maanantaina, maaliskuuta 12, 2018

Reviiripuolustus on yhtä kuin protektionismi

"Make America Great Again"US presidentti Donald Trump nostattelee tulleja [1 tuottaakseen työpaikkoja, joita lupasi - ”Make America Great Again”. Teräs ja alumiini ovat korkeajalosteiden raaka-aineita, ja näiden hinnan noustessa amerikkalaisten oma tuotekehitys/ jatkojalostus – autot yms. nousevat hinnoiltaan – siis menettävät hintakilpailukykyään. Miten Trump kääntää reviiripuolustuksensa uusiksi työpaikoiksi?


Tulli on aina ollut suoja – siis oman reviirin puolustamista

Yhteiskunnat ovat osanneet myös neuvotella keskenään ja tarkasti omia etuja valvoen ollaan saavutettu vapaakauppaa ja sille kattojärjestö – WTO, jonne EU-komissaari Jyrki Katainen suunnittelee valituksia [2 – väärin asetetuista US-rankaisutulleista – juuri EU' lle. Ei puuttunut kuin se, että Katainen olisi vihjaissut, että kaiken ”pahan ilman lintu” on kaukana idässä – Kiinassa, polkumyynteineen.
[2 ... Kataisen lausunto on hätiköity ja täyttä tietoa vailla oleva, jopa kohtalokas - kyse on laajemmasta protektionismin aallosta, johon EU' kin on aiemmin syyllistynyt. Kiina, kummittelee lopulta maailman suurimpana vientimaana taustalla ~ https://yle.fi/uutiset/3-10112076 -


EKSTRA – vuodelta 2013
” … Vapaakaupan vastakohta on protektionismi 3], jolla suojataan oman valtion ja yhteiskunnan omia tuotantojärjestelmiä ja kansalaisten työtä. Täydellisimmillään protektionismi edellyttää omavaraisuutta vähintään kaikista välttämättömyystavaroista, -hyödykkeistä ja käyttöenergiasta. Protektionismi on tyypillistä reviiripuolustusta 4].

Kiina on rikastunut nimenomaan viennillä ja vientitavaroidensa ylivoimaisen alhaisilla hinnoilla, koska työvoima kaikkinensa on ollut paljon halvempaa kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Kiinalainen T-paita tuottaa valtiollemme enemmän arvonlisäveroa kuin mitä saa sen valmistanut tehdas kokonaishintana!


Kiinassa on niin halpa, tai oikeastaan oli halpa työvoima

palkat ne nousevat sielläkin ja vieläpä paljon kiihkeämmin kuin meillä. Palkkakehitys siis tasaantuu ja onkin jo alkanut halvempien toverimaiden etsintä – Bangladesh, Laos, Kamputsea jne --- läntiset tehtaatkin siirtyvät kustannuksien aleneman ja markkinoiden imuvoimaisuuden myötä paikasta toiseen ja voitothan tilitetään muodikkaasti veroparatiiseihin … ” jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/vapaakaupasta-reviiripuolustukseen.html -

...

Kiina on maailman suurin talous ja suurin vientimaa

Kiinassa ovat myös maailman suurimmat sisämarkkinat, laajin työvoima – ahkerina tovereina, joiden palkka on kymmenessä vuodessa kolminkertaistunut [5 – ollen keskimäärin edelleen vain 398 euroa kuukaudessa per henkilö – kaupungeissa, ja maalla 147 euroa, vastaavasti.

Kiina ei ole enää halvin tuotantomaa esimerkiksi massavaatteille. Tuotanto on siirtynyt Vietnamiin, Bangladeshiin [6, Intiaan ja kohta Afrikkaan, kunhan saadaan työmentaliteettiasiat kuntoon, jotta voidaan arvata T-paita tehtaasta tulevat T-paitoja -hirtehisesti ilmaistuna.

Kiina ostaa Afrikan omakseen – ei kolonialismina, vaan kaupankäynnillä ja tuoden jotain hyvääkin alkuperä-afrikkalaisille, eikä vieden vasemman puolen käsiä. Kiina on maailman suurin raaka-aineiden imuri, koska se on myös maailman suurin tuotantokone.

EKSTRA vuodelta 2005
” … Euroopan Unioni harjoittaa torjuntaa suojellakseen omiensa työmahdollisuuksia
[2005] Fanfaarit soivat muutama vuosi sitten Kiinassa, kun WTO jäsenyys astui voimaan. Nyt EU on huolissaan kuluttajiemme vapaasti päätöksestä ostaa edullisia vaatteita Kiinasta.

Yhtälö on mielenkiintoinen; veronmaksajamme säästävät rahaa muuhun kulutukseensa ja suorittavat samalla ostovoimansiirtoa kiinalaisille. Osa siirtämästämme rahasta palautuu osinkoina takaisin omistamiemme yhtiöiden kautta tai sitten jää Kiinaan länsimaisina investointeina.

Kiina käy massiivista ulkomaankauppaa mm. USA:n kanssa saavuttaen suuremman vientiylijäämän kuin koko Suomen bruttokansantuote vuodessa. Tuon USA ylijäämän Kiina sijoittaa takaisin USA:han täyttäen näin Yhdysvaltojen liittovaltion ammottavat
alijäämät. Ilmaiseksihan mitään ei saada, vaan Kiina osaltansa rahoittaa amerikkalaisten kulutusta.
… ” -vuoden 2005 kirjoitus päättyy tähän.


Miksi me suojaamme omaamme?

Jokainen valtio haluaa menestyä ja tuottaa johtajilleen ja kansalaisilleen enemmän, nopeammin ja suuremmin erin. Seurauksena on maailmanlaajuinen ympäristökatastrofi, joka ”onneksemme” on vielä pinnan alla – valtamerien hitaan varmasti nousevana lämpömassana. Osaamme kuluttaa ja kohta pakolla vähentää [7.

Tätä ennen koetamme ahnehtia niin paljon itselle kuin mahdollista, koska puolitus alkaa juuri massiivisimmista kulutusyhteiskunnista – Yhdysvalloista, EU' sta ja Japanista (per capita). Trump haluaa työtä ihmisille, sillä hänen maailmankuvansa on työ, raha ja kulutus.

Jokainen valtio joutuu ottamaan huomioon huomisen skenaarioissaan omavaraisuuden vaikean yhtälön, sillä oman puolustus nousee ja vähenevästä ei ole kohta jakaa ylijäämää muille kuin omille.


Niukkuus lähtee luonnosta – ympäristöstä, joka elättää myös Sinut ja minutkin

Pula on biosfäärissä, joka riutuu ympäristökriisissä, tuottaen kohta tuotantoromahduksen ja näin se oman valtion tuotos varataan omille ja rajat napsahtavat kiinni --- alkaa reviiripuolustuksen [8 tiukka taistelu, joka näkyy nyt jo kiihtyvänä itä – länsi kauppakamppailuna.

Muistamme markkinatalouden kulutusihanteellisia lännenmiehiä olevan noin saman verran kuin kiinalaisia – osaamme jo nähdä että elämme kiinalaisten vuosisataa. Länsi on ajamassa itseään karille – kiville. Rajallisesta ei voi vertaansa enempää ottaa!


Oletko ajatellut puolittaa kulutuksesi? [9

sekin on jo osa reviiripuolustusta, pidät kiinni tiukemmin siitä vähemmästä … kaupunkilaiset huomasivat sota-aikana, että joka päivä pitäisi voida syödä – maito ei tulekaan pelkästään Valintatalosta.


Yhtälö vapaakaupasta omavaraisuuden reviiripuolustukseen, jonka kaupallisena terminä protektionismi - nostaa nopeasti päätään. Entä se, kun toisilla on enemmän kuin tarvitsevat – me Suomessa olemme onnellisessa asemassa – meille voidaan rakentaa omavaraisuus [10 – tietyllä elintasolla, mutta paremmalla elämisen tasolla [fil.]Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

US VU T 24 BL BL BL FB FB FB BLOG 164079

DOC protektionismi_12032016.doc – OpenOffice Writer
PVM 12032018

756_6552

Ei kommentteja: