torstaina, joulukuuta 20, 2018

Kiina jatkaa reformiaan – monipuolistaakseen maailmaa


Kiinan presidentti Xi JinpingSanotaan, että aina pitää olla vaihtoehtoja. Kiina tuo tällä omalla vuosisadallaan uuden vaihtoehdon järjestellä maailmamme uudelle vaihtoehtotielle – tielle, joka antaa mahdollisuuden pelastaa Gaia, joka kuumenee liikaa |1 ---

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi selkeästi, ettei Kiina ota vastaan muiden käskyjä ja vaateita |2. Valittu tie pysyy, koska ihmiskunta tarvitsee elinkelpoisen maailman jatkaakseen vuosimiljoonaista tehtäväänsä jatkaa sopeutumiskykyistä elämää.
|2 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005939006.html - ” … Kiinaa ei voi kukaan määräillä … ” -presidentti Xi Jinping ja HS lisää: ”Kiinan ylin johtaja korosti puolueen johtajuutta ja antoi ymmärtää, että yksityinen sektorikin pysyy puolueen komennossa” -HS' n tulkitsemana (toimittaja Mikko Paakkanen)

Suuria sanoja 40-vuotisjuhlasta, missä Kiina nosti maailmanlaajuiseen tietoisuuteen talousreformin käynnistäjän Deng Xiaoping' in arvoitukselliset sanat: ”Menkää ja rikastukaa” - on alkanut syvällinen pohdinta mitä 40 vuotta sitten aloitettu kiinalainen talousreformi oikein syvällisimmillään merkitsee!

Kiina talousreformi on näyttänyt maailmanhistorian suurimman ja nopeimman talouskehityksen hyvine ja huonoine puolineen |3. Tulee vääjäämättä mieleen, että Deng oivalsi mitä läntisen maailman kasvuhokemallinen maallisen kulutuksen ja aineellisen rikastumisen tie merkitsee – olemme tuhoamassa biosfäärillistä ympäristöä – kaikilta meiltä. Miksi kiinalaisten haluttiin maistavan tätä lännenmiehen kohtalon hedelmää?


Kiinalaisia on kohta 1400 miljoonaa,

josta meille jokaiselle suomalaiselle riittää noin 250 kiinalaista toveria, ystävää, tuotteidemme ostajaa tai muuta kaveria – kokoluokkaero meihin on suunnilleen sama kuin vertaisit Lapin Enontekiötä pääkaupunkiimme Helsinkiin. Helsinki ei kuitenkaan neuvo enontekiöläisiä kuinka heidän tulisi elää – samoin kiinalaiset eivät puutu meidän sisäiseen eloon – niihin seikkoihin, jotka eivät muille ulkoisille kuulu.


Kiina on kasvanut kokonsa mukaiseen arvoon,

ja näin on ottamassa osansa suhdeluvulla 1,4/7,8 maailmamme varannoista. Läntisen maailman noin parinkymmenen prosentin populaatioasema oli kasvuhypetyksessään viime vuosisadalla Yhdysvaltojen johdolla kulutus- ja päästäjäykkönen – kumuloiden osaltansa meille ympäristöongelmat vailla vertaa. Nyt Kiina on valtiona absoluuttinen ykkönen – kokonaisuutena - tänään.

Yksilötason oikeudenmukaisuusvertailussa Kiina jää kauas US' n taakse mitä tulee ympäristöjälkeen niin ilmakehällisesti kuin maaperällisesti. Kun vielä huomioimme päästöjemme kumulatiivisuusvaikutukset – on tänään esimerkin antaja mieluummin lännestä kuin idästä.

Kasautunut vastuu on nyt kannettava, ja ryhdyttävä tekoihin, joissa kaikkinainen kulutusjälki asemoidaan väestökokojemme suhteeseen – US' n osuus suhdelukuna on noin 0,34/7,8 ja meidän suomalaisten noin 0,0055/7,8.


Kiina ottaa kokonsa mukaisen osuuden

Maailmalle rakentuu erilaisia silkkiteitä ja lännenmies on herännyt vastakkain asettelevan hyökkäävyyspolitiikan myötä vastakarvaan |4; se ei halua menettää valtahegemoniaansa |5, jolla se on turvannut satoja vuosia – kolonialismista alkaen – muun muassa raaka-aineiden puoliryöstösaatavuuden. [T]


Nyt kehitysmailla on vaihtoehto – Kiina,

joka rakentaa/ rahoittaa/ ”lahjoittaa” ensisijaisesti omaksi edukseen muualle maailmaan yhteiskuntarakenteita turvatakseen kaupan jatkumisen – näistä rakenteista syntyy itse kehitysmaille alusta, josta voidaan nostaa hyvinvointia ja ennen kaikkea elämäntapaa – myös asemamaalleen, jossa ympäristöä huomioitaisiin paremmin ja vastuullisemmin.

Kiina ostaa maailmaa” -HSHelsingin Sanomat kirjoitti ulos piilovaikutteisen artikkelin Kiinasta |6 – kun tämä ostaa maailmaa. Ostopotentiaali on tarkoin Pekingistä rajattu tuohon yksinkertaiseen suhdelukuun 1,4/7,8! Kiina ottaa oman osuutensa maailmastamme missä elämme.

EU-Euroopassakin ollaan luonnollisesti huolissaan, kun nähdään kahden jättiläisen US' n ja Kiinan vastakkain asettuminen, uhkaavine kauppasotineen. Mitä ilmeisimmin EU' n viisaus olisi olla liputtamatta kummankaan puolta – vaan esittää edelläkävijän roolia – erityisesti täältä Suomesta.
|6 ~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005932520.html – otsikolla ”Kiina ostaa maailmaa” -HS: ”Malakan niemimaalle Malesiaan valmistuu kokonainen kaupunki kiinalaisella rahalla. Kiinalaiset hankkivat maata, satamia ja vaikutusvaltaa Eurooppaa myöten. Meneillään on Kiinan vuosisata, kirjoittaa HS:n tulevaisuuskirjeenvaihtaja Heikki Aittokoski
...
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on oivaltanut ”neuvottelupöytien kattajan roolin” |7 - pelinhengen, jossa meidät voitaisiin havaita maailmalta idän ja lännen välittäjänä – olemmehan itse geopoliittisesti lännen ja idän vedenjakajalla.

Asemoitumisemme älykkyys ratkaisee jo pitkään jatkuneen rauhantilan pysymisen, vaikka sijaitsemme sen toisen ydinasesuurvallan rajassa kiinni. Juuri tämän vuoksi meidän on irtauduttava kaikista sotilasliittoihin kytkeytyvistä sopimuksista |8 – olivatpa aikeellisia [MoU] tai vain neuvoa antavia. Uskottavuutemme on kiinni ETYK 1975 Juhlakokouksen kaltaisista tunnustuksista – puolueettomuudestamme ja toimintamallimme hyväksynnöistä kaikilta ilmansuunnilta.

...
Arktinen neuvosto luo meille hienon mahdollisuuden olla pohjoinen ympäristöaktivaattori ja puolueeton näkijä - suurien edessä

Olemme neuvoston puheenjohtajamaa |9 vielä vähän aikaa – ja Suomessa pidetään juhlakokous, jonne voisimme parhaimmillaan saada kaikki kolme suurta – Kiinan, Venäjän ja Yhdysvallat – presidentteineen.
Samalla avataan tie Suomelle todelliseen Nobelin Rauhanpalkinnolle – Sauli Niinistölle ansioista luoda yhteistä neuvottelupöytää – kaikille kolmelle, sillä nuo kolme ratkaisevat maailman kohtalon ja huonoimmillaan -sodan, jota emme nyt halua, sillä se tuhoaisi meidät kaikki ---

Tähänkin pohjoiseen ulottuvuuteen Helsingin Sanomat kirjaili muodikkaasti dynaamisen artikkelin |10 – Jäämeren radasta ja poroista – unohtamatta kiinalaisten vyöryä Lapin matkailua kohentamaan – ja luomaan ehkä radikaalisti ajatellen itsenäisyyden tietä itse koko kalottialueen saamelaisille! [?] |11.
|10 ~ https://dynamic.hs.fi/2018/lappijakiina/ - otsikolla Kiina hiipii tunturiin -HS: ”Näiden seutujen poikki se kulkisi, Jäämeren rata. Se halkoisi Inarijärven pohjoispuolen vesistöt ja vaikeuttaisi saamelaisten perinteistä poronhoitoa. Ratahankkeen taustalla vaikuttaa Kiinan valtapyrkimykset. Kiina haluaa valjastaa arktiset luonnonvarat käyttöönsä” -HS-toimittaja Jukka Huusko.

Entä nyt, kun Kiina ottaa osansa, kuten se teki jo 1400-luvun alkupuolella, kun keisari Zhu Di hallitsi tuolloista maailman suurinta … meri- ja kauppavaltaa muun muassa kenraalinsa Zheng He' n jättimäisin dzonkki-laivastoin – ”silloisen maailman merille” [romaanipuolidokumentti – Gavin Menzies]


Kiinan presidentti Xi Jinping on ilmaissut, että kiinalainen yhteiskuntajärjestys on jo vientituote

Viime vuosisata mentiin amerikkalaisen mallin mukaan – hegemonialla, joka loi runsaasti erilaisia sotia, ja aina kaukana Yhdysvaltojen rajoilta. Entä nyt, kun lähinnä kauppaan keskittynyt Kiina nostaa aseellista valmiuttaan puolustaa etujaan, järjestystään ja kasvavia silkkiteitään kaikkialle maailmaan.


Miten Kiina asemoituu kolmiossa – Venäjä, US ja Kiina?

Onko Kiina enemmän Venäjän näkökulmissa kiinni, onhan Venäjä maailman suurin raaka-ainelähde – suunnattomine ravinnontuottomahdollisuuksineen |12 – osan muusta maailmasta kuivuen jopa elinkelvottomaksi – ainakin ihmisille.


Miten meidän oma maho jättiläinen – Euroopan Unioni,

miten se asemoituu – ja keiden lippua kantaa vai puhaltaako siihen henkeään, joka on vielä aika hengetön. EU hakee linjaansa ja saattaa pirstoutua kansallismielisyyksien alle – brittien Brexit |13 on EU' lle vaarallinen koetinkivi, ja näin olisikin muun muassa median mielestä saatava britit uudelleen kansanäänestykseen, jos nyt EU-Brysselin näkökulmasta ”oivaltaisivat oman etunsa” … ja peruisivat eron EU' sta.

Evoluution biosfäärillinen näkökulma” on järkähtämätön – niin poron kuin ihmisen elo on yhtä arvokas/arvoton – vain sopeuma ratkaisee, ja saattaa olla helppo arvata kumpi taipuu sopeuman edessä – poro vai ihminen … lännenmies ja idänmies?

Suomen Pankki – BOFIT 17122018
Kiina - tietoisku VIDEO ja SLIDESHOW


...
Viitteet:
.


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingin Lassilasta

VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 186568

DOC kiina_ottaa osansa_18122018.doc – OpenOffice Writer
PVM 18122018

1079_10171 – 10:35_15:25 CN12

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Lähettäjä: Ilkka Luoma_YMP
Lähetetty: tiistai 18. joulukuuta 2018 19:22

Vastaanottaja: tasavallan.presidentti@tpk.fi; erkki.tuomioja@eduskunta.fi
Kopio: paavo.vayrynen@eduskunta.fi; ilkka.kanerva@eduskunta.fi; matti.vanhanen@eduskunta.fi; sixten.korkman@aalto.fi; pekka.sutela@lut.fi; olli.rehn@bof.fi

Aihe: Kansalaiskirjoitus: Kiina jatkaa reformiaan – monipuolistaakseen maailmaa

PCop
toimitus@esaimaa.fi;toimitus@hameensanomat.fi;al.toimitus@aamulehti.fi;toimitus@ilkka.fi ;jyrki.kallio@fiia.fi ;teija.tiilikainen@fiia.fi

Ilkka Luoma kirjoitti...

Ovatko Kiinan toimet Suomessa pelottavia? Asiantuntija rauhoittelee, mutta antaa varoituksen liian suuresta taloudellisesta riippuvuudesta -HS

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005941114.html -

Ilkka Luoma kommentti 20.12.2018 - 8:42:

Koillisväylä on suurelta osin vuotta vielä tänään jääkannen alla. Tämä merkitsee aivan uudentyyppisten jäänmurtajien suunnittelua ja rakentamista |2 – Suomessa tämä taito on maailman parasta. Kiinalle Koillisväylä on taas yksi niistä useammasta ”sormesta”, jotka ojentuvat tavaravirtana Kiinasta Eurooppaan – mikä olisi toisin päin virta?

Koillisväylä voisi tuoda Suomelle toisen lottovoiton

Tunnetusti Rovaniemeltä ei ole ratayhteyttä pohjoisemmaksi. Tuo sähkörata pitää rakentaa, mutta minne? Aikanaan presidentti Urho Kekkonen operoi toimillaan mahdollisuuden vuokrata kanavapohja Suomenlahdelle.

Nyt taitavasti ulkopoliittisin keinoin ehdotamme Moskovalle ratapohjan vuokraamista Petsamon Liinahamariin – Jäämeren rannalle. Uskoisin että nokkelat kiina-konsultit löytävät Kiinasta rahoituksen satamalle, joka on liittoutumattomalla alueella – vuokra-alueella Venäjältä. Miten tämän vuokraradan sovittelemme Venäjän oman ”sormen” - Muurmanskin radan kanssa, vaatisi taitavaa konsultointia – yllättäen Kiinan ja Venäjän välillä!

Koillisväylää pitkin tuleva tietoliikenneyhteys Kauko – idästä voisi rantautua myös tuolta Liinahamarin kohdilta ja yhteys kulkisi ratapohjaa pitkin Suomen puolelle, Rovaniemelle, Jyväskylään ja lopulta kaikkialle, kuten itse ratakin – tosin ratayhteys Oulusta Rovaniemelle pitää modernisoida ja sähköistää. Tietoliikenneyhteyden varteen voisimme saada sen puuttuvan pilvipalvelinkeskuksen |4 – Kiinasta.

Rahanpuute

Ymmärrettävästi Arktisella Neuvostolla on krooninen rahapula. Tuo rahapula voitaisiin ainakin osin täyttää Kiinasta, sillä Kiinalla on suuret intressit operoida ”Arktisen Neuvoston alueella”, onhan Kiina kylmien seutujen valtio, tosin sillä ei ole Jäämeren rantaa, kuten ei Suomella eikä Ruotsillakaan. On hyvin uskottavaa, että Venäjä puoltaa lämpimästi Kiinan jäsenyyttä – kuten Suomi ja Ruotsi EU:n jäsenyyttä samaiseen neuvostoon!