tiistaina, toukokuuta 24, 2005

Itsetunto on ihmisen perusvoimanlähde

Hyvä itsetunto mahdollistaa menestyksen osaamisen auttamana ratkaisevalla hetkellä. Tietävä ja itsensä kanssa sinut oleva ihminen ei ole kuljetettavissa kaikkien oikkujen ja päätöksien perässä. Ihminen luo itselleen menestymisen mahdollisuudet vahvalla itsetunnolla. Itsetunto-ongelmia on niin yksilö- kuin kansakuntatasolla.

Ehkä tunnetuin itsetunnon alentuma on kansakuntana perisaksalaisilla, lähtien tapahtumista yli 60 vuoden takaa. Yksilöllisiä itsetuntokriisejä voimme havaita ympäriltämme katsomalla tapahtumia ja ihmiseloa avoimin silmin. Itsetunnon puute on pahimpia esteitä pyrkiessämme saavuttamaan itsellemme menestystä työ-, liike- ja suorite-elämässä, kuten huippu-urheilussa.

Vahvan itsetuntoiset ihmiset voivat aikaansaada tuloksia ja kunniaa itselleen kuin muillekin. Mitalin toisena puolena esiintyy kirkkaan itsetunnon ja liiallisen itsekkyyden myötä ongelmia muille sekä pyrkyryyttä toisten kustannuksella. Vahvasti itsetuntoinen ihminen aikaansaa toisia huomioimattomana historian tuntemia suurkriisejä ja katastrofeja.

Vahvalla itsetunnolla ja kokoamalla itsensä ratkaisevalla hetkellä suoritukseen aikaansaa jopa maailmanennätysluokkaa olevia tuloksia. Epävarmuus on menestyksen uhka. Epävarmuus luo päättämättömyyttä ja olemattomalla tai latistetulla itsetunnolla ei voi olla varma omasta osaamisestaan, vaikka esim. ammattitaito olisi huippuluokkaa. Epävarma ihminen ei uskalla tuoda itseään julki ja monesti esim. työ- ja liike-elämässä se paras ratkaisu jää käyttämättä.

Suurin ongelma on itsetunnon latistajat; tätä tapahtuu runsaasti työyhteisöissä, joissa kyynärpääprosessi on vahvojen ja itsekkäitten työkalu. Perheyhteisöissä aikaisempi naisaseman aliarviointi on muuttumassa ratkaisevasti naisten kouluttautumisen kulkiessä miesten ohi. Toivottavasti historiallinen asia ei käänny päälaelleen.

Itsetuntoisuutta voi opiskella hyväksymällä itsensä. Yhteiskunta saa ratkaisevasti lisää osaamisesiintymistä todellisten ja hiljaisten osaajien tullessa kuorestaan esille. Näin moni kyynärpäätaktikointi väärin lopputuloksin saa rinnalleen osaamista ja ammattitaitoa. Tänä päivänä kehitystämme hidastaa liian monet liiaksi omaa etuaan ajavat pyrkyrit, joille itsetunto ei ole ollut ongelma. Käytännön esimerkkinä aika-ajoin esiintyy suorastaan villiä ahneutta rahapiireissä; tällöin itsetuntoiset esiintyjät manipuloivat kahinakansaa sijoituksiin antamalla ymmärtää suurista voitoista. Joitain esimerkkitapauksia on nyt menossa syyteharkintaan ja raastupaan.

Olisiko kuitenkin niin, että optimaaliseen kehitykseen ei pidä päästäkään, koska tuolloin vajavaisimmat ihmiset jäisivät jalkoihin ja näin toteutuisi eläinkunnan laki harmonisesta kilpailusta osaavimman ja voimakkaimman eduksi. Todellista vahvuutta saavuttavat vain osaajat ja harmonisoijat ymmärtämällä kokonaisuudet. Terve itsetunto on vahvuus, jolla saavutetaan tyytyväisyyttä, yhteenkuuluvuutta ja tavoitteen saavuttamista.

Liiaksi itseensä kohdistuva itsetunto estää moniarvoisuutta sekä laaja-alaista ongelmienratkaisua. Hyvä itsetunto on kaikkien oikeus ja sen vaaliminen alkaa jo varhaisesta lapsuudesta. Voimme myös huolehtia lähimmäisistämme kannustamalla kohottamaan itsetuntoa. Kansainvälinen uustyönjako edellyttää meiltä voimakkaita ponnisteluja ylläpitääksemme hyvinvointi-Suomea, ja yksi oleellinen osa on vahva kansallinen ja yksilöllinen itsetunto.

Ei kommentteja: