sunnuntai, tammikuuta 27, 2013

Siittiöt sairastavat - elämänlähde hukassa?



~ https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005924655.html  - 



Tunnettu asia kohahti pinnalle, kun HS julkaisi hätähuudon suomalaisten miesten kyvystä lisääntyä. Muutoinkin keinohedelmöityshoidot ovat lisääntyneet ja kasvavat 10 prosentin vuosivauhdilla. ”Se seiso ei” –lauloi jo muinoinen Sleepy Sleepers *] – no, nyt ei ole siitäkään välttämättä kysymys, vaan spermassa olevien siittiöiden määrästä ja laadusta.

*] Sleepy Sleepers klassikko ”Pihipoika”  ---   http://www.youtube.com/watch?v=d_U0irK3n28   ---


Elämän alku on kovan kilpailun tulos 1] – poikasiittiöt ovat nopsia uimaan, mutta punttijullin lailla lyhytkestoisia purskeessaan. Tyttösiittiöt ovat hitaampia, ”harkitsevampia”, mutta erityisesti kestävämpiä – näinkö naisten keskimääräisen eliniän pidempi kesto on saanut alkunsa jo täältä – uintikilpailusta?

1] Evoluutio loi kilpailun, mutta tasapainossa koko muun biosfäärin kanssa


Me keskityimme materialistiseen kulutuskasvuun –

halusimme lisää, lisää kaikenlaista sekä entistä suurempaa. Kohdensimme huomiomme yksilökeskeiseen näyttö- ja vertailutalouteen. Kehitimme runsaasti uusia tuotteita, aineita, lisäaineita sekä kemikalioita, jotka ovat levinneet yhä laajemmalle luontoon ja omaan ihmiskehoomme.

Business 2] oli tärkeää; ei sen arviointi mitä seuraa, kun ”myrkytämme” itseämme yhä tiiviimmäksi markkinatalouden mainoskohokkaaksi – ryhtyikö luonto nyt vastaiskuun? 3]

2] Business Plan erotti kasvuhuudon ihmisyydestä ja muiden huomioitsemisesta

3] Virukset ohjautuvat voimista ja säännöistä, jotka ovat meille ihmisille tuntemattomia tekijöitä



Nyt esille tuotu uhka markkinamiehen lisääntymiskyvystä ei ole uusi – jo vuosia sitten aihe puhututti, pioneereina tanskalaiset ... kyvyttömyys miksi, sitä ei tiedetä vielä tänäänkään, voidaan vain epäillä esimerkiksi tuottamiamme ympäristömyrkkyjä tai eliöistömme pienimpien vastaiskusta – viruksien tasapainoittavasta voimasta, mutta mitä kirjoitimme vuonna 2005  ---


Siemennesteessä olevien siittiöiden lukumäärä hupenee länsimaissa, erityisesti Tanskassa ja myös Suomessa. Joskus liuokset ovat olleet väkevästi kyvykkäämpiä ja tutkitun tieteen aikana ollaan nyt ilmeisesti alavireisimmällä tasolla.

Syihin on monia selityksiä, mutta maallikkokin tajuaa ihmisten taloustuotantokoneiston synnyttäneen uuteen uljaaseen maailmaamme miljoonia uusia kemiallisia yhdisteitä viimeisten satojen vuosien aikana aikaansaamaan vääjäämätöntä muutosprosessia kiihdyttäen kehomme ja ilmaston muutoksia.



Vuorovaikutus on ilmiö, joka koskettelee lähes kaikkea

On perin selvää, että ihminen ei tiedä kaikkia vaikutustekijöitä kerrannaisilmiöineen, koska yksinkertaisesti havainnoimismahdollisuutemme kaikkiin eri vuorovaikutustilanteisiin on mahdotonta. Jo pelkästään sisäänhengittämämme ilma sisältää niin paljon kemiallisia yhdisteitä, että sen vaikutusta keuhkojen kautta verenkiertoomme ja perimäämme on mahdotonta arvioida.

Me emme yksinkertaisesti tiedä tarkoin mitä kehossamme tapahtuu.


Evolutiivinen ”hitaus” ajaa nyt kiihdytyskaistalla?

Ennen ihmisen vaikutusta luonto on tehnyt omat muutoksensa keskimäärin sen verran hitaasti [hitaat muuttujat 4], että vallitseva eliöstö on sopeutunut muun muassa pienhiukkasmuutoksiin. Ihmisaikakautena kekseliäs mielemme on onnistunut kehittämään niin paljon elämäämme "helpottavia" ja fyysistä työtämme vähentäviä materiaaleja, prosesseja, kemiallisia - ja raaka-aineyhdisteitä, että kehomme ei osaa varautua ja muuntua vastaamaan uusia mm. pienhiukkasympäristöjä.

4] Hitaiden muuttujien voima –kiihtyy?


Olemme liian innokkaita keksimään kaikkea sitä, joka vähentää fyysistä työtä, - liikkumista ja lisäämään tuotannon tehostamista, saaden kehomme täysin uuteen ja ennakoimattomaan tilanteeseen mm. lihottaen meidät uusien sairauksien piiriin. 


Filosofia syistä ja seurauksista (kausaliteetti)



Evoluutio johtuu aina muutoksista ja muutosnopeus on mahdollisesti kiihtynyt ihmisen omista vaikutussyistä. Luonnollisessa tilanteessa ympäristö on tottunut muuntumaan harmoniassa. Ihmisen kekseliäs toimeliaisuus on joko sekin luonnollista muuntumista tai sitten se on keinotekoisen nopeaa ja luonnon reaktiot ovat ylilyöntejä esimerkiksi vähentäen siittiömäärää ja synnyttäen tukun aivan uusia sairauksia vähentämään muuntuneita ihmisen luomia "virhearviointeja".

Luonto hylkää epäkelvot prototyypit.


Onko ihminen osa luonnon muuntumoa, eli siis hyväksyttävä tosiasia?

Voidaan myös sanoa ihmisen oman toiminnan olevan luonnon omaa harmoniaa, olemmehan itsekin samojen luonnonlakien alaisia kuin ympäristömme. Voimmekin hyväksyä suvunjatkannan vaikeutumisen länsimaissa olevan luonnonvastaus evolutiivisesti tasapainon siirtymisestä kehityskelpoisempiin elämän suuntiin.

Länsimainen "elämäntapahelpotuksemme" tapainen luonnoton ympäristömme ryöstö ja kehomme rääkkäys luonnottomilla elämäntavoilla vääjäämättömästi muuntaa meitä pois luonnolliselta kehitysuralta. Niin luonto vastaa kuin sinne huudetaan.

Suosittelen lämpimästi hyvin ajankohtaiseksi tullutta, jo kymmenen vuotta sitten julkaistua kirjaa syntymättömistä eurooppalaisista sukupolvista; ennakoivasti tämä kirja 5] käännettiin kiinaksi juuri tänä armon vuonna 2005.

5] Professori Eero Paloheimo – ”Syntymättömien sukupolvien Eurooppa”

Olemme (-ko) nyt suurimman haasteemme edessä?


Ilkka Luoma


...


AL

4 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Sperman laatu laskee hälyttävästi!

~ http://www.hs.fi/tiede/art-2000005303293.html -
.

Ilkka Luoma kirjoitti...

Kaikista nuoristakaan ei enää ole isiksi.

Länsimaalaisten miesten siemennesteen heikentymisestä on puhuttu ennenkin, ja hälytyskellot ovat kilisseet. Nyt ne suorastaan kumisevat. Siittiömäärät ovat romahtaneet.

Sperman keskimääräinen siittiöpitoisuus on pudonnut lähes 60 prosenttia 40 viime vuoden aikana, ja lasku jatkuu. Siittiöt vähenevät edelleen noin puolitoista prosenttia joka vuosi.

Lähes katastrofaaliseksi luonnehdittu tilanne paljastui, kun Jerusalemin yliopiston epidemiologi Hagai Levine ja hänen kollegansa kävivät läpi parisataa tutkimusta, joissa oli mitattu siittiömääriä eri puolilla maailmaa, Varhaisimmat tutkimukset oli tehty vuonna 1973, viimeisimmät 2010-luvulla.

”Tajusin, että maailman pitää saada tietää, miten uhkaava tilanne on”, Levin muistelee ajatelleensa tulokset nähtyään.

~ https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/siittiokato-lahestyy-katastrofia -

.

Ilkka Luoma kirjoitti...

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005924655.html

Ilkka Luoma kirjoitti...

~ https://www.tiede.fi/keskustelu/79916/siittiot-sairastavat-elamanlahde-hukassa?changed=1551289973 -