puruvesi - Hummonselkä. Photo by IJL-Productions


****


_

2


Nyt on tarjolla keino nostaa Itä-Suomi ylös!

Saimaa antaa täydet mahdollisuudet - tartutaan ojennettuun moninaisuuteen -

Tartutaan Saimaan luontorikkauteen ja ollaan tarkkoina minne muun muassa kaivosoikeuksia annetaan, ja jos annetaan - on huolehdittava erityinen Saimaa-vero noista kaivoshankkeista, joilla turvataan puhtaus, koskemattomuus kuin korvataan kaikki ne vahingot, mitä kaivostoiminta mahdollisesti tuottaa! Ei ole syytä antaa mitään "ylimääräisiä" voittoja muille kaukaisille toimijoille, joiden perävalot katoavat usein vahingon sattuessa ja/tai lähteen ehtyessä.

__ __ __ __ 
Perustetaan sopiva vastuuyhdistys, jolle annetaan suunnittelu- ja paikallisesti toteutusoikeus, miten Saimaa menestyy tuottaen sopivasti hyötyä myös itä-suomalaisille, ja tässä paino tuolle itäisyydelle.

__ __ 
Valtio antakoot suunnittelulle perusrahan, jolla käynnistetään tämä ainutlaatuinen hanke - jossa norppa Elää ihmisten kanssa ja matkailija kulkee arvoa antaen kaikelle sille mitä silmä ja korva aidosti kuulevat.

__ __ __ __ _
Saimaan alue voisi kehittyä muutoinkin ympäristönäkökulmaisesti!

Se tarkoittaisi mekaanisen metsäteollisuuden kehityshankkeita -puurakentamisen kehittämiseksi, puurakenteiden tuote- ja kokoonpanomenetelmäkehitystä, myös niiden valmistusmenetelmien suunnittelua, siten, että puuta kaatuu mahdollisimman vähän metsistämme.

 -- Nostamme puusta saatavan tuotteiston kuutiohintaa - sen tuotekehityksellä -

.. on se voitto kemiallisen perinteellismetsäteollisuuden vessapaperijäteiltä - selluloosa on kohta puolijalosteellisena raaka-aineena kuin massabulkkina katoavaa luontoperinnettä.

Metsä ja puu on Itä-Suomen toinen jalka, jota ei saa keino- tai tekojalaksi laskea.

"Metsä on Suomen tuki"
-sanottiin Savonlinnan Punkaharjulla!

Metsän lisäksi Itä-Suomesta voisi tulla itäisten kulttuurien, kielien kuin historioiden rikas ja puolueeton tutkimuskeskus. Miksi näin - siihen on helppo antaa vastaus, ..

- jos katsomme Itä-Suomen ja Karjalan laulumaiden historiaa ..

- noilla ja näillä alueilla tuo rajankäynti on seilannut idästä länteen kuin lännestä itään; sen antaessa perspektiiviä ymmärtää kulttuurien moninaisuus arvoisuuksina ja niiden perinnemaailmat henkisenä rikkautena. 


Olisiko itä-suomalaisista sovittelijoiksi? (!)

__ __ __
Arvaisin tässä kertoa arvoituksellisesti - hyvinkin suurista valtioista, jotka voisivat ihastua Savonlinnaan - Saimaan Keskipisteenä.

Savonlinnassa on vetovoimaa, kunhan vain oivallamme sen, ilman turhia kateusmomentteja, miltään ilmansuunnilta.



Yhteistyö on nyt todellista keskinäisvoimaa - mistä karismaattinen vastuujohtaja, joka nyt ymmärtää ojennetut kädet?
-useilta suunnilta!




..


Ei kommentteja: