keskiviikkona, marraskuuta 20, 2013

Presidentille valtaa ja kansa lähemmäksi päätöksiä

Suomessa menee vielä keskimäärin hyvin. Elintasosairaudetkin kukoistavat –näin hirtehisesti todeten. Aidan toisella puolella menee jo huonommin; pitkäaikaistyöttömät, nuorisotyöttömyys ja –ajelehtiminen sekä leviävä huoli huomisen töistä ja toimeentulomahdollisuuksista.

Sote-sotku ja maamme satenkaarihallituksen muukin kykenemättömyys tehdä vakaita päätöksiä ajaa maatamme taloudelliseen ja henkiseen taantumaan. Hallitukselta ei enää onnistu maamme johtaminen. Herää vääjäämätön kysymys: ”Onko meillä kansakuntana varaa ylläpitää pääministeri Jyrki Kataisen (Kok.) johtamaa hallitusta?” 1] 2]


Itsevaltiaspresidentti Hugo Shavez´in jälkeisessä Venezuelassa myönnettiin presidentille lisävaltaa –

poikkeusvaltaa, koska maalla menee huonosti ja nyt sielläkin vaaditaan päätöksiä valtion ohjastamiseen. Venezuela luottaa enemmistönä presidenttiinsä – luotammeko me omaamme, jonka takana suorassa kansanvalinnassa oli enemmän äänestyslippuja kuin pitkiin aikoihin kenelläkään muulla.


Mikä tahansa maa joutuessaan kriisiin,

antaa yhdelle tai muutamalle poikkeusvaltaa, jotta tarpeellisia päätöksiä syntyisi. Tällä kohtaa pitää kohtaantua horjumaton luottamus, ja kyky sietää kansalaisten näkökulmasta ikäviä päätöksiä, jos ne ovat välttämättömiä.

Talvisodassa suomalaiset luottivat marsalkka C.G.E. Mannerheimiin – tämän päivän puheet ylipäälliköstä ovat sitten oma vähemmistötarinansa, jossa maistuu julkihakuisuus esittäjiltään. Muinoin Roomassa ”selkä seinää vasten” tilanteessa senaatti haki eläkesotapäällikkönsä hänen ollessaan pellolla kylvötöissä – senaatti pyysi sotapäällikköä pelastamaan Rooman – antoi rajattoman vallan. Päällikkö tarttui valtaan ja miekkaan, vei sotaväen taisteluun, votti sen, ja palasi peloilleen.


Nyt Suomessa ei olla sotatilassa,
[ ... emmehän ole Natossakaan ... ]

mitä nyt henkisessä taistelussa ahneutta, kähmintää ja suoranaista laillisuusrosvoamista vastaan. Meillä oli aikoinaan presidentti Urho Kekkonen, joka myllytti virkamieheiä, johtajia, ministereitä tai oikeastaan ketä tahansa, jos oli havaitavissa valtiota tai ylintä valtaa vastaan ”haitallisia pyrkimyksiä”.


Emme tarvitse vielä kekkosvaltaa –


vaan istuvalle presidentillemme sellainen toimintamahdollisuus, joka yhdistää hänen tahtonsa ja kansalaisten laajat toiveet ja mielipiteet. Tähän on keino – antaa presidentille mahdollisuus järjestää kansanäänestys – siis laatia kysymysasettelu, operoida kansanäänestyksen taustoitus ( + katekismuksen ”Mitä se on?”) ja kysyä mitä kansa tahtoo.


Kansa sanoo ja tahtoo

Jos kansanäänestyksessä kansa sanoo ja tahtoo presidentin esittämällä tavalla, enemmistönä – taipuu eduskunnan lainlaadinta sen myötä. Näin toteutuisi suora kansanvalta [vaihe 1] – kuin presidentin vallankäyttö ja hajanaisen kansanedustajajoukon ”valvonta” – mutta tärkeimpänä saattaa vaikeissa tilanteissa maan hallitus toimenpiteiden eteen, jos oma kyky valtioneuvostossa ei enää riitä.


Kansalaisaloite numero 615

Kansalaisaloitteeksi 3] on nyt laadittu [ ~  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/615 - ] ehdote, jossa presidentin valtaoikeuksia lisätään nimenomaan kansanäänestysmahdollisuudella, jossa presidentin kanslia määrittää kansanäänestyksen kysymysasettelun, taustoituksen sekä tarvittavat selitteet, mitä kansanäänestyksellä tavoitellaan.


...
VIITTEET
1] Kansallinen identiteetti – ” Poliittinen ilmastomme on kriisissä; sextettihallitus on halvaantunut. Ei ole johtajaa, eikä kansallista isää, joka ottaisi tiukan ohjausotteen ajelehtivasta kansakunnasta. Raha ei ole enää kaikkea, tarvitsemme myös yhteenkuuluvuutta ja yhteishenkeä ... ” ~  http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/kadonnutta-identiteettia-etsimassa.html - [BLOG/il]

2] Onko kansakunnallamme varaa ylläpitää Kataisen väripalettihallitusta? http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=898664 - [IL/Kesk./il]

3] Kansalaisaloitteet voivat luoda kansanliikkeitä! http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/voittajat-muistetaan-haviajat-katoavat.html - [BLOG/il]

Kansalaisaloite numero 615

...
EXTRA

Kadonnutta identiteettiä etsimässä http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/kadonnutta-identiteettia-etsimassa.html - [BLOG/il]


...
Ilkka Luoma...
SENT

Sent: Wednesday, November 20, 2013 10:13 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Presidentti ja kansalaiset lähemmäksi toisiaan - kansanäänestykset
...

Presidentille lisää valtaa ja kansa lähemmäksi päätöksiä
(Hallituksemme päättämättömyys ja kyvyttömyys kuin presidenttimme kädettömyys päätösprosesseissa ajaa kansaa ja presidenttiä lähemmäksi toisiaan)

...
BLOGs [ 26360 | 2631 | 2876 | ALUS

...
doc.: kansanaanestys_615_20112013.doc – Microsoft Word

Ei kommentteja: