torstaina, elokuuta 11, 2005

Nato on ristiriitainen puhuttaja suomalaisille poliitikoille

Lappeenrannan Kansainvälinen Ilmailunäytös 2. heinäkuuta 2005, kello 16:04. USAF:in ilmatankkauskone Boeing Stratotanker, etualalla Hollannin Ilmavoimien General Dynamics F-16 Falcon. Aivan takana pilkistää Suomen Rajavartiolaitoksen lentokone (oranssi väri). DSC_6757.JPG. 1/250s, f4.5, 105mm (Tamron Zoom). Photo by Ilu 2005. Nikon D70.


[ ... Nato muodostettiin toisen maailmansodan jälkimainingeissa kylmän sodan ja edesmenneen Neuvostoliiton uhan edessä turvaamaan länsimaalaista edunvalvontaa ja yhteiskuntajärjestelmää. Naton vastine Varsovan liitto kaatui Neuvostoliiton myötä jo toistakymmentä vuotta sitten ... ]


Suomalaiset poliitikot, myös presidenttiehdokaat, vääntävät innoissaan kättä Natosta ja siihen liittymisestä tai siitä erossa pysymisestä. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen roiskautti eriskummallisen Nato kannan liittyen terrorismin torjuntaan. 


On perin todellista, että Nato kerää pommittajia ja henkensä heittäjiä kuin hunaja mehiläisiä. Katainen perustelee Nato kantaansa sen mukanaan tuomana turvana täyttäen turvatyhjiön maastamme taisteltaessa pommi-iskuja vastaan. Toisaalta Kataisen on helppo esiintyä "ennustajana", jolloin toivottavasti hän ei pääse sanomaan: "mitä minä sanoin". Naton turvatakuista taas englantilaisilla ja espanjalaisilla lienee omat mielipiteensä.


Totta on sekin, että Nato-maat joutuessaan terroristien pommiaaltoihin, 


 ... joutuvat kehittämään toimenpiteitään ja turvajärjestelyitään estääkseen iskut vastaisuudessa. Tämä tuotekehitys tulee parantamaan mahdollisuuksia vähentää pommiattentaattien esiintymismahdollisuuksia. Lisäksi Nato-maiden keskinäinen tiedonkulku tehostaa torjuntataistelua. On myöskin todettava, että jatkuvat pommi-iskut edistävät USA:n presidentin hallinnon rahansaantia kongressilta taisteluun terrorismia vastaan.


Suomen ei tarvitse liittyä Natoon terrorismin eston vuoksi; 


 ... liittymättömyys ja ennenkaikkea osallistumattomuus suvereenien maiden miehitykseen on paras turvatakuu välttyä viattomien siviilien lahtauksilta. Suomi voi harjoittaa kansainvälistä yhteistyötä terrorismin estossa ilman Natoakin. Viime kädessä omaehtoinen tarkkaavaisuus ja alan torjuntamenetelmien tuotekehitys sekä terrorismin synnyn perusteiden tutkimus ovat oleellisempia "välineitä" suojatessa kansalaisiamme.


Sotilaallinen osallistumattomuus on tae pysyä erossa terrorismista


Suomi voi omalla politiikallaan vaikuttaa maamme "mielenkiinnottomuuteen" terroristijohtajien aivoitusten ohjaajana. Me emme ole Irakissa. Me voimme olla siellä, mihin meitä halutaan alkuperäisen maan laajojen piirien pyytäessä esim. rauhanturvaajiksi ja -tarkkailijoiksi sekä neuvottelijoiksi, kuten presidentti Ahtisaari on esimerkkinä näyttänyt Aceh-neuvotteluissa. 


Näillä toimenpiteillä Suomi voisi saada mainetta ehdottoman taitavana ja puolueettomana välittäjänä, sovittelijana sekä sopeuttajana eri kiistaosapuolien välillä.


Ilkka Luoma

Ei kommentteja: