sunnuntaina, helmikuuta 21, 2016

[U] Nokia räjäyttää pankin -

"Kun alamäki alkoi"
...

Näin kirjoitimme neljä vuotta sitten - menimmekö pahasti metsään? Kyllä - me menimme metsään. 


 - innovaatio on jo kädessämme !

Nokian uusi hallituskuopus herra Mårten Mickos haaveilee siitä joka on jo keksintönä tuotekehityspajoissa. Suurin innovaatio on jo kansalaisten kädessä - siihen liittyvän sovelluksen käyttöönotto vaatii valtiovallan eli verottajan oivallusta reaaliaikaisesta kulutusverotuksesta, jossa kaikki tapahtumat kirjautuvat jo ostohetkellä; kaikkine siihen liittyvine ympäristöjälkimerkintöineen! Innovaatiot ovat sitä suurempa mitä yksinkertaisempia ja vaikuttavampia ne ovat. 
...

Nokia teki sen, mitä siltä odotettiin. Kansa syöksyy ostamaan pörssistä osakkeita, sillä Nokia-Microsoft-tuotekehitys on nyt vasta päässyt todella alkuunsa, kahdella maailman suurimmalla. Lontoosta jylisee - uutta pukkaa, ja epäilevät joonaat saivat tuta, mitä tapahtuu kun maailman suurin mobiliteetin tuotekehityskoneisto käynnistettiin amerikkalaisella hollywood-hengennostatuksella - liput liehuen. Fokus on Intiassa, ...  ja se on ollut yhtiön pelastajana jo pitkään Kiinasta.

[U][20102011] Harva tietää, että Kiinassa on käytössä joka päivä 250 miljoonaa nokialaista puhelinta. Nokia tekee, on tehnyt ja todennäköisesti tekee suurimman osan voitoista maailman suurimmilta markkinoilta. Nokiaa nuijitaan, ja mikä kummaa - aina eniten sen kotipesästä.

Nokia on edelleen maailman suurin mobiliteetin tuotekehityskoneisto, joka tekee maailman halvimman kännykän. Nyt nokia teki liiton toisen maailman suurimman kanssa - voimme vain laskea kuinka suuren uusvalloituksen parivaljakko tekee.
---

[U] Kiinassa suunnitellaan informaatiologistiikan maailman jättiläistä. Nokialla on maailman suurin käsilangattomuuden tuotekehityskoneisto ja tehokkaimmat alihankinta- ja jakelukanavat. Kiina on maailman suurin mobiliteetin markkina.  
Superallianssiin tulisivat kuulumaan ZTENokiaLenovoBaidu jaChina Mobile - maailman suurin langaton operaattori, mutta mitä me kirjoitimme vuosia sitten, kun Nokiaa oltiin silloinkin nuijimassa...?
...
04102005 - Reilu vuosi sitten ns. Nokia notkahduksen aikoihin moni oli lynkkaamassa Nokiaa, kun se ei osannut tehdä läppäpuhelimia. Nokialla on erittäin vahva tuotekehityskoneisto ja jotkut uskoivat kesällä 2004 Nokian ottavan notkahduksen tosissaan ja korjaavan tilanteen ja näin on käynytkin. Bob Iannuccin ilmoitus "suuresta harppauksesta" oli odotettu (kiinalaiset käyttivät muuten samaa sanaa jo 1960-luvulla/ "suuri harppaus").
...
KUVALINKKI
KUVATEKSTI
Toukokuussa 2005 mm. Nokian sponsoroimat avomerikatamaraanit esittäytyivät helsinkiläisille. Oli miltei mahdotonta uskoa kuinka kettärästi nämä jättiläiset "pyörivät" pelkin purjein satama-altaassa ja veiläpä 6-7 kappaletta kerrallaan! Yhtä ketterästi Nokia on luovinut toistaiseksi kaikkien karikoiden ohi maailman avoimille selille maailman suurimmaksi kännyköiden valmistajaksi. Kuva 21. toukokuuta 2005, klo 13:45. DSC_5653.JPG. 1/400s, f11, 82mm. Photo by Ilu 2005. Nikon D70.
 
...

Kännykkä ei ole kohta kuin pieneltä osin puhelin; se on/ tulee olemaan paikannin, musiikkitoistin, kamera/video, sanelin, lähikontaktointilaite, "luottokortti/pankkikortti", siis loppujen lopuksi mitä vain, mitä meillä housun- tai takin taskuissa on ollut.

"Nokia monitoimilaite" voisi olla integroitu avain peukalo- tai silmän iiristunnisteella (toivottavasti peukalo- ja iirisvarkaudet eivät lisäänny :) Nokian kannattaisi lanseerata kännykälle uusi termi, koska kännykkä muistuttaa pelkästään puhelimesta.

Nokialle on etu, että monitoimilaite tekee muutakin kuin laskua operaattorille, sillä kytkös maailman operaattoreihin on tulevaisuuden rasite. Nurkan takana siintää WIMAX/WI-FI järjestelyt, jolloin "bittitie" maailmanverkkoon tapahtuu jopa "alkumetreiltään" ilman perinteellistä operaattoria.

Nokia voisi suunnitella monitoimilaitteestaan komponenttilaitetta, johon kuluttaja/ käyttäjä voi ostaa tarvitsemiaan lisäpaloja moduleina (GPS, elektroninen avain, pankkikortti varmenteineen, etälukulaite, viivakoodi, henkilötunniste, yhteys auto- ja kotilaitteisiin, äänestysjärjestelmä, henkilökortti, passi jne...). Jossain vaiheessa myös käyttäjä pääsee itse ohjelmoimaan tarvitsemiaan sovelluksia monitoimilaitteeseensa.

Viimeiseksi huoleksi jääkin se, kuinka hyvin suomalaiset saavat hankittua takaisin menettämänsä Nokia omistuksen Suomeen. Hankkeesta pitäisi laajeta kansalaisliike, koska langattomuus ja kommunikointi on tulevaisuuden avainala ja nyt meillä on vielä toistaiseksi Nokia "hallussa" ylimmän johdon ollessa Suomessa, mutta aika kuluu nopeasti... 


Ilkka Luoma

Ei kommentteja: