sunnuntai, elokuuta 09, 2020

Suomen ja Ruotsin epävarma sotilasyhteistyö - tosipaikan edessä

 

Kuva: ~ https://yle.fi/uutiset/3-11363798 - 

"Presidentti Niinistö eduskunnalta pimitetystä NATO-järjestelystä: Olisin minäkin voinut hoksata, että tämä olisi hyvä viedä eduskuntaan"


...

HS

Suomi ja Ruotsi tiivistävät sotilaallista yhteistyötään isäntämaasopimuksella


..
Ilkka Luoma 

1 - Suomalaisilla on käytännön kokemus ruotsalaisten puolueettomana pysymisestä (Talvisota 1939 ja Jatkosota 1941), kun Suomea uhkaa suuri tuntematon. On ymmärrettävää, että Ruotsi vaalii "puolueettomuuttaan", onhan se saanut Elää rauhassa selkämme takana jo yli 200 vuotta.

Aiemminhan tuota vuotta 1809 Ruotsin kuningas kävi monia sotia Venäjän tsaaria vastaan, ollen hyökkääjä ja ollen myös puolustaja - kyse oli Ruotsin tuolloisesta itäisestä maakunnasta - 'Suomenniemestä'. Tsaarin ja kuninkaan raja seilasi pitkin Karjalan laulumaita edestakaisin.

Suomalaiset ottivat iskut vastaan pitkissä kuninkaan sodissa;

... olimme kuninkaan armeijalle oivia ja uskollisia musikoita - sotilaita, joskus jopa tykinruokana. Mutta selvisimme Ruotsin vallan ajasta ja saimme isännäksemme Venäjän tsaarin, jolle autonomiamme annettiin. Ruotsi ei enää halunnut pitää itäistä maakuntaansa - siitä saatiin näin hyvä puskuri idän karhua vastaan - alkoi ruotsalaisten rauhankausi.


Nyt tilanne on erilainen - ydinaseet Kuolan niemimaalta yltävät nopeasti myös Ruotsiin

Niin Suomella kuin Ruotsilla on Nato - Isäntämaa pöytäkirja, joskin hieman erilaisin painotuksin. Ruosi halusi lausekkeen, joka kieltää Natoa/USA' ta tuomasta ydinaseita maahansa - me emme ydinaseita kieltäneet. Ruotsi halusi myös tarkan kuvauksen miten, kuka ja milloin Naton taistelujoukot Ruotsiin pyytää - Suomi taas jätti asiaosan epäselväksi.

Suomalaiset eivät halua Natoon

Aina kaikissa varteenotettavissa mielipidemittauksissa suomalaiset sanovat suurella enemmistöllä "Kiitos ei - Nato", jo viimeisten yli 10 vuoden aikana yli 50 prosentin vastustatusvoimalla haluamme pitää osamme omanlaisena, onhan meillä 1300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Haluamme pitää 'ystävät lähellä ja viholliset kaukana'. Toisaalta, 'ellet voita vihollistasi - tee siitä ystävä!' >[2]


...
2 - Vieressämme on se toinen ydinasesuurvalta

Venäjän Kuolan niemimaalla on Venäjän viimeisen tasapainoisku-uhan ydinasevoimat - Borei-strategiset ydinsukellusveneet ja niiden Bulava-mannertenväliset monikärkiydinohjukset.

On aivan varmaa, että suuressa koitoksessa, jossa USA voisi joutua liiaksi vastatusten Venäjän kanssa, ovat nuo Kuolan niemimaan ydinsukellusveneiden tukikohdat ensisijaistuhoamisen listalla - ja se tarkoittaa meille suurta uhkaa ...

Ydinsodassa US käyttänee jo etukäteen valmistellen Suomen Lappia taistelualustana kohden Kuolaa ja tämän Venäjä varmasti tietää ja se on jo varautunut siihen. Tämä on se syy, miksi me emme halua Natoon, emme halua suurvaltasotiin asemamme vuoksi.

Yle julkisti näinä päivinä tekstin [~ https://yle.fi/uutiset/3-11463084 -], jossa USA' sta selvitellään miten jo aikanaan meidän olisi käynyt, jos isot olisivat tosissaan ottaneet yhteen - ydinasein.

Sinällään yhteys Ruotsiin ilman Natoa ja USA' ta on liitto, jota suomalaiset varauksin kannattavat - liian monilla on muistissa miten Ruotsi toimi sotavuonna 1939,kun jouduimme suuren pihteihin - selvisimme itse, tosin lopussaan salaisella Saksan kolmannen valtakunnan avulla 1940 ja osin siksikin, että Ruotsi antoikin meille virallisuuden sivusta sota-apua, muun muassa ~8000 vapaaehtoista lähinnä Lapin rintamalle sekä joukon lentokoneita - nekin lähinnä Lappiin.


Entä nyt?

Me Elämme idän ja lännen vedenjakajalla, olemme siis erityisasemassa. Meidän on syytä kansakuntamme tahtoa noudattaen pysyä lännen sotaliittoumien ulkopuolella - olla omamme, mutta sen me jo tiedämme, että ilman Natoa Suomessa Kreml ei rakentele rajoillemme merkittäviä puolustautumisensa vastavahvennuksia, kun pysyttelemme puolueettomina, vaikka se tapahtuisikin Ruotsin kanssa liitossa. Kreml on tältä osin johdonmukainen - sekin muistaa historiansa tuolta 1809.

Lopultahan Neuvosto-Venäjä V.I.Leninin ja Josif Stalinin johdolla antoivat Suomelle ensimmäisen itsenäisyystunnustuksen 4.1.1918. e


...

Ei kommentteja: