tiistaina, joulukuuta 04, 2018

Elämä ihmisen kanssa ja ilman ihmistä


Nyt on pinnalla huoli biosfääristä. Syy on ilmeinen – on kysymys meidän ihmisten omasta mahdollisuudesta elää ja lisääntyä. Evoluutio, joka rakensi koko biosfäärin, meidän ollen sen kokonaisbiomassasta hitunen – ei juurikaan nytkähdä, jos vaikka meitä ei olisi.
Se on kuitenkin varmaa, että jälkemme meitä elättävään biomassakiertoiseen hiilielämään on verrattomasti suurin jäljenjättäjä. Sir David Attenborough tylyttää tässä ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005920380.html – [HS] [1.


Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme? Näin on kysytty vuodesta toiseen – useaan otteeseen, sillä talouskasvuhokemamme on se suurin syyllinen miksi eliöympäristö ”vaikeroi” tai muuttaa sopeumiaan sellaisiksi, joissa meille ei ehkä tilaa enää olekaan? Miksi näin?

Syy on selvääkin selvempi. Evoluutio, joka sopeuttaa ja kilvoittaa elämää pysymään tasapainoisesti elinvoimaisena, on aina ”halunnut” vain yhden asian – pysyä hengissä - ”loputtomasti, siis sen ollen tavoitteeltaan ”kuolematon”.

Jokainen uusi sukupolvi siellä ja täällä biosfäärissä on tästä väkevä esimerkki ja todiste. Niin Sinä kuin minä olemme myös eläviä esimerkkejä, sillä jatkumomme taaksepäin geneettisesti vie meidän perintötekijämme aina haman alun tappiin saakka – syanobakteereihin asti?


Nyt samaan aikaan Puolassa – hiilenmustassa ympäristössä meidän presidentti ärähtää:

Niinistö vaati Katowicessa tiukempia ilmastotoimia ”meiltä kaikilta”


Ilkka Luoma -kommentti ylläolevaan 4.12.2018 – 2:12:
"Talouskasvua uhraamatta ... ", näin presidenttimme sanoi. Se on mahdottomuus, jos haluamme aikuisten oikeasti todellisia tuloksia ympäristömme, josta elämme - pelastamiseksi. Koko ilmastonmuutoskehitys ja ympäristömme pilaantuminen ovat seurausta jatkuvasta talouskasvun tavoittelusta. Siis me olemme halunneet yhä enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä.

Miten kävisi nyt per heti, jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset kuluttaisivat per henkilö, kuten me täällä Suomessa tai kulutusjuhlan mahtimaassa Yhdysvalloissa? Se voidaan laskea [Graf 1.] - päällä olisi jo täydellinen katastrofi, varsinkin silloin, kun kumuloimme tilanteen alkaneeksi 1960-luvun alusta.

Elämme näyttö- ja vertailutaloutta [3, pitää olla enemmän kuin naapurilla. Meillä on osaksi materiaalisreliikkimäinen elämänkatsomus, olemme kauppakeskuskulutusorientoituneita [5.


Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme? [5


Entä tämä elämän sietämätön ihanuus, kun kasvuhokema kaikui kaikista kurkuista?

Ylikulutuspäivänä 4| ihmiskunta on syönyt uusiutuvan maapalloaineksen energioineen ja ravintotuotantoineen koko vuoden ympäristöluomisvoiman osalta. Mitä se merkitsee? Ei mitään, tai hyvin paljon – riippuen katsojasta ja tekijästä. Uusiutuva luonnonvara on ihmiskunnalle lähinnä hiiliyhdisteiden kiertoa, joka luo samalla tämän kaltaisemme elämän ja sen kehittymisen mahdollisuuden!
4| Ylikulutuspäivä ~ http://wwf.fi/uhat/ylikulutus/ - [WWF]” … Jatkuu linkin ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/08/ylikulutuspaiva-nyt.html -alta. Ole hyvä! [T]


Entä nyt, kun se kuumeneva torttu on jo housuissa?

Haluaako ihmiskunta pelastaa itsensä, tai ainakin ylläpitää kohtuullista toimeentuloa, vaikka rikkaimpien osalta kulutus on puolitettava [6 ja liikkuminen rajoitettava ”välittömiin metsästysmaihin”, kotiseudun arvostamiseen ja lähialuetuotantoon ravinnon osalta.

Jokaisen asutuskeskittymän on osattava osoittaa läheltänsä se maa-ala, josta kyseisen asujaimiston (lähes?) koko ravinto on saatavissa – kiivi-hedelmien syönti Uusi-Seelannista on loppu tai loppuu kohta. Eläinkunta antaa mallia omilta reviireiltään ja näin ihmisillekin syntyy tarve kunnioittaa niin omaa kuin vieraan reviiriä [7, sillä se on ainoa keino ylläpitää edes jonkinasteista sopua liikakansoitetulla pallollamme!

EKSTRA 1
- Mitä biokerroksen polttaminen lopulta voi merkitä - miksi kasvunvoima pitäisi polttaa energiaksi?

.
EKSTRA 2
PERJANTAINA, HUHTIKUUTA 29, 2016

Kasvihuonekaasuista yllättävää etua! ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/04/kasvihuonekaasuista-yllattavaa-etua.html -

.
EKSTRA 3
MAANANTAINA, HELMIKUUTA 18, 2013

Bioenergia romahduttaa ravintotuotannon! ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/02/bioenergia-romahduttaa-ravintotuotannon.html -


[24]

Viitteet:
[1 ” … [ … kasvutalouden kulutushokemasta erkaantunut ihminen luontokävelyllään ihmetteli suuresti maanpinnan eloperäisen kerroksen paksuutta - kuinka ohut se onkaan, vain keskimäärin 5-15 senttimetriä. 99,8 prosenttia esiintymisajastaan kaltaisemme homo sapiens on luontaisesti hyödyntänyt ja itsensä hyödynnökseen antanut eliölaji, joka on syntynyt, kasvanut ja maatunut biokierrossa, jossa biosfääri antaa kaiken elämän - auringonvalon energiaa käyttäen ... ]

Ihminen purskautti 200 vuodessa luonnon biosfäärin 20 miljoonan tuotosvuoden varastoituneet hiilidioksidit maaperästä, näin kauan meni biosfääriltä aikaa muodostaa lämmitykseen ja liikkumisen energiaan käyttämämme hiilivetyvarat (öljy, kivihiili ja maakaasu - alkujaan biomassapohjaisia). Vieläkin kinastelemme miksi kokonaisuutena maapallon ilmakehä lämpenee. Nyt olemme oivaltaneet kestävän kehityksen ja biomassojen täyshyödynnöksen.

Peräänkuulutamme uusiutuvaa energiaa ja biotaloutta
Olemme oivaltaneet, että muu eläinkunta on ollut vuosimiljoonat täydessä biotaloudessa - eläinkunta ei tarvitse juurikaan ulkoista energiaa (tuotettuna hyödykkeenä) itsensä liikuttamiseen paikasta toiseen - me sen sijaan käytämme kaiken ulkoisen liike-energian itsemme ja muuntelemiemme tavaroiden siirtelyyn paikasta toiseen.

Suhteellinen biomassa
Ihmiskunnan oma biomassa lienee noin muurahaispopulaatioiden kokoluokkaa. Elokehän suurin biomassa on valtamerten planktonesiintymissä, jotka ovat samalla toiseksi alin hierarkia merellisen elojärjestelmän mahdollistajana. Maaperän pienbioeliöstö taas on maanpäällisten elojärjestelmien ylivoimaisesti suurin esiintymä, joka luo myös perusedellytykset meidänkin elämisellemme. Niin VTT biotaloudessaan kuin Tekes - SymBio esityksissään ja päämäärissään ohjaisivat materiaali- ja energiavirtojen ottoa biomassoista, luoden näin maailmanlaajuisen biotalouden.

Kansakuntien biomassa
On jotenkin luontaista, että suurimmat kansat - Kiina ja Intia, käyttävät väkilukunsa ja biomassansa verran pallomme yhteisistä kokonaisbiomassavarannoista oman elonsa jatkamiseen. Se tarkoittaisi meille eurooppalaisille, japanilaisille ja pohjois-amerikkalaisille merkittävää kulutuksen alenemaa ja afrikkalaisille nykyiseen nähden huimaa materiaalisen elintason ja biomassojen käyttömahdollisuuksien nousua … ” ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2012/04/elonkeha-jatkaa-myos-ilman-ihmista.html -

[2 ” … IPCC julkisti tylyn, uhkaavan ja lohduttoman kuvan ympäristöstämme ja ilmastonmuutoksesta ja poliitikkomme vastaavat, joka on ryöstäytynyt käsistämme – oman ahneutemme vuoksi. Ilmastoapostolit ovat puhuneet/ kirjoittaneet vuosikausia tästä nyt julkistetusta ilmaston- ja ympäristönmuutosjatkumosta.

Maaemo kuumenee – miksi, siksi, että nyt on näytetty toteen kiistatta meidän ihmisten oma osuus ympäristömme elinolojen vaikuttajana, tuhoajana ja ”lopullisesti muuttajana”. Me haluamme yhä enemmän, nopeammin ja useammin.

Meidän pitää kasvaa – kuuluu ympäristöllemme hyytävä kasvuhokema. Poliitikot vaativat kasvua, liikemiehet huutavat ja ja kansa komppaa – lisää, enemmän ja nopeammin … ”

[6 131 lukijakommenttia aiheesta ”Puolitatko kulutuksesi” linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=6461631 – alta ORIG 04.04.2014


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 185629

DOC kasvuhokeman mahdottomuus_04122018.doc – OpenOffice Writer
PVM 04122018

875_8362 – 12:04_20:29 BS06

Ei kommentteja: