lauantaina, maaliskuuta 07, 2020

Lähestyykö maallinen kasvuhokeman filosofia loppuaan - ympäristön hengästyessä näännyksiin



*

...

HS:

Varokaa vallankumousta, filosofit!


...
Ilkka Luoma 

1 - Jo aiemmin, kun Englannissa höyryaikakaudella Kehruu-Jenny keksittiin - viemään tuhansilta käsin työtä tekeviltä lankojen kehruutyöt - tulivat esille vastustajat - luddiitit*; he eivät olisi halunneet teollista sarjatuotantoa "liukuhihnoille", vaan olisivat nähneet entisen mallin mukaan ihmisen enemmän osaksi tuotnatolinjoja.

Luddiitit hävisivät ja Henry Ford viritti varsinaiset liukuhihnat - autoja vaikka minkä värisinä - mustina - piti saada "kaikille". Alkoi varsinainen materialistinen aikakausi - helpotetta elämän kaikille osa-alueille - ympäristöstä välittämättä.

Ajattelumallimme ja arvomaailmamme muuttuivat saman tien kiihdytyskaistalle

Alkoi "enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä" -aikakausi, eräänlaisena materialistisen kulutushokeman autuaallistettuna näyttö- ja vertailutaloutena. Oliko tämä sitten tämän esialkaneen vapaan markkinatalouden etujuoksu - juontuen muodikkaasti globalisoituneeseen kvartalismiin? Filosofia sekin.

Filosofia on aikakausituote

Sokrates aloitti pohdinnan. Aristoteles arvioi, että pienimmän ja suurimman palkan ero voi olla vain korkeintaan kahdeksankertainen.

Kiinassa Kungfutse arvioi, että vastuullinen ja oikeudenmukaisesti huolellinen virkamies oli vakaan yhteiskunnan tuki ja edellytys - luoden luottamusta rivikansalaisiin. Tuolta ajalta periytyy kiinalaisten usko Keskushallintoon, joka oli keisareiden aikana keisarin omaa halllntoa - ylimpänä päättäjänä. >

...
Ilkka Luoma 
2 - Tänään Kiina pohtii mitä heidän nykyisen jättiläismäisen talouskasvun käynnistäjä - Deng Xiaoping - tarkoittikaan, kun kehotti kiinalaisia "menemään ja rikastumaan". Tuo rikastuminen on nyt kiinalaisen filosofian käännepisteessä. Maallisuudesta henkisyyteen?

Liiasta kasuhokemallisesta maallisuudesta enemmän henkisyyden pohtimiseen lienee vielä pitkän marssin takana?

Ellei sitten puhjennut ja Kiinassa "siltaan saatu" Koronavirus aikaansaa filosofista arvomaailmamuutosta, jossa huomataan uudestaan ympäristömme kaiken kattava elollisjärjestelmien ylläpito - sisältäen myös meidän ihmiskunnan välttämättömyyksien yksiselitteinen mahdollistaja?

Koronavirus saattoi olla käänne nähdä metsä puilta

Elämme ehkä filosofista muutoksen aikakautta, jota saattaa kiihdyttää tuon samaisen Koronan oma evolutiivinen muuntumisprosessi, sen rantautuessa meille EU-Eurooppaan - tuottaen pelkoa, epäilyä ja hermostumista.

Elollisuuden näköalalaajentuma voi avata silmiä hyväksymään luontainen elollistasapaino, jossa biodiversiteetti saa arvomaailmallisen filosofiakäsitteen - kertoimina ja hyväksyntöinä, että me ihmiset olemme biomassaisesti kovin pieni tekijä evolutiivisessä biosfäärissä. e

...


Ei kommentteja: