sunnuntaina, maaliskuuta 08, 2020

Lähestymmekö radikaalia yhteiskuntajärjestyksen muutosta - vähennämmekö kasvunhokemaa?




OSA I

...

HS:

Markkinoiden huima heilunta jatkuu toista viikkoa: Tästä on kyse liikkeissä, joita arkijärki ei selitä

...



Ilkka Luoma 

1 - "Sijoittajat ja analyytikot haluavat tietää lapsen syntymän jo vuosi ennen laskettua aikaa" 
Niin, pörssissä pelataan mielikuvilla huomisesta - pörssikurssit |1 kuvastavat tarkastellun yhtiön arvoa (lähi)tulevaisuudessa - siis kannattaako ostaa vai myydä.

On vain yksi hyvä nyrkkisääntö: "Myy kun on arvossaan ja osta kun on alamaissaan", mutta huomioi mitä voi tapahtua huomenna - ostaessasi. Myyminen onkin sitten taseen kirjaamista reaalielämään - eli käteiskassaan. Voitto tai tappio syntyy tuossa kulminaatiossa.

Nyt ollaan maailmantaloudellisesti raaka-aine-, materiaali-, puolivalmiste-, komponetti- ja rahavirtojen pohdinnan taitevaiheessa. On syytä miettiä miten globaaleja |2 olemmekaan siihen nähden mitä evoluutio biosfäärissä on määrittänyt reviiripuolustautumiseksi ja sen myötä omavaraisuustavoitteeksi! |3

Huomisen yhteisöllisyys saattaa olla riippumattomuustavoittelua - se luo turvaa, ennakoitumista ja varmuutta, kun elinympäristö tiedetään ja tunnetaan - asukkaitaan myöten.

Kvartaalinen globaalius sitoo tuotantoketjut yhteen - alihankitus voi pyörähtää |4 jopa ympäri Maapallon - on selvää, että yksinkertaisten komponenttien valmistus on jyvittynyt tuotto- ja tehokkuus edellä (kehittyviin-) ja kehitysmaihin, joilla on nyt peukaloruuvi, tosin se on nyt "Koronan hallussa" |5 tai oikeastaan siitä luodun pelon vallassa |5.
|5 HS: "Koronaepidemialla on seurauksia, joita kukaan ei olisi voinut ennustaa – talousvaikutuksia selittävät muutkin asiat kuin virus. Koronaepidemian talousvaikutuksia selittävät muutkin asiat kuin epidemia itsessään.

Entä itse hoettu kasvuhokema?
Nythän talousmiehet ja toimittajat kuin poliitikotkin, jopa talousviisaat |6 huutelevat kasvua haikeina avuksi, ehkä nuo kaikki ovat sokeutuneet arkitodellisuudesta, missä meitä kaikkia elättävä biosfääri vuosisatamiljoonaisessa kehityskulussaan tuottaa kiertoon.

Tuolla evoluution ohjastamassa luonnontaloudessa pelaa niukkuus |7, joka antaa aika-ajoin (millä rytmillä?) runsauden sarvet, kun arkinen aherrus niittää satoa kuitenkin huomattavasti vähemmästä.

Emme tunne miten biosfääri - hienosti todettuna monimuotoisuudessaan on "ajatellut", miten kierrossa oleva biomassa tulisi jakaantua eliöiden ja olioiden biomassakiloa kohden! >
.
...

OSA II

.
(myöhemmin)


Ei kommentteja: