lauantaina, toukokuuta 11, 2013

Pikavippiyhtiöt kuriin ja herran nuhteeseen!


Eduskunta vahvistanee lainmuutoksen, jolla pikavippien kohtuuttomat korot laitetaan aisoihin – maksimin ollessa 50% vuotuista korkoa lainan pääomalle …. oli ensin yritetty suitsia yölainauskiellolla, mutta tuloksetta – moni nuori on ”lopullisesti” velkakierteessä *]


Velka veli otettaessa – velipuoli maksettaessa” -tämän lorun kaikki tietävät, mutta kuluttamisen ihanuus torppaa lähemmän tarkastelun tähän jo isovanhempiemme oivaltamaan virteen lainan otosta. Laina on aina jonkin toisen tekemää työtä tai ansiosta/ ansiottomasti ansaittua pääomaa, jolle ei heti löydetä omaa ”järkevää” käyttöä. Laina on myös ostovoiman siirtoa. Eräät uskonnot kieltävät koron perimisen lainoista.

Pikavippi oli liukkaiden teflonpukuliikemiesten **] pikaoivallus rikastua, siksi muhkeita tuottoja nämä ”rahaa kuluttamiseen, vaikka heti” yhtiöt ovat takoneet omistajilleen. Siis liiketoimintaa kovimmillaan – tosin luottoriskin otolla, joskin samaan hegen vetoon on kehittynyt tehokkaat ja määrätietoiset perintäyhtiöt – pikavippitoiminnan kylkiäisiksi. Viedään vaikka ”kalsaritkin” jalasta periaatteella …


Mitä saatiin aikaiseksi?

Oikeusistuimet tukkeutuivat kun perintäyhtiöt merkkauttivat virallisisiksi 380.000 ihmiselle luottotietohäiriöt oikeusistuimissa – muun muassa Jyväskylän käräjäoikeuden tapauksista vippi-istuntoja oli noin 70 prosenttia tapauksista – näin valtio kustansi perintäyhtiöille valmiin ”liiketoimimassan” loputtomaan perintätoimintaan. Velkahan on lopulta maksettava – tämä ”velka” kaikkinensa on hyvin, hyvin kallis!


Kansanedustajat heräsivät

Joukko kansanedustajia päätti laittaa suitset näille epäinhimillisille nuorten ”ahdistajille”, jotka kauniita lupaamalla ”tyrkyttivät” rahaa kulutusjuhlintaa täyttämään – tosin joukkoon mahtui myös täydessä ahdingossa olevia, jotka jatkoivat velansiirtokierrettään. Osa otti pikavippejä, kun kännykällä sai helposti ravintola- tai lottokuponkirahat – jopa parissa tunnissa; ei siinä paljoa harkintaa tarvittu!

Syntyi lakimuutos, aiemmin oli yritetty myös pikavippaajien rekisteröimispakkoa – ei auttanut. Pikavippejä haettiin vuonna 2012 noin 3 miljoonaa kappaletta ja ~ 1,5 miljoonaa myönnettiin. Keskimääräinen laina oli noin 300 euroa.


Teflonpukuisten moraali hamutessa voittoja

Onko liike-elämällä moraalia ja onko pikavipin ottajalla syvällistä kykyä miettiä, mitä tarkoittaa huikea vuotuinen korko ja perintäkulut, kun sitä suunniteltua rahaa pikavipin maksamiseen ei sitten löytynytkään ja piti ottaa toinen pikavippi jolla maksettiin ensimmäinen – ja kierre oli valmis.


Saivatko nuoret osviittaa vanhemmiltaan?

Opetettiinko meidät, varsinkin nuoret jo kotona liian helppoon rahan saantoon? Saimmeko eväät lainanotosta jo vanhemmiltamme, jotka omien vanhempiensa perintöjen toivossa ottivat aivan liian suuria asuntolainoja, tietäen, ettei niitä koskaan ”normaaleilla palkoilla makseta” - vaan vanhempien/ isovanhempien perintöasunnoilla ja metsämailla.


Suitset suuhun mahtikoroille

Pikavippitoiminnalle laitettiin suitset suuhun ja nuo nyörit asettuvat supertuottoisan liiketoiminnan esteeksi jo kesäkuussa 2013 – lainmuutoksella. Nyt pantiin pannaan huikeat yli 50 prosentin vuotuiskorot. Pikavippiliiketoiminta on noin 500 miljoonan euron vuosibusiness.


Pikavippiyhtiöiden voitot ovat miehekkäitä,

jopa yli 30 prosenttia puhdasta koko liikevaihdosta – luottotappiotkin ovat jääneet pieniksi, kun epäselvät maksajakandidaatit allokoitiin hyvissä ajoin tytäryhtiölle, joka harjoittavat rompakkaa perintätointa – omine lisäkuluineen. Velka on aina maksettava.

Lainaa oli siis saanut kännykällä,

ilman vakuuksia ja ilman takaajia – jaaha, siis nopsaa toimintaa. Vastuu takaisinmaksusta on jäänyt kokonaan velan ottajalle – ei edes se perintökitara joutunut pantiksi. Ei tarvinnut uhrata mitään omastaan, vaan ottaa massit vastaan ja kiirehtiä kaupoille tai ravintolaan tuhlaamaan helpolla saadun lainaostovoiman.


Pantti rauhoittaa pohtimaan lainan tarpeellisuutta!

Suomessa on kaikessa hiljaisuudessa toiminut panttilainaustoimintaa 1] jo vuosikymmenien ajan. Tämä on jalostunut, lakiin perustuva muoto saada hätäänsä rahaa, koska on ollut pakko miettiä se todellinen tarve.

Panttilainaamiseen on täytynyt löytyä jokin esine, reaaliesine tai -tavara, joka jää ”kaniin” panttilainaamolle. Yleensä esine tai tavara lunastetaan kaikessa hiljaisuudessa ja ollaan hiljaa ”naaman menetyksen vuoksi” - kanikonttoriinkin mennään ”sukat jalassa”, ettei naapuri huomaa tuiki tavallista hetkiahdinkoa.


Panttaaminen on rehellistä puuhaa –

annat jotain ja saat vastineeksi rahaa. Jos et maksa lainaasi, siis lunasta panttikuittia – menee perintökitara myyntiin ja suurena etuna se, ettet joudu , etkä menetä luottotietojasi; voit jatkaa elämää – tosin ilman kitaraa. Mikäli kitarasta saadaan enemmän kuin itse velka + kulut – tilitetään ylijäämä panttaajalle.

Panttiliiketoiminta on hiljaista toimintaa, sen tunnuslukuja oli vaikea selvittää, mutta sielläkin rintamalla liikevoitot ovat miehekkäitä ja ei siinä vielä kaikki – business on miltei täysin riskitöntä! Panttiliiketoiminta on vanhin rahoitusmuoto maailmassa


Perintökitara arvioidaan inhorealistisesti,

vaikkapa aito Gipson, jonka reaalihinta kitarakaupassa olisi 2000 euroa, niin saat sillä 1000 euroa lainaa ja ”kanikonttori” kauppaa sen 1500 eurolla (ellet lunasta panttikuittia, siis maksa saamaasi rahaa takaisin) – ottaen ensin kaikki lunastamattoman panttikuitin kulut, korot yms. sivuvirtakulut päältä pois. Panttihuutokaupassa kitaran hinta voi toki nousta jopa 3000 euroon.

Mutta kuitenkin, panttikuittia lunastamaton lainaaja ei menetä luottotietojaan, eikä joudu hyljeksittyjen listalle, josta muuten alkaa monen rehdin arkitavallisen ihmisen alamäki, vastuuttomuus sekä ”hälläväliä” meininki – sen sijaan perintökitaran menetys ei vielä saata lannistaa ”hälläväliä” kierteeseen?

...
Nyt on meneillään raivoisa loppukiri poistuvilta pikavippaajilta 2]

saat jopa ”ilmaiseksi” ensimmäisen lainasi, kuukaudeksi – siis ilman korkoa ja kuluja. Vippaajat haluavat vimmatusti lisätä lainakantaansa – ennen ”koronkiskonta” kieltoa. Kun saadaan asiakas lainarekistereihin, niin sittenhän voidaan tätä velkasaldoa kierrättää ja pitkittää loputtomiin – keräten korkoa ja kuluja.


Syntyykö nyt markkinoilta jotain uutta –

sillä 500 miljoonan euron markkinat varmasti kiinnostavat – toivoisi vastineeksi ja jatkajiksi sellaista liiketoimintaa, jossa on terveen liiketoiminnan lisäksi sopiva annos inhimillisyyttä ja kohtuullisuutta – sillä meillä kaikilla on joskus todellisia ja yllättäviä rahareikiä. Kun annamme pantin, usein haluamme sen takaisin – vähintäänkin tunnesyistä....
VIITTEET
*] Tänään osa nuorisostamme on velkakierteessä – ajattelemattoman velanoton ikeessä. Voimmeko lasten vanhempina ja kasvattajina moittia täysin jälkikasvuamme – emme, koska me olemme myös esimerkin antajia ja itse pikavippiyhtiöt ovat aikuisten rahamasinointia miltei epäinhimillisellä tavalla – vaikkakin selitellään kyvyttömyydestä hoitaa omia raha-asioita. Tosiasia on kuitenkin se, että vielä vähän ”elämänkoulua” käyneille ei pidä ojentaa helppoa ja houkuttelevaa puurolusikkaa, se muuttuu nopeasti puurokauhaksi, kun on niin vaivatonta kuitata rahaa – mutta 'herääminen myöhään on parempi kuin ei milloinkaan'. Nyt kannamme vastuuta – maksamalla nuorison suuria rästejä, joista korot ja perimiskulut edustavat huonoimmillaan jo yli puolta koko velasta!

**] Teflonpukumiehet on ”kieli poskessa” yleisnimitys liikemiehille ja poliitikoille, joiden pintakiilto on niin kiiltävä, ettei heitetty sontakikkarekaan jää pukuun kiinni – siis nk. pikatoipuvat sutjake ”vastuu siirtyy kuulijalle” puhegeneraattorit, joille maineenmenetys loanmättökilpailussa tms. ei ole ongelma – korkeintaan hidaste. Tämä sisältöseloste tulisi ymmärtää kornina ja itseriittoisena politiikan huumorina ;-)


2] Sähköpostit täyttyvät reipashenkisistä lainatarjouksista – jopa ilman korkoa. Kun rajoitekielto astuu voimaan – on vaikea enää markkinoida rohmukorkotuotteita – nyt siis täytyy takoa, kun siihen on laillinen mahdollisuus. Tavoitteena tällä raivoisalla mainonnalla on saada rekisterit täyteen asiakkaista, joille on syntynyt lainasuhde ENNEN rajoitekiellon voimaanastumista!

Ilkka Luoma

Kansalaisaktivisti HelsingistäSent

Sent: Saturday, May 11, 2013 12:30 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - "Velka veli otettaessa ... liian helppoa pikavipeillä?"
...

Pikavippiyhtiöille suitset suuhun
(Eduskunta vahvistanee lainmuutoksen, jolla pikavippien kohtuuttomat korot laitetaan aisoihin – maksimin ollessa 50% vuotuista korkoa lainan pääomalle …. oli ensin yritetty suitsia yölainauskiellolla, mutta tuloksetta – moni nuori on ”lopullisesti” velkakierteessä *] )


...
ALUS [140015]
BLOG 18193 IL [914334]

---10052013---

Ei kommentteja: