torstaina, kesäkuuta 25, 2020

Kosovo nousi pintaan - nyt myös toisen osapuolen ihmisoikeusrikoksina!



*

...

HS:

Kosovon presidenttiä vastaan nostettiin syyte sotarikoksista


..
Ilkka Luoma 

Vuosikymmeniä sitten USA aloitti ilman mitään YK' n mandaattia sotaretken Eurooppaan ja Serbiaan

Syyksi sotaretkeen saatiin serbien kuritustoimet sen autonomisessa osassa - Kosovossa. USA' n sotaretki oli lähinnä USAF-pommituksia, aina Serbian pääkaupunkiin Belgradiin asti - osumia sai myös Kiina Belgradin suurlähetystö - juuri tuon pommitusoperaation sanottiin olleen CIA' n suunnittelema.

Myöhemmin Kosovolle myöntyi itsenäisyys ja serbit joutuivat vuosikausia kestäneisiin Haagin tuomioistuinkäsittelyihin - rikoksista ihmiskuntaa kohtaan. Moni sai tuomiot - juuri serbeinä, osa jopa kuoli vankeudessa. Väkivalta oli pinnalla - läntisessä uutisoinnissa, ja toisen puolen ihmisyysrikkomukset jäivät taka-alalle, jos lainkaan käsiteltäviksi?

Kosovo sai itsenäisyytensä, jota Serbia ei tänä päivänäkään ole tunnustanut, kuten ei moni muukaan valtio. Tätä Kosovoa Venäjän presidentti Vladimir Putin väläytteli, kun Krimin "valtaus" vuonna 2014 oli läntisessä yhteisössä ja Naton piirissä kuumimmillaan. Kosovon tapaus muuttui nopeasti Naton sotaoperaatioksi - edelleen ilman mitään YK-mandaattia, kuten ei Krimikään saanut.

On huomionarvoista, että hienostuneesti laatumedia nostaa nyt näin tuon US' n Serbian pommitusretkien jälkimaininkeihin myös sen toisen osapuolen sotarikosepäilyt, ja nyt Haagin tuomioistuin saa jälleen tehtäviä - onhan vähintäänkin oikeudenmukaista tutkia myös toisen osapuolen tekoset ja mahdolliset ihmisoikeusrikkomukset.

USAF' in Serbian pommituksien selitteeksi saatiin aikanaan juuri serbien väkivaltaisuudet ihmisoikeusrikkomuksineen. Näin kauan kului aikaa, kun myös vastapuoli saatiin julkisuuteen omine toimineen - ihmisoikeusrikkomusepäilyksineen.

Näin palaa uskottavuus hieman paremmasta maailmasta, jossa katsotaan kaikkia nurkkia ja kulmia, kun tapahtumasarjaa selvitetään oikeudenmukaisesti sen kaikilta tulokulmilta.

.
"Pekka Visuri: Nato ja Yhdysvallat Kosovon sodan suurimmat konnat"


...

Ei kommentteja: