lauantaina, marraskuuta 09, 2013

Presidentti Mauno Koivisto 90 vuotta - viisauden ymmärtämättömyys?

Presidentti ja sotaveteraani Mauno Henrik Koivisto täyttää 25. marraskuuta 2013 - 90 vuotta. Presidentti Urho Kaleva Kekkosen vallan perinyt Koivisto taisteli jonkin aikaa kuuluisan sotasankarin – kolmen armeijan palkitseman sotilaan – Lauri Allan Törnin kaukopartiojoukoissa. Koivisto on se presidentti Kekkosen jälkeen, jolla oli valtaa, karismaa ja sellaista älykkyyttä, joka aukeaa vaikeasti ihmisille.

Kyllä se siitä” - lienee Inkoossa mökillään halonhakkaajaksi kuvattu Turun satamasta väitöksensä tehneen pankkimiehen tunnetuin lausahdus – olihan Koivisto myös tunnetuin Suomen Pankin pääjohtaja. Menikö pankki- ja rahapolitiikka aivan oikein – väännetään siitä yhä peistä. Kuinka Koivisto näki edesmenneen valtioneuvos Harri Hermanni Holkerinhallitun riskinoton”, kun pankkijärjestelmää vapautettiin – tunnetuin seurauksin.

Koivistolla on Immanuel Wallersteinin oppeja annettavanaan, kukaan ei juuri niitä vain huomannut F] …? -kirjoittajan arvio, mutta tästä lisää takavuosilta, kun koivistokin joutui kritiikin hampaisiin ---
F] Tänään sen sijaan arkikansa, media ja tutkijakolleegat lyttäsivät miltei kokonaan filosofi Pekka Himasen Sinisen kirjan – Suomen tulevaisuudesta ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153374-pekka-himasen-h-hetki-arvomaailmamme [US_P/il]Koiviston ja Wallersteinin arvomaailmat kättelevät toisiaan?


HS/kuukausiliite kirjoitti Mauno Koivistosta [..] ~ HS kirjoitti myös kapitalismin romahtavan mahdottomana yhtälönä [9.3. D1 maailmanjärjestysteoreetikko Immanuel Wallerstein] ja ihmisen kyllääntymisestä näyttötalouteen – luonnon tuhoutuessa ympäriltämme. Paljastuuko vasta nyt paljon myöhemmin kuinka oikeassa presidentti Mauno Koivisto olikaan teeseissään?

[ … raha juoksee sinne, missä se kasvaa nopeimmin tuottoa ja korkoa. Kaikki talouslait lähtevät tehosta, tuotosta, hyötysuhteesta, jalostusasteesta kuin kustannuksien kavahtamisesta. Ympäristöäkään ei voi raiskata loputtomiin - se kimpoaa omaan ihmisen nilkkaan - lainaamisen funktio *] kiihdytti talouden yli luontaisen mekanismin ... ]


Elämä on aina vaiheistunut. Tavoittelemme suuruutta ja nopeutta. Meidän on saatava lisää entisten päälle, jotta vertailu- eli näyttötalous ympärillemme ei kokisi inflaatiota. Pidemmissä periodeissa on ollut kysymys jalostusasteesta - siis lisää ominaisuuksia vähemmillä kustannuksilla ja määränä enemmän. Tarpeemme on saada kulutus kasvuun kaikkialla.


Nokia haluaa kaikille maapallon ihmisille puhelimet

[VISIO HUOMISESTA] --- Kun meillä kaikilla on paikkamme paljastava monitoimipuhelin, seuraavaksi kaikki autot pitää varustaa yhteydenpitovälineillä. Näin maapallo verkostoituu hämähäkin seitiksi, jossa kaaos synnyttänee sotkeentuneen romahduksen ylitehoisena - imaisten sitä ennen kaiken luontoenergian ympäriltämme.


Koivisto on aina ollut karismaattisesti arvoituksellinen johtohenkilö

Helsingin Sanomat väänsi häntä aikoinaan innokkaasti presidentiksi. Koivisto on myös kieltänyt hänen lausuntojensa johdattelevan tulkitsemisen. Kuitenkin häneen luotettiin -vaikka lausunto Viron itsenäistymisestä oli edelleen Virossa herkistelyä aiheuttava.
Koivisto kertoo HS/ kuukausiliitteen haastattelussa Englannin matkastaan - se sisälsi paljon näkymiä arvoitusten ratkaisuiksi - pohdintaa idän voimasta (sen kokeneena) ja Saksan kestokyvystä 1944-45. Todennäköisesti Koivisto tarkemmin selittämättä hautaisi myös Nato-haaveet siihen uskovilta.


Koivisto nuorena Englannissa ollessaan ihmetteli vapautta,

mikä vallitsi sodan runtelemassa ”voittajavaltiossa”. Vertasi kansandemokratioihin ja kertoi englantilaisille idän olevan suuri ja valloitushaluinen. Pelkäsi tapahtumia ja aprikoi perheenkin perustamista. Koivistolla oli päällimmäisenä ajatus yhteiskunnallisesta debatista, osallistumisesta ja kantaa ottavasta keskustelusta jopa väittelystä. Nythän meillä taas vallitsee talouden lait ja kuluttamisen näyttö- ja vertailutalous. Koivisto oli myöhemmin Suomen Pankin pääjohtaja.


Mitä nuori Koivisto oppi Englannista?

Koivisto sai todennäköisesti liftausmatkoillaan Englannissa paljon vaikutteita ja tietovarantoa myöhempiin ilmauksiinsa. Koivistohan oli ns. älykködemari, sataman kasvatti, joka nokkelasti luki itsensä tohtoriksi. Kiihkoton pohdiskelija antoi vähän tarkkoja mielipiteitä, olisiko halunnut sokratesmaiseen tapaan kuuntelijan itse löytävän kysymyksiin vastaukset?


...
Kaksi kautta Koivisto purki Kekkosvaltaa -

pitäen kuitenkin itse nyörit visusti halonhakkaajan kämmenissään. Suomessa Koiviston auktoriteettia kasvatettiin työläisen käsistä, jotka olivat jo Turun satamassa parkkiintuneet.

Amerikkalainen kaaosfilosofi Wallerstein ennusti amerikkalaisen maailman talousveturiroolin nyykähtävän, koska rikkaat eivät enää jaksa rikastua ja kuluttaakaan ei voi lajiansa enempää. Kun raha ei enää kerrytä lisää rahaa - on lopputulema väsymys ja herpaannus.


Maapallollinen verkostoituminen hengästyy,

koska lisääntyvästi ei voida loputtomiin imuroida ”puolustuskyvyttömiä” kansoja, alueita ja raaka-ainevarastoja. Kaikella on rajansa. Kapitalismin loppu ei ole maailman loppu, vaan uuden alku, jossa koivistomainen yhteiskuntapohdiskelu saa valtaa - kiinnostusalueet vaihtuvat. Rahalle ei enää pidä saada korkoa korolle - varsinkaan toisten tekemästä työstä.

Saamme uutisoinnista - markkinoita ajatellen,

"hälyttäviä" uutisia Kiinan Helmijoen alueelta - Guangdong´sta Hongkong´in vierestä, josta Kiinan länsimaalaistyyppinen talouskasvu sai alkunsa Kiinan pienen suurmiehen, edesmenneen presidentti Deng Xiaoping ´in toimesta. Deng kehoitti kansalaisia rikastumaan, mutta varoitti "tuntematonta jokea ylitettäessä varomaan pinnan alla näkymättömissä olevia kiviä". Mitä hän kaikkinensa tarkoitti tällä?


Ajaako Kiina "opin vuoksi" ensimmäiseksi vapautetun talousalueensa länsikriisiin nousevine kustannuksineen? **]

[EXTRA] --- Nyt kuitenkin tämä Kiinan ensimmäinen länsimaalaisittain ohjattu talousalue kokee ohjattua palkankorotusta, sosiaaliturvan parannusta, ympäristösuojelu-kustannusten kohoamista ja raaka-aineiden hintojen nousua, jolloin mm. lännestä tullut raha aloittaa uuden halvemman maan etsimisen. Onko tämä Kiinan keskushallinnon tietoinen ohjaus huomisen uudelle valiintuvalle yhteiskuntalinjalle? Onko kaltaisemme markkinatalous ja demokratia sittenkään se oikea suunta - katsokaamme ulos ja kunnelkaamme uutisia ja omia tavallisen kansalaisen ajatuksia.


.

Mikä yhdistää Koivistoa, Wallersteinia ja Dengiä?

Mikä yhdistää Koivistoa, amerikkalaista kerettiläisittäin ajattelevaa tulevaisuusennustaja Wallersteinia ja Kiinan edesmennyttä suurmiestä Dengiä? Se on helppoa - se on muutos [H], terävä katse huomiseen ja se on uusi vanha järjestys. Koivisto ei halunnut revähtäneitä tuloeroja, Koivisto ei varmaankaan halunnut pörssipelejä, jotka hamuavat toisten tekemästä työstä lisäpääomaa uudelleen sijoitettavaksi tekemättä mitään konkreettista työtä.
[H] Muutosta huutaa myös omintakeisella mentaliteetillaan Pekka Himanen … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/04/luovuuden-loppu-vai-heraamisen-alku.html - [BLOG/il]


Wallerstein

Wallerstein viestittää amerikkalaisen maailmantalouden jäävän kuitenkin lyhyeksi taipaleeksi. Amerikkalaisen talouden pitkällä taantumalla on myös vaikutusta sotilaskykyyn - Nato ei saata olla enää nykyisensä huomenna - eurooppalaisilla on edessä oman Eurooppa-Naton syntymä - suomalaisten jättäessä kansan tahdosta turhan USA-Nato -välivaiheen väliin.


Deng

Kiinan Deng taas "pitkälle marssille" osallistuneena tiesi, että työ, perhe, suku ja valtio ovat kollektiivisesti ihmisen suurin ylläpitäjä ja yhtenäisyyden luoja, ... mutta silti aloitti länsimaalaisen talouskehityksen - ehkä
käytännön opiksi markkinatalouden virheiden ilmaantuessa, jotka jo kolkuttelevat monen maan ovella.


VIITE
*] Lainaaminen ja siihen liittyvä korko on luonnoton komponentti eliöllisessä jatkumossa. Ihmiskunta kiihdytti huomisen syömisellä energian- ja materiaalien käytön yli sen rajan, jota kutsutaan luonnon kestokyvyksi.

"Laina ja lainaaminen on huomisen elämistä tänään syöden ylihuomisen eväät"Ilkka LuomaMielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä, copyright by Ilkka Luoma 2005,2006 ja 2007]
Kuva 1
Teksti -- Uteliaisuudessaan ja ahneudessaan ihminen kehittää uusia maailmanjärjestyksiä - vanhat kuolevat ja uudet nousevat valaisemaan intoa ja uutteruutta.
Kuva 2
Teksti -- Kiinalaista posliinia tuotuna sinne missä kauppa ei käy - väärä paikka, väärä ajoitus. Kiina kasvaa tavallansa hyläten huomenna sen mitä se oppi nopeutettuna meiltä länsimaalaisilta.
Kuva 3
Teksti -- Kiinassa ei kohta kannata Kantonin alueella tehdä vaatteita... hinnat, palkat ja kaikki kustannukset nousevat, ympäristö vaatii rahaa, sosiaaliturva vaatii rahaa. Globaali raha lähtee etsimään uutta vaatetehtaan paikkaa - Vietman? Kiinalaisia alusvaatteita maailman miltei lihavimmalle kansalle - sopiiko?
Kuva 4
Teksti -- Kiinalainen uusi vuosi - vieraita Pekingistä; tyttö - vieraita lännestä : aasi. Aasi on Kiinassa tärkeä eläin, mutta me ymmärrämme sen aina toisin, ymmärrämmekö väärin?
Kuva 5
Teksti -- Presidentti Koivisto oli aatteen ja järjestöjen mies. Satamasta Suomen Pankin kautta Tasavaltamme presidentiksi. Partiolaisten aate herättää mielenkiintoa - siellä ei raha ja talous ole päällimmäisinä, vaan yhteenkuuluvuus, toveruus ja auttamisen henki tarvitseville.
Kuva 6
Teksti -- Ilkivaltaa, kapinaa vai herättelyä jostain pahasta olosta, jonka markkinatalouden juoksupyörä on kodeissa, perheissä ja lapsissa aiheuttanut? Heräämmekö - mitä amerikkalainen Wallerstein tarkoittaa uudella maailmanjärjestyksellä?
Kuva 7
Teksti -- Samassa kuvassa kohtaa tapahtuma ilkivaltana tai kapinana jotain sellaista kohtaan, jossa kansa on valintojansa tehnyt - missä on mennyt pieleen? Menkää eduskuntaan kuuntelemaan mitä siellä puhutaan, tulelette yllättymään, kuinka pinnallista se on - kuin sirkus muutamille kansalaiskuuntelijoille ja televisiokameroille.
Kuva 8
Teksti -- Rajaton raha kohtaa Espoossa Länsiväylän vieressä ja tulevan metron yllä. Aurinko on laskemassa monikansallisten jättiläisten yltä - Nokia, Kone ja Fortum. Tosin Kone on tukevasti suomalaisten käsissä, kuten Fortum valtiomme.
Kuva 9
Teksti -- Kiihdytetty länsimaalainen markkinatalous ajaa täysillä vastaan luontoajatusta käyttämällä lainauksella nopeutettua ympäristökulumista kohti hetkeä jolloin iskee todellinen niukkuus ja sota niistä vähistä.


...
LINKKI - IMMANUEL WALLERSTEIN


LINKKI - Kiinan Kansantasavallan johtaja DENG XIAOPING [1976 - käytännössä aina kuolemaansa saakka 1997]


doc.: maunokoivisto_90_09112013.doc – OpenOffice.org Writer

1227 | 11250

AL - US

Ei kommentteja: