maanantaina, elokuuta 10, 2020

Kamppailu TikTok somealustasta kiihtyy - nyt US-Trump haluaa siitä komissiot

 

Kuva: ~ https://www.wired.co.uk/article/tiktok-ban-shutdown - 


*

...

1 - TikTok on ilmentymä tältä mobiilisti globaalilta markkinatalousaikakaudelta, jossa kiinalainen tietotaito-osaaminen työntyi länsimarkkinoille sille ominaisten piirteiden myötä - esiintymistä, näyttäytymistä ja vertailua - "Täällä Minä olen, ja olen näin hyvä ja taitava - katso minua ja tule mukaan" -siis individualismi kukoistaa ---

On siis kyse näyttö- ja vertailutaloudesta, jossa läntisen kulttuurin kaupallista - ja yksilökeskeistä filosofiaa opastetaan jo lapsiin ja nuoriin saakka. TikTok on jo monille Elämäntapa.

TikTokkailu ylettyy jo arviolta miljardiin ihmiseen - se on liikaa, sillä US' sta US-presidentti Donald Trump takertui ei niinkään TikTokin lännettyneeseen ideologiaan, vaan kiinalaisten osuuteen TikTokin algoritmien oletetusta hyödynnöksestä.

Hienostuneesti laatumedia täällä lännessä kokee Kiinan kommunistisen puolueen olevan ( ... sekä kommunistisen puolueen äänenkannattaja China Daily -sanomalehti ovat suhtautuneet kielteisesti ainakin siihen ... -ote HS' sta; on siis huomattavan painokasta tuo kommunismin esilletuonti!) takapiru lajittelemassa ja jopa pisteyttämässä tiktokkaajia - tämähän on väite ja syytös US' sta, tosin ilman näyttöjä ja todisteita - samaa kaavaa on käytetty liian suureksi kasvaneesta Kiinan mobilelippulaivasta Huawei' sta.


Mutta! Kiinalaiset TikTokin omistajat saattaavat arvoituksellisesti hymyillä sisäänsä, sillä näin Microsoft kilpailutilanteessa joutuu maksamaan riittävästi, tosin vain läntisen maailman markkina-alueesta. Näin Trump pelaa kiinalaiseen päätyyn ja nostaa kauppahintaa ja sehän sopii kiinalaisomistajille.

Kaiken takana on vaikute - on kyse hegemoniasta, ja tässä sitä kasvatetaan jo lapsille ja vähintäänkin nuorille - tämän US haluaa saada haltuunsa.

USA heräsi, vaikka siellä tietoa keräävät some-alustat Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIN jne ... keräävät ja analysoivat samalla tavalla loppukäyttäjätietoja kuin kiinalaisetkin - on kyse markkinatutkimuksesta! (?) >


..
HS:

Videosovellus Tiktokista tuli suurvalta­politiikan pelinappula – Mitä sovelluksen kieltäminen Yhdysvalloissa tarkoittaisi sen kautta tähteyteen nousseille nuorisoidoleille?


..

2 - Ketkä keräävätkään tietoa ja miten sitä hyödyntävät?

Mutta! US' ssa liittovaltio edellyttää sen omien yhtiöiden luovuttavan tietoja kansallisen turvallisuuden nimissä - virallisesti etsittäessä esimerkiksi terroristeja tai terrorismiin taipuvaisia. Olisiko tässä Trump nyt aikeineen pukkina kaalimaalla?

TikTok on läntisen tapakeinoin operoitu somepalvelu, joka tuli, näki ja voitti

Nyt tuo voitto tulee kanavoida amerikkalaisille, ainakin arvioitujen 100 miljoonan käyttäjäamerikkalaisen osalta - ehkä koko läntisen maailman käyttäjien osalta? Ja Trump haluaa ennakoluulottomasti, jopa "härskisti" komissiot tuosta "pakkokauppajärjestelystä"!

Entä jos Kiinan kommunistinen puolue vaatii Kiinassa olevien, vaikkapa Intelin toimintojen pakkomyyntiä kiinalaisille omistajille, tai sitten Intel suljetaan pois Kiinan markkinoilta. Mitähän mieltä itse Intel olisi tai Apple?

Läntisen median kiinalaisen kommunismin esillä pito tässäkin kylvää pelkoa jopa uusmccarthyismiä, jossa jo 1950-luvulla US nimenomaan pelkäsi neuvostoliittolaisen kommunismin leviämistä.

Rauhoittaaksemme lukijoita, nyt ei ole Kiinan osalta kysymys sellaisesta kommunismista, mihin Joseph McCarthy* iski kiinni - omassa kommunismin leviämispelossaan, kun Neuvostoliiton johtaja Josif Stalinin oli vyörymässä länteen II Maailman sodan jälkeen.


TikTok myydään amerikkalaisille ja kiinalaiset omistajat hymyilevät

Hinta tulee olemaan hyvä ja ei mene kauan kun Kiinasta putkahtaa uusi "TikTok" - myös länsimarkkinoille WTO-sääntöjen puitteissa. Onhan tässä vielä kerran todettava, ettei US eivätkä muutkaan ole esittäneet niin TikTok' ia kuin Huaweitakaan kohtaan mitään konkreettista todistetta vakoilusta ja/tai Kiinan kommunistisen puolueen tietojen keräilystä.

Lopultahan tässäkin on kyse lännen ja idän vastakkainasettumisesta ja käynnissä on informaatiosota, jonka voittaa se enemmistö, mikä vallitsee Maapallollamme! e


..

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Twitterin myötä kiinalaiset TikTokin omistajat hymyilevät, sillä jo aiemmin ennakoitu kilpailu nopeimmin kasvavasta some-alustasta nostaa TikTokin kauppahintaa TAI ehtoja, joilla se yhdistyy lännessäkin hyväksyttyyn sometietojen keruuseen!

Aikanaan kiinalaiset ostivat Volvon henkilöautot. Kauppa oli täyskymppi niin Volvolle kuin kiinalaisten määrätietoiselle pyrylle lännen markkinoille. Volvolla menee hyvin, sillä tuotekehitysrahaa riittää Volvon insinööreille - tuota rahaa on Kiinassa riittävästi ja tuotekehitys onkin ollut voimissaan.

Entä TikTok, joka koetaan US' ssa kansalliseksi uhaksi ja uhaksi amerikkalaiselle kaupalle. Sitähän se on, sillä se vie jalansijaa amerikkalaisten omilta sometietojen kerääjiltä - Facebook' lta, Twitter' ltä ja muun muassa Instagramilta.

US-presidentti Donald Trump haluaakin komissiot TikTok kaupasta - onhan hän voimallisesti tuon operaation takana, ja nyt Twitterin ilmaantuminen vain lisää kauppahintaa. Ja jos Twitteriltä loppuvat rahat, voi sitä saada - yllättäen - Kiinasta.

Toinen vaihtoehto on se, että TikTokin omistaja Bytedance yhtiö pääsee Twitterin osaomistajaksi jollain suhteella ja tämä saattaa olla se kiinalaisen "ohjailun" perimmäinen tavoite - tehdä "volvot" ja päästä amerikkalaishyväksynnällä lännen markkinoille - entistä voimallisemmin.

Kuka ja mikä onkaan tässä liikemies?

Niin tai näin - väitteet TikTokin vakoilusta tai tietojen keruusta Kiinan kommunistiselle puolueella ovat edelleen todisteettomia US-väitteitä ja -syytöksiä. Millainen kansallinen uhka TikTok on USA' lle - jää tässä kohdin asiantuntijakin pohtimaan.

Sekin on selvää, että Kiinassa joka vuosi valmistuvat 340 000 ylempää insinööriä ovat siksi suuri suunnitteluvoima, että "tiktokkeja" voi tulla kuin liukuhihnalta - Kiina on jo maailman suurin mobilemaa ja sen kruununjalokivi Huawei suurin niin mobileverkoissa kuin mobilepäätelaitteissa.

Trump on pian pulassa tällä uhkaamisen, kiristämisen kuin pakottamisen rintamalla - ystävät käyvät vähiin.
.