maanantaina, lokakuuta 17, 2016

Nuoret huutavat äänettömästi hätäänsä ja särkevät itseään!Nuoret tekivät jotain sellaista sen vuoksi, jota ei edelleenkään ymmärretä! Media on myös herännyt Aleppon, Mosulin, Venäjän uhan ja Natoon maanittelun väleistä huomioimaan omamme – lapsemme, heidät, joille lastautuu se suuri taakka elättää osaltaan vanhempansa ja yhä vanhemmiksi elävät isovanhempansa.

[... kansalainen Erkki kuuli omalta koulukaveriltaan, nykyiseltä kokeneelta opettajalta, että on niin paljon nuoria, jotka eivät osaa lukea, tai oikeastaan lukea, mutta eivät ymmärrä lukemaansa. Aika oli koululaisilta mennyt kaikkeen muuhun kuin kouluun ja opintoihin – tai sitten aikaa mennyt mihinkään …

 … kansalainen Liisa on pahanolon vallassa kun luki mieltä masentavan tekstin jutusta |1 - oli käynyt ilmi, että nuorisotakuujärjestelmä toi koulujen penkeille nuoria, joille itse koulunkäyntikin on jo liian vaikeaa. Liisa tajusi heti, että nuo nuoret ovat syyttömiä hätäänsä … ]


Syyttelyyn ei ole enää aihetta - nyt on ryhdyttävä tekoihin

On tehtävä sukupolvisopimus nyt myös nuorempaan suuntaan. Vanhempaan suuntaanhan meille on jo kirjoittamaton sukupolvisopimus, jossa uusi sukupolvi huolehtii osaltansa vanhemman, heidät kasvattaneen sukupolven.


Sukupolvisopimus nuorten nostamiseksi elämän normiurille on nyt edessä

Nyt eivät enää puheet riitä. Eduskunta harrastaa riittävästi puhumista, on kansalaisten vuoro tarttua tekoihin. Nyt nostetaan nuoret elämän syrjään kiinni. Esimerkkiä antaa ME – säätiö, joka on Supercell yhtiön perustajien masinoima säätiö, joka on luvannut rahoittaa aina 200 miljoonan saakka syrjäytyneitä nuoria |2. Sanoisinko, että supervastuunkantoa.


Nuoret pelaavat ympäri maailman – niin myös Suomessa

Supercell yhtiö takoo rahaa urakalla – peleillä. Juuri niillä peleillä, joita nuoret ostavat muutamilla euroilla, dollareille, juaneilla tai millä tahansa valuutalla, noista puroista muodostuu miljardivirtoja. Nyt uusien omistusjärjestelyjen myötä palautettaisiin nuorille tuo luvattu 200 miljoonaa euroa. Superlahjoitus tapahtuu asiaan – juuri asiaytimeen.


Nuoret ovat tulevaisuudet muotokuva

Onko meidän huomisen muotokuva kohdallaan? On enemmistön kohdalta, suuri osa jaksaa nykyisessä markkinatalouspuristuksessa, näyttö- ja vertailutaloudessa kuin kilpailussakin paikasta auringossa, jossa usein kiilto on tärkeämpää kuin hyvä pohjamaali.

Eräät meistä maalasivat suoraan ruosteen päälle, ja nyt ruoste kukkii läpi. Läpivalaisu jäi tekemättä – vahinko on jo tapahtunut |3 ja syrjäytyneet nuoret eivät ole juurikaan osallisia hitaan kehityksen taakkaan, jota nyt kantavat harteillaan.


Evoluutio antoi meille vain yhden tehtävän – vain yhden

Meillä on suvunjatkamisen pakote geeneissä, sillä se takaa aina sen siihen saakka kestäneen geeniperimäkuolemattomuuden, joka syntyvän lapsen kohdalla joka kerta jokaiselle kohdistuu.  

Suvunjatkamisen kylkeen on evoluutio luonut kasvattamisen eli huolehtimisen siihen saakka, kunnes jälkeläinen on itse kypsä lisääntymään. Tämä on laki, joka ei pala tulessakaan. Nyt joidenkin osalta tuo lisääntymisen kylkeen ohjelmoitu huolehdintakäsky jäi puolitiehen ja nyt on suuren korjaussarjan vuoro |4.


Korjaussarja

Mitä pitää tehdä? Korjaussarja tuo meille kaikille mietittävää. Tämä ei ole läpihuutojuttu. Syrjäytyneitä on eräiden tilastojen mukaan jo noin 80.000, luvun ollessa suuri, kun kuitenkin puhutaan vain ikäluokista noin 16 – 28 -vuotiaat. Entä tulevat uhat? uutisointi tuo meille lisää ongelmia – nuoria ennen ovat lapset!


Kouluista kuuluu hätähuuto!

Opettajat ovat ihmeissään mitä tehdä, kun jo 8-vuotiaan tekoset vaativat poliisin kutsumisen paikalle |5. Tai opettajan viesti vanhemmille, että ostakaa uusia vaatteita, kun lastanne kiusataan. Näin opettajien keinovalikoima on supistettu minimiin. Ei ole mahdollisuuksia, kun jo koululaisetkin sanovat, ettette te meille mitään voi, ette voi tehdä meille mitään. Opettaja - auktoriteetti on kuristettu olemattomiin, vain vahvimmat pärjäävät yhdessä yhteiskuntamme tärkeimmissä tehtävissä.


Koulukiusaaminen lisääntyy,

 … tai sitten media käy herkempänä kuin ennen. Nyt kohoaa uutisointiin jopa opettajakiusaaminen, jota tosin oli jo 1970 – luvulla. Koulukiusaaja usein jatkaa työpaikkakiusaajana ja uutena ilmiönä nettikiusaajana.

Missä olemme menneet metsään? Mihin on jäänyt kasvatusvastuu? Tässä korostan, että edelleen enemmistö soljuu mukavasti yhteiskuntaan ja näin syntyy tehdyn työn myötä tulontasausta valtion ja kuntien kukkaroihin vastaisuudessakin.


Eduskunta voi oikeasti tehdä nyt jotain – ja kerrankin ohi puoluepolitiikan

Mitä jos eduskunta puhaltaisi nyt yhteen hiileen ja rakentaisi pelastusohjelman. Näyttäisi siltä, että yksityistä rahaa olisi tarjolla, kun valtion kassa toimii ulkomaalaisella velalla. Ministeriaitioon olisi hyvä ilmestyä oikea perheministeri, joka koppaa virkaministerinä – ohi puoluekoneistojen – kokopäivätyön vain ja ainoastaan perheiden hyvinvointia, yrittämistä, tulevaisuuden uskoa ja me – henkeä vaalimaan ja raivaamaan kaikki turhat esteet pois.


Tavoite on palauttaa ajautuneet lapset ja nuoret raiteille,

 .. joista itse nuoret voisivat ammentaa tulevaisuuden uskoa ja välittämisen osaamista itselleen ja muille. Olemme verkostoitunut yhteiskunta, joka ei voi hukata yhtään syntynyttä jäsentä. Kaikkia meitä tarvitaan, kukin omalle oksalleen omien kykyjen, valmiuksien ja tarpeiden mukaisesti |6. On tekojen aika.

Tekstin linkkinumerot

|6 Professori Terttu Aravirran muistohaastattelu – ”Katkennut oksa” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/prof-terttu-arajarven-muistohaastattelu.html -

JK

Tapahtui lauantai-iltana - Tulin paikallisjunalla P Helsingin rautatieasemalta Pohjois-Haagan rautatiepysäkille. Vaunussa oli noin 15 matkustajaa – 14 näpläsi kännykkäänsä. Ehkä se jatkui koko kävelymatkan kotiin ja saattoi vielä sielläkin kulkeutua katseen vangitsijana vuoteeseen asti. Olemmeko tulleet tiedonhaluisemmiksi, vai olemme jumittuneet iltapäivälehtien ilmaisille sivuille tutkimaan naisten rintoja tai muita juoruja mitä se ja se on taas tänään ja eilen tehnyt. Vai katsoimmeko omaa Facebook sivustoa ja odottelemme malttamattomina uusia päivityksiä, että näkisimme meillä olevan kavereita – millaisia kavereita. Aamen.

JK2

Kirjoittajana olen itse isä, neljän lapsen enemmän tai vähemmän kasvattaja, syntymävuodet 1981, -88 ja kaksoset 2013. Tämän vuoksi uskallan kirjoittaa, ja otan täyden vastuun tekstistäni. En syytä ketään, en edes itseäni – vaan haastaan kaikki kansalaistalkoisiin pelastamaan nyt ajelehtivat ja syrjäytyneet nuoret – vähintäänkin avoimesti keskustelemaan mitä pitää tehdä. Katse kohdistuu myös valtiovaltaan, sillä heillä siellä on lainsäädännön avaimet käsissään. Nobelisti Bengt Holmström käänsi opetustoimen korkeammilla asteilla vastuusuuntaan ja hallitus otti kopin. Nyt ovat vuorossa nuoret ja lapset – tehdään saman tien riittävä remontti, tehdään vaikkapa ja esimerkiksi työmobilisaatio, jotta turvaamme uudet sukupolvet. Nyt aloitetaan nuorista, jotka eivät tiedä aamulla mitä tekevät iltapäivällä. Oletko mukana?


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


...
AL | US | VU | BL | BL | T | PZ | BLOG 89822

DOC Nuoret huutavat äänettömästi hätäänsä_17102016 – Microsoft Word Starter
PVM 17102016


|926 |

Ei kommentteja: