Metsäliitto - Äänekoski
Äänekoski repesi, Keski-Suomi repesi ja keskisuomalainen poliitikko Mauri Pekkarinen repesi. Isäntien omistama osuustoimintaliike Metsäliitto Metsä yhtiönään valmistelee Suomen metsähistorian suurinta investointia puolivalmisteeseen – selluun ja sen ympäriltä tuleviin niin kutsuttuihin biotuotteisiin ja ”ylijäämäenergiaan”.
Metsäliiton pääjohtaja, vuorineuvos Kari Jordan (kotoisin Savonlinnasta) otti suuren riskin, osoitti olevansa myös isänmaan mies, koska investoi puolivalmistetehtaaseen työttömyyspaikkakunnalle. Muut menivät Etelä-Amerikkaan ja Kiinaan – Metsä Group tähyää myös Kiinaan, mutta Suomessa valmistelulla sellulla – suomalaisesta puuraaka-aineesta, uskoisimme, että maailman moderneimmalla tehtaalla tehtynä – Metso Oyj:kin saanee hommia ---
Kari Jordanin riski ja markkina-arvion totuusarvo – ”se ei pelaa, joka pelkää”! Kiina on kulutusyhteiskuntaan nouseva ja huonosti hoidettuna 1] siihen kaatuva jättiläisvaltio. Kiinalaiset tykkäävät pakata paketinkin pakettiin – ja se tarvitsee pahvia, ja pahvi kuin kartonkikin tehdään sellusta – varmaankin kiinalaisittain ajatellen kierrätysraaka-aineista.
Nyt Metsäliitto halusi tuoreen puun kysyntää lisää omistajilleen -
… omistaahan Metsäliitto Osuuskunnan metsämiehet – metsänomistajat, Jordankin joutui hankkimaan pienen palan isänmaan multaa kuitatessaan Metsäliiton pääjohtajuuden. Pääjohtajuus aukesi pankista – Nordeassa ilmeisesti tie oli pystyssä pääjohtajaksi. Osuuspankkikokemus muistui metsämiesten mieliin ja Jordan kutsuttiin pankkimiehenä savupiipputeollisuuden johtoon.
Entä markkinat, jotka ostavat nyt sellua?
Metsäliitto ja muutkin sellunkeittäjät tietävät Kiinan kysynnän olevan suurta – ei niinkään paperiin, mutta pahviin ja kartonkiin. Varsinainen massojen kulutus ei ole edes Kiinassa alkanut ja toisaalta nyt pakkaukset ovat paljolti ohutmuovia - pusseina, joita ollaan kieltämässä. Entä kertakäyttöpakkaukset yleensä?
Kiinassa on meneillään vuosisadan ympäristöohjelman suunnittelu,
joka tosin on alkanut jo 2005, mutta kiihtyy vuoden 2017 jälkeen voimakkaasti – uusilla ympäristölaeilla ja pommi voi olla siinä, että laki tulee kieltämään kertakäyttöpakkaukset. Miten käy pahvilaatikoiden?
Kiina ei halua hakata omia ”vähäisiä” metsiä,
jotka ovat saatu kasvamaan osin suomalaisella osaamisella. Kiina ostaa mieluumin puolivalmisteet selluna muualta ja pakkaa siitä tehtyihin pahvilaatikoihin omat lopputuotteet kuluttajille ja maailmalle. On arvattavaa, että Kiina vaatii nopeasti pahvilta täyttä kierrätettävyyttä ja nuo kierrätystehtaat ovatkin sitten jo Kiinassa.
Lopulta Kiina vaatinee pakkauksilta monikäyttöisyyttä –
.. ei siis meidän kaltaista kierrätystä, vaan kestävyyttä standardikokoina, jolloin sellun kysyntä romahtaa ja nostaa puunjalostustuotteiden kirjoon puupakkaukset ohutlevyistä tehtynä – vain sisin pieni pakkaus saattaa olla kierrätyspahvia tai -kartonkia.
Kiina on siitä erikoinen, että se kiiruhtaa hitaasti,
kuitenkin tehden ympäristöpäätöksiä nopeammin kuin läntinen kulutusyhteiskunta – ja tämä tietää Kiinassa nopeutuvaa lainsäädäntöä, se saattaa tuottaa yllätyksiä ja ongelmia vedenkäytön, ilmaan päästämisen ja pakkauksiinkin liittyen kysyntäheilahteluja, ja tähän Metsäliiton on syytä varautua – nyt on todellisten kiinakonsulttien paikka kertoa, mitä Kiinan ympäristöasioissa tapahtuu.
Stora-Enso ja puupellot kiinalaisilta maanviljelijöitä
Toisen suuren metsäyhtiön Stora-Enson 2] pääjohtaja Jouko Karvinen jättää tehtävät, osin varmaan sen vuoksi, että kohtalokkaasti teki virheet kiinalaisten peltovuokrausprojektien osalta – palkaten väärät konsultit.
Kiinassa maa on vuokralla ja maaseudulla siihen on ikiaikainen nautintaoikeus itse pienien kylien maanviljelijöillä – juuri heidän pelloilleen pitäisi nousta puupeltoja Kiinaan rakennettavien sellu- ja paperitehtaiden raaka-ainekysyntää täyttämään. Tässä Stora-Enso teki karkeita virheitä – noiden virheiden lasku on nyt erääntymässä …
Toivottavasti Savonlinnan lyseon kasvatti ei kaadu nyt Kiinan,
maailman suurimpaan kulutusvaltioon. Toivottavasti kiinalaisten pakkausinto ei sokaissut Metsä Groupin ja Metsäliiton strategeja. Isänmaan miehenä tunnettu Kari Jordan on kuitenkin ansainnut suuren arvostuksen riskinotosta kansakuntamme hyväksi – onhan tunnettua, että Jordan ottaa osaa joka vuosi esimerkiksi Maanpuolustuskurssin avajaisiin yhdessä presidentin ja puolustusvoimain komentajan kanssa.
Osuustoiminta on isänmaan palvelua –
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/150501-osuustoiminta-paaomiemme-takuumies – US_P/IL ]
kuten Osuuspankkikin, Metsäliitto on tukevasti ja aidosti suomalaisten itsensä omistuksessa, eikä kumpikaan osuustoiminta ole syytänyt rahojaan kummoisesti ulkomaille, vaan kotimaan investointeihin – tuomaan edes vähän työpaikkoja maahamme, joka kärvistelee maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa!
...
Kirjoitus vuosien takaa, kun Kari Jordan kuittasi vastuullisen tehtävän Metsäliitosta – tunnemmeko historian siipien havinaa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/09/osuustoiminta-toimii-sinivalkoisen.html – [BLOG/il]
VIITTEET
1] Kestääkö kiinalaisten ympäristö? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22691-kiina-kasvaa-nopeammin-kuin-maallinen-kestokyky-sietaa – [US_P/IL]
2] Stora-Enson ohdakkeet ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/06/stora-enson-yhteiskuntavastuu.html – [BLOG/IL]
EXTRA
Hinnoitteliko paperimies itsensä työttömäksi? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/143002-hinnoitteliko-paperimies-itsensa-tyottomaksi – [US_P/IL]
Kiinan mobilisaatio ulottuu ympäri maapallon … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-mobilisaatio-ulottuu-yli.html – [BLOG/IL]
Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.fi
https://www.facebook.com/first.ilkka
AL - US IL Vf BL - BLOG 34693
---23042014---
doc.: metsaliitto_investoi_23042014.doc – OpenOffice Writer
604 | 5810
6 kommenttia:
Paluu puolivalmisteiden massatuottajaksi - onko biotuotetehdas liian juhlava nimitys sellun keitolle?
~ http://uutiskirje.talouselama.fi/…/335…/1371611/2943/1089/5/ -
.
" ... Kiitos siitä kuuluu paljolti kiinalaisille, joiden elintaso on siirtynyt siihen vaiheeseen, että he käyttävät pakkauksia sekä vessa- ja kasvopapereita ja muita pehmopapereita koko ajan enemmän. Seuraavaksi kiinalaiset alkavat hankkia keittiöihinsä talouspapereita, ja silloin taas tarvitaan suomalaista pitkäkuituista havusellua, jotta paperi on kestävää.
Äänekosken sellua tullaan lähivuosina myymään Kiinaan ja muualle Aasiaan sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa, jotta aasialaisten pyyhinpaperitarve saadaan tyydytettyä.
Riippuvuutta Kiinasta Metsä Group vähentää lähivuosina lisäämällä vientiä muualle Aasiaan.
”Toisaalta olemme kaikki riippuvaisia Kiinan taloudesta. Ei Kiinasta eroon pääse, vaikka sinne ei veisi”, Hämälä sanoo. ... "
~ http://www.hs.fi/talous/art-2000005321631.html -
.
... Äänekoski on vielä pitkään liiketaloudellisesti sellutehdas, eli puolijalosteen valmistaja. Pehmopaperi nykymuodossaan on katoava kertakäyttötuote. Pystytäänkö Äänekosken sellukoneet muuttamaan helposti/ vaikeasti vaateteollisuuden myöhemmin tarvitseman puupohjaisen kangasraaka-aineen valmistukseen, jää nähtäväksi.
~ https://yle.fi/uutiset/3-9776617 -
.
Professori Markku Ollikaisen mukaan Suomen ei kannata tehdä biojalostamoita, joissa puusta tehdään polttoaineita. ”Ne ovat neljä kertaa kuormittavampia kuin fossiiliset polttoaineet.” -HS
...
~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005856844.html -
"Ilmastopaneelin puheenjohtaja tyrmää Suomen innon puusta valmistettuihin polttoaineisiin: ”Ne ovat neljä kertaa kuormittavampia kuin fossiiliset polttoaineet”" -HS-otsikko
Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä? -HS
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005897319.html -
.
Ilkka Luoma kommentti 13.11.2018 - 6:15:
Tehometsätalous tuo rahaa metsänomistajille ja työtä suomalaisille, mutta heikentää biodiversiteettiä eli luontaista evoluution hallitsemaa elämän monimuotoisuutta. Luonto köyhtyy ja elämä lajeina yksipuolistuu.
Biomassa eri elonkierroissaan on elämän peruslähtökohta. Biomassasuhteet eri lajien kesken ovat kehityksen tulos satojen miljoonien vuosien tapahtumaketjuna. Nyt viimeisen 200 vuoden aikana yhden eliölajin, ihmisen toiminta on muuttanut ylivoimaisesti eniten ja nopeimmin luontaista elon kasvuympäristöä. Evoluution oma toiminnallinen kellotaajuus ei ole ehtinyt mukaan - kuljemme siis eri tahtisissa elämänrytmeissä.
Ei vain hallitsematon ilmastonmuutos, vaan todennäköisesti katastrofaalinen ympäristönmuutos. Milloin evoluutio suorittaa ratkaisevan korjausliikkeen ja palauttaa elollisen rytmin kellotaajuutena kohdilleen, ja minkä "mieleiseksi" sopeumaltaan?
Ihminen on kokonaisbiomassaltaan samassa kokoluokassa muurahaisten kanssa, sanotaan. Suurin ero meidän ja muurahaisten osalta on sopeutuminen; muurahaiset ovat sopeutuneet - me ihmiset emme!
.
"Sellubisnes on jo kannattavampaa kuin Applen toiminta – Nyt sitä uhkaa Donald Trumpin uhittelu
Metsäyhtiöiden arvosta on hävinnyt noin 35–40 prosenttia samaan aikaan kun sellun hinta on pudonnut parisenkymmentä prosenttia. ... " -HS
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005959540.html -
Lähetä kommentti