torstaina, maaliskuuta 14, 2013

Juuri Sinä et saa nyt tätä hoitoa!




Televisio esitti rehellisen dokumentin Ruotsista, terveyden- ja sairaanhoidon priorisoinnista. Ruotsalainen lääkäri oli suora ja kertoi sen, minkä me käytönnössä tiedämme. Kaikki eivät ole yhdenvertaisia jaettaessa niukentuvia sairaan- ja terveydenhoidon palveluita. Olemme priorisoidut – ”Sinä et välttämättä saa juuri tätä hoitoa nyt”.

Vuodepaikkaa sairaalan sydänosastolla pidetään tyhjänä, koska on mahdollista, että juuri tähdellisemmin hoitoa tarvitseva saapuu yllättäen seuraavana yönä. Päihteiden käyttäjät, merkittävästi ikääntyneet, monisairaat ja dementikot eivät tuota tyhjää vuodetta saa, vaikka dignoosi siihen voisi edellyttää.

Vuode- ja hoitopaikat ovat niukkuudessa –
paitsi yksityisellä puolella, jossa raha puhuu. Paksu lompakko avaa hoitopaikan kuin -paikan. Rahanvalta on suuri - -sillä kaikki hoito maksetaan aina rahalla – joko yksityisen massista tai yhteiskunnan tulontasausjärjestelmien tililtä – tämän vuoksi tasaista ja pitkää verokertymää yhteiskunnalle tuottava henkilö on tukijalka ja yhteiskuntapalveluiden takaaja – saako hän etuoikeuksia aktiivikautenaan?

Sairaalakulut nousevat vuosi vuodelta
Sairaaloiden rahantarve kasvaa, koska teknologiakustannukset nousevat, laitteiden monimutkaistuessa ja lääkkeiden tuotekehityskustannukset kipuavat, kehitysprojektien haasteellistuessa. Kalleimmat syöpänapit voivat kustantaa pienelle kunnalle jopa 30.000 euron vuosikulut, per henkilö – tuon kuittaamiseen tarvitaan monta tavallista veronmaksajaa.

Kuka on oikeutettu hoitoon ja terveyspalveluihin?
Jos kysyt poliitikoilta – vastaus on aina selkeä, erityisesti ennen vaaleja ”kaikki” -kuuluu napakka vastaus. Jos kysyt lääkäriltä, niin hän saattaa kertoa, että yhteiskunnan sairaanhoitokuluista yli puolet menee potilaiden viimeisten kuuden kuukauden hoitoon – tästä voisi päätellä lääkärin rehellisen vastauksen sisällön. Siksi Ruotsissa pidetään tyhjää vuodetta, ja esimerkiksi dementikko lähetään kotiin – uskomme, että myös meillä Suomessa.

Mitä me nyt sitten teemme?
Pitääkö jokaisen kansalaisen pystyä osoittamaan yhteiskuntakuntoisuutensa verokertymäsaldona, jonka hän on siihen hetkeen mennessä kyennyt maksamaan tai sitten negatiivisen summaluvun, kuinka paljon hän on tähän mennessä tuottanut kustannuksia yhteiskunnalle 1].
Miten syntymästään sairaat, tahattomasti terveytensä menettäneet - ”tahallaan itsensä sairastuttaneet” (alkoholistit, narkkarit, ylensyöneet, tupakoitsijat ja esimerkiksi urheiluvammaiset) -miten heidän yhteiskuntarahoitteinen hoito? Miten yhteiskuntatuottoisaksi osaamme arvioida kunkin loppuelämän?

Eläinkunnassa ei ole näitä mittaamisen ja lajittelun ongelmia –
sairaat päätyvät biosfäärikiertoon muiden ravinnoksi. Riittävän kykenemätön ei pääse edes jatkamaan sukua, ei voita naarasta tai ei herätä uroksen testosteroneja. Eläinkunnassa pelaa evoluution kirjoittamattomat lait – heikko menehtyy ja vahvat lisääntyvät. Miten määrität nämä vuosimiljoonaiset ”säännöt” meidän – kaikesta huolimatta – inhimilliseen elämänkäsitteeseen?

Kuka/ ketkä määrittävät mitä ja kuka saa hoitoa?
Pisteytetäänkö meidän hyödyllisyys tai peräti hyödyttömyys? Miten sääntelemme hyödyllisyys- ja hyödyttömyysajan? Kuka rakentaa pisteytystaulukot? Voimmeko nauttia muiden kustannuksella pitkiä vapaa-aikajaksoja, voimmeko vaatia yhteiskuntakustanteisia palveluita – jos emme ole olleet riittävän tuottoisia aktiivikautenamme.
Miten sovellamme meille ihmisille kuuluvaa armeliaisuutta, suopeutta ja empatiaa – ehkä jopa sääliä, vaikka se ei kuulemma aitoon elämään kuulu. Ketkä ovat niitä kuuluisia voittajia?

Juuri nyt esimerkiksi Sinä, joka elät - olet uskomaton voittajayksilö! –
onhan sinun elämä startannut jatkumon alkulähteenä täsmälleen yhtä kaukaa kuin minkä tahansa eliön/ olion perimätaival – sieltä syanobakteerien (eräs kandidaatti elämän alkulähteeksi *]) maailmasta noin 1000 miljoonan vuoden takaa – olet siis todellinen Hannu tai Hannele Hanhi!
...
1]
Hyödyllisyysluku tai kustannuskertymäluku (sis. myös ympäristöhaittaluku) – tarkoittaen sitä, että verkostoitunut yhteiskuntamallimme sosiaalisessa hyvinvointiyhteiskunnassa hyväksyy heikon ja vahvan, pidämme tätä merkittävimpänä erona muuhun biosfääriin nähden … me tuotamme ja me kulutamme – omaamme ja toisten:





LAINAUS ” … Kaikki kulutus- ja ansaintatapahtumat kirjautuvat henkilökohtaiseen kulutushistoriaamme ja näin meille muodostuu elämisen kulutustase. Jokainen tietää, mikä on ollut oma osuus yhteiskuntamme tulonjaossa ja luonnonrasitteessa ...”
LAINAUSLINKKI - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55774-ja-koko-kansa-oli-kulutusverolle-pantava -
*]
Alkulähde on määrityskysymys. Elämän jatkumo-osasen startti on hedelmöityshetki, kun siittiö ja munasolu jakaantuvat tai siittiö elävänä tunkeutuu munasolun pinnan läpi operoimaan vuosimiljoonaisen tehtävänsä – tätä ennen voimme mennä reippaasti kymmenien tuhansien sukupolvien taakse – onhan jatkumo ollut eheä, ilman välissä tapahtuvia siirtymäkuolemia – jos näin, ketju olisi katkennut) – paras elämänjatkumon todiste olet juuri Sinä!

Alkulähteeksi voimme määrittää myös niiden alkuaineiden synnyn, joita ilman kaltaistamme elämää ei olisi. Näin muodoin olemme suurien tähtien supernovaräjähdysjäänteiden ”lapsia” - siis jo vuosimiljardien takaa. Näistä hetkistä ei ole kaltaistamme elollista jatkumoa, mutta alkuainejatkumot kuitenkin muuttumattomina – kuten ne ovat nytkin sisälläsi.
Lopulta alkulähteeksi voimme määrittää alkuräjähdyksen (nykyteorian mukaisesti - BigBang) – jossa jokin meille täysin käsittämätön ilmiö synnytti vetovoiman (=gravitaatio) – tuolloin luotiin syntysanat yksinkertaisille hiukkasille, joista alkuaineet kvarkkien kautta syntyivät – alkuainetaulukon kevyimmän pään mukaisesti (vety, helium, litium jne …)

--- voit soveltaa omaa elämänalkuperääsi mihin noista kolmesta haluat tai aivan johonkin muuhun, sillä totuus on kuitenkin sisälläsi – kunhan löydämme sen, Jumalan kanssa tai ilman – miten vain haluat. Totuus on ”tuolla jossain” ja lähempänä kuin koskaan voisit arvata.

Ilkka Luoma

...
Syanobakteerit

Sinä et nyt saa tätä hoitoa – joku ajaa ohitsesi”
AL --- US
BLOG15388IL
---06032013---

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Pohjoismainen tapa suorittaa tulontasausta yhteisestä verokukkarosta on täällä meillä yhteiskuntamalli, joka on maailmalla hyvin harvinainen. Suomikin voisi olla ylpeä siitä sosiaalidemokraattisesta kehityksestä, joka antaa satasella kymppitonnin leikkauksen.

On syöpäsairaita, joiden lääkkeet saattavat maksaa kymppitonnin vuodessa - apteekki ei anna alennusta, mutta lääke maksaa käyttäjälleen muutaman kympin - Kela rientää tietyin kohdin apuun - tämä on superetu, mitä vieläkin harvemmat maailmalla saavat.

Suomessa vanhuksille on yhteiskunnalliset hoivapalvelut - palvelutaloineen, joissa hyvinkin dementoitunut ikänsä aikanaan työtä ja mittakaavallaan veroja maksanut eläkeläinen saa hoitoa.

Nyt tosin yksityistymisaallon myötä voitonjaon tai sen odotteen siivittämänä on ilmentynyt melkoisia uppotukkejä vanhuspalveluista. Voitollinen liiketoimitapa ei sovellu hoivapuolelle. On tosiaan palveluita, joita vain yhteiskunta voitottomasti voi "voittoa koko yhteiskunnalle tuottaen luoda".

Tulontasaus on kollektiivista huolenpitoa, vastuuta ja hyvää oloa kunkin tarpeellisuudesta kuten myös huolehdinnasta. Voidaan olla ylpeitä, ettei kaveria jätetä - ei jätetty sodissammekaan, no, silloin kansakunta oli yhtenäinen - olihan vastassa yhteinen vihollinen.

Niin on nytkin yhteinen "vihollinen" vastassa - se on ahneus, voitonnälkä ja omahyväisyyden kerroin, joka huutaa kasvuhokemaa - valitettavasti meidän monien ollessa siinä mukana. Tulontasausjärjestelmä on menossa remottiin, sillä kohta maksajia on liian vähän.

Tämä remontti tarkoittaa julkista vastuuta kyvystämme tuottaa veroja ja käyttää niitä - unohtamatta sitä ympäristöllistä kulutusjälkeämme minkä kulutuksellamme aiheutamme meitä elättävään ympäristöön - biosfääriin. Tuntuu julmalta, mutta se on ainoa oikea keino olla kaikin osin oikeudenmukainen.

Tosiasia on se, etteivät kaikki ole voittajia. Osa kuluttaa enemmän yhteiskuntapalveluita kuin tuottaa sinne verokertymiä. Emme ole yhtä terveitä, eikä aina onni ole myöden.