sunnuntaina, helmikuuta 25, 2024

Puoluetuet, nukkuvat ja poliittinen vaalinäkyvyys

KK |2802|467876|RVR



" .. Olen itse sitä mieltä, että puoluetuen saisi lopettaa kokonaan. Samoin poliittisten nuorisojärjestöjen tuet ja ne lukuisat muut piilopuoluetuet, joita nykyinen järjestelmä sisältää. Selvitysmies Johanna Korhosen jo vuonna 2010 tekemässä selvityksessä on esitetty monia käytännön keinoja, joilla ehdokkaille voitaisiin tarjota tasapuolisesti näkyvyyttä. Puoluetukia ei tähän tarvita. Ja puoluetuista huolimatta meillä on nytkin se tilanne, että iso raha jyllää ja eniten vaalirahaa saaneet ehdokkaat menevät läpi, joten puoluetuen poistaminen ei vaikuttaisi tuohon muuten kuin korkeintaan vähän hillitsevästi. .. " -US/P - Jari Leino

***




Aiemmin PS-Perussuomalaiset kapinoivat voimalla puoluetukia vastaan, varsinkin Timo Soinin aikana, entä nyt - kun edustajiakin on kiva määrä -puoluetoimisto rahalliseen pönkittämiseen?

HS-linkki: ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010245831.html -
HS-otsikkona: "Puoluetuesta olisi varaa leikata
Puoluetuesta leikkaaminen olisi oikeudenmukaista."
Kirjoittaja kansalainen Paula Kemppinen

__ __
(Aina ennen vaaleja suurimmat mediat kertovat: ”Vaalipaneelipaikat ovat rajatut, vain eduskuntapuolueet pääsevät” – näin eduskunnan ulkopuoliset puolueet ja kansanliikkeet eivät saa tasapuolisesti näkyvyyttä kuin rahalla)

[ … kansalainen taas pohtii äänestääkö vai ei 1]. Suomen suurin ”puolue ja kansanliike” on ollut ja on tunnetusti Nukkuvien puolue. Politiikka ei kiinnosta 2] – on mennyt luottamus tai usko ehkä molemmat … ]


Puoluetuki on kansanedustajien itsensä keksimä keino saada ehdokkaaksi asettajilleen osaltansa rahaa, jotta se voisi viedä omaa sanomaa, aatetta ja ideologiaa eteenpäin kansalaisten piiriin, joiden pitäisi sitten äänestää.
Heikosti on mennyt, koska Nukkuvat ovat suurin ryhmä, ja ottaisivat eduskunnasta reilusti yli 60 paikkaa! 3]


Pitäisikö olla äänestyspakko?
[Belgia ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Belgian_vaalit - [Äänestysvelvollisuus]

Eräissä EU-maissakin on äänestyspakko – tällöin uurnaan on jotain tipahdettava – kuponki ”aku-ankkana, kirkkoveneenä tai tyhjänä”, kuitenkin kannanottona. Pakolla ei tule kuin ’heikkopäisiä kansanedustajia’ – siksi nykyistä muotoa ei muuteta. Vai pitäisikö muuttaa?

HS ~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1418443675121 - [ Australiassa on äänestyspakko ]


Näkyvyys vaaleissa!

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet ovat monille ’myrkkyä ja haitakkeita’, aivan kuin Björn "Nalle" Wahlroosin mukaan kansalaiset, jotka toivat kengissään pankkisaleihin vain hiekkaa (kiistelty väite, ollakko vai ei "hiekkaiset kengät -nythän noita pankkisalejakaan ei juuri ole!).

Pienpuolueita ei oteta isojen mukaan, voisivat vaikka esittää harmillisia kysymyksiä tai esittäisivät sellaista, jotka sytyttäisivät nukkuvia ja sehän ei käy, koska eduskunnan paikkajako menisi aivan uusiksi. Usein pienet ja ärhäkät uskaltavat esittää jotain uutta – sellaista jota juuri nyt tarvittaisiin.


Media voisi arpoa vaaliesiintymiset!

Arvalla onneen, Lottokin tuo, jos myös vie. Kaikki ehdokkaita asettaneet tahot pitäisi saada samalle viivalle. Rehellisesti jaettu puoluetuki, muistaen "nukkuvien puoluetta"! Miten se olisi mahdollista --> Koko Kansan Rehellinen Vaaliraha!|E

|E ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15723165/koko-kansan-rehellinen-vaaliraha  -


Puoluetukea ei voi arpoa
[ mutta sen voisi toki jakaa rehdisti suoraan äänestävälle kansalle – KKRVR]
-Tähän palaamme hiukan myöhemmin tavoitteena saada kansalaiset uurinille!

Puoluetuki voidaan sen sijaan jakaa kokonaissummasta siten, että kokonaismäärä on yhtä paljon kuin äänioikeutettujen yhteismäärä eli 100 % -jollain lisäkertoimella eli, jos äänioikeutettuja vaikkapa 3 000 000, niin kertoimella 10 tuo puoluetuki oli ~ 30 meur |PT.


|PT ~ https://valtioneuvosto.fi/-//10616/puolueavustukset-myonnetty-loppuvuodelle-2023 - ajanjaksolle 1.5. - 31.12.2023 -ollen kahdeksalle kuukaudelle noin 23,8 miljoonaa euroa.



Otetaan helppo esimerkki: Äänioikeutettuja olisi 1 000, ja äänestäneitä 700 (näin äänestyskokonaisprosentti olisi tuo 70%), suurin puolue A saisi vaikkapa 25 % äänistä (175 ääntä per äänestysoikeutettujen kokonaismäärästä) ja seuraava puolue B saisi 20 % (140 ääntä) -

- yksinkertaistamme laskentaa, otetaan vain kaksi ulkopuolista myös "ei puoluetta",

-- jotka eivät päässeet kovasta yrittämisestään huolimatta Arkadian mäelle ja näille olisi esimerkkinä tullut ääniä puolue/ ryhmä E' lle 15 % (105) ja F' llä 10 % (70) . Tällöin esimerkiksi 1 000 euron kokonaispuoluetuki + jotain yllätyksellistä! jakaantuisi seuraavasti:

A saisi puoluetukea 25% 700 eurosta eli 175 euroa ja B saisi samalla kaavalla 140 euroa. Rannalle jääneet saisivat tukea seuraavaa kertaa (ehdollistettuna!) varten:

E saisi 15 % 700 eurosta eli 105 euroa ja F saisi vielä 70 euroa – näin tuet olisivat yhteensä 490 euroa –

-- loput 510 euroa jaettaisiin "nukkuvien puolueelle" - "30% äänisaalis", siis äänestämättömät toisivat seuraaviin vaaleihin valmistautuville näkyvyyden starttirahaa, kun eivät päässeet käytyihin vaaleihin lainkaan mukaan, tuolla 210 eurolla voisi saada oikeudenmukaisemman mahdollisuuden!

__ __
Koko kansan Vaaliraha!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilkkaluoma/66564-kansalaisen-rehellinen-vaaliraha/ -

miksi kannattaa äänestää? Rehtiä – eikö?

Nythän tuon esimerkkilaskelman mukaan jäisi tuosta 1 000 euron kokonaissummasta vielä jäljelle 300 euroa - mitä sillä tekisimme, ehkä se valistustyö toteutukseen miksi äänestää!


Ehkä myös sähköisen äänestysjärjestelmän kehittämiseksi?

__ __ __
Arvoitus - mitä merkitsisi aktiivinen äänestysraha jokaiselle joka äänestää; vieden lipun uurnaan - vaikkapa 10 euroa |e per äänestänyt?
-siitä vaivasta, että toteutti kansalaisvelvollisuuden. Entä tuo "koplaus" puoluetukeen? (!)

|e ~ https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilkkaluoma/122795-saat-10-e-kun-aanestat/ -



__



" .. JOS suomalaiselta veronmaksajalta kysytään, mistä valtion pitäisi säästää, yhdeksän kymmenestä vastaa: Lopetetaan puoluetuen maksaminen. .. "

-Unto Hämäläinen (HS)


Legendaarinen aito ja rehti populisti Veikko Vennamo oli puoluetukia vastaan -muistaakseni?



..
_
144270


|  21  SUOMI24  117  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  X  |



___






Ei kommentteja: