lauantaina, huhtikuuta 06, 2019

Miksi Venäjän saavutuksia aliarvioidaan ja väheksytään?




HS:

Huonosti hoidettu talous vaatii lopulta tilille myös yksinvaltiaat



Ilkka Luoma 

Turkki on tilaamassa Venäjältä S-400 ilmatorjuntajärjestelmän. Turkki on Nato-valtio. Hyvä vai huono? Turkin näkökulmasta hyvä - sillä se tietää nyt (jos ilmatorjuntajärjestelmä lopulta toimitetaan) molempien mahdollisten sotaosapuolien tietyt taktiikat ja tekniikat. Mutta sitten tuo talous. Turkkia ja Venäjää ei voida rinnastaa eikä verrata. Venäjä on maailman suurin raaka-aineaitta ja ehkä huomisen ruoka-aittakin*. 

Venäjän talouslukuja voi kukin käydä katsastamassa Suomen Pankin BOFIT-yksikön sivuilta ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/venaja-tilastot/ - . BOFIT-lukuja ja asen analyysejä Venäjästä (myös Kiinasta) pidetään ansiokkaina ja luotettavina, niihin liittyvine huomautuksineen. Venäjällä eoi ole juurikaan velkaa, sillä on myös jatkuva vuodesta toiseen suuri kauppataseen ylijäämä sekä jälleen kasvava vararahasto ja melkoinen valuuttavaranto. Veänjällä on puskureita. 

Venäjän tärkein ominaisuus on valtava maapinta-ala ja maailman suurimmat makean virtaavan veden käyttökelpoiset lähteet. Arviodaan Venäjän tulevan merkittäväksi ruokasektorin nettoviejäksi * ~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruoka-aitta/4a4029a7-096d-3193-807c-2e129878a44a - - tänään Venäjä on jo maailman suurin vehnän viejä. Niin ravinnon kuin energian osalta Venäjän suuri etuus on Kiinan rajanaapuruus, sillä Kiina tarvitsee muun muassa Venäjän valtavia puuraaka-aineita, ei selluloosaksi, eikä pahvilaatikoiksi - vaan puurakentamiseen, kun betonia on pakko alkaa korvaamaan. 

Venäjä on pakotteiden alla, sekä myös sen itse asettamien noiden pakotteiden vastatoimien ikeessä - hyvä niin, sillä näin Kreml "pakottaa" oman maan monipuolistamaan osaamistaan, omavaraistamaan ravintotuotantoa ja edistämään tuotekehitystä; tosin Kiina on kohta korvannut kaikki länsipakotteet omilla tuotteilla. Tämä ei kuitenkaan ole Venäjän etu - sen etu on oma itsellinen tuotekehitys ja tuotanto. Aseiden nokkela osaaminen ei riitä!



...
88 - Helsinki

Ei kommentteja: